Вести

БРНАБИЋ: ПРИШТИНА ПРЕКРШИЛА ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар за кабинетске послове Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Ал Абдулах Ал Каркави потписали су у Дубаију Меморандум о размени искустава о развоју и модернизацији владе.

Потписаним документом унапређује се размена знања и искуства у девет области, међу којима су вештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, еУправа и наука.

Меморандум је договорен са Кабинетом премијера УАЕ, а од 2018. године до сада УАЕ су овај вид сарадње развили са 11 држава, и то са Шпанијом, Грчком, Египтом, Јорданом, Костариком, Сенегалом, Суданом, Киргистаном, Ираком, Узбекистаном и Колумбијом.

Документ је потписан у присуству шеика Мактума бин Мухамеда Ал Мактума, који је потпредседник Владе, министар финансија УАЕ и заменик владара Дубаија, а са којим је председница Владе раније данас одржала састанак.

Током поменутог билатералног сусрета, који је први састанак премијерке са владарском породицом Дубаија на том нивоу, било је речи о сарадњи двеју земаља, развоју вештачке интелигенције, завршеном највећем светском догађају - Светске изложбе у Дубаију "Expo Dubai", као и новим технологијама.

По завршетку састанака, Брнабић је заједно са помоћником директора за лидерство и државне капацитете Јасиром Ал Нагбијем обишла "Emirates Towers", у оквиру којег су смештене канцеларије које су фокусиране на вештачку интелигенцију, науку, образовање и иновације.

У обиласку са премијерком био је и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Највише времена издвојено је за обилазак Акцелатора, Владиног тела које је отворено 2016. године и у којем се решавају питања која су мултисекторска и у којем се траже решења проблема, и то у периоду од 100 дана.

На крају посете Дубаију, Брнабић ће заједно са државним министром за вештачку интелигенцију и дигиталну економију Омаром бин Султаном Ал Уламом обићи Музеј будућности.

Поменута институција отворена је у фебруару ове године, а зграда од седам спратова садржи комбинацију простора за излагање експоната посвећених будућности и радионица за тестирање и развој технологија у настајању.

 

Приштина прекршила Вашингтонски споразум

Брнабић је изјавила да захтев који је Приштина поднела за улазак такозваног Косова у Савет Европе представља кршење свих, до сада потписаних споразума, пре свега Вашингтонског споразума, што и није чудно након десетогодишњег кршења и имплементације Бриселског споразума.

"Овај њихов потез за пријем у чланство Савета Европе, је врхунац цинизма" рекла је Брнабић у Дубаију где је данас раније потписала са министром за кабинетске послове Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Ал Абдулах Ал Каркавом Меморандум о размени искустава о развоју и модернизацији владе.

"Они су прекршили Вашингтонски споразум", констатовала је Брнабић и истакла да ће Србија наставити са кампањом отпризнавања такозване независности Косова од стране оних земаља које су их признале.

"О свему осталоме ће се разговарати на седници Савета националне безбедности", рекла је Брнабић, одговарајући на питање српских медија о томе какав ће одговор Србије бити на овај потез Приштине.

Брнабић је члан Савета за националну безбедност, али сутрашњој седници, како је рекла неће моћи да присуствује, јер сутра завршава посету Дубаију.

 

Убрзо и акциони план за реализацију сарадње са УАЕ

Брнабић је изјавила у Дубаију, где је са Уједињеним Арапским Емиратима потписан Меморандум о размени искустава о развоју и модернизацији владе у области дигитализације, да ћемо већ током наредне седмице имати разрађен акциони план за његову примену.

"Договорили смо се да већ током следеће недеље имамо најконкретнији акциони план како ово не би остало мртво слово на папиру", рекла је Брнабић.

Истакла је да је карактеристично за Србију и УАЕ што две земље деле исту визију будућности - шта су најважније ствари и приоритети у будућности.

То је свакако дигитализација, улагање у образовање, истраживање, развој, науку, и све оно што може да утиче да смо ми друштво чији је развој заснован на иновацијама", рекла је Брнабић.

До сада су УАЕ овај вид сарадње, од 2018. године, развиле са 11 држава.

Брнабић је потписала Меморандум са министром за кабинетске послове УАЕ Мухамедом бин Ал Абдулах Ал Каркавом.

Меморандум је потписан у присуству шеика Мактум бин Мухамед Ал Мактума, заменика владара Дубаија.

Потписани Меморандум предвиђа размену знања и искуства, у девет области, међу којима су вештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, е-Управа и наука.

"Драго ми је што смо данас потписали Mеморандум о разумевању, коректније је рећи, меморандум о сарадњи између владе Србије и УАЕ, који се тиче размене знања, искуства, иницирања и спровођења заједничких пројеката на којима ћемо даље радити", навела је Брнабић.

У питању је, пре свега, модернизација државне управе, даља модернизација е-Управе, размена искустава и заједничких пројеката у области образовања, науке и културе, пројеката у области вештачке интелигенције и сарадња у области креативних индустрија, додала је Брнабић.

Брнабић је додала да наша земља жели да већ током следеће недеље има најконкретнији могући акциони план и да Србија и УАЕ деле визију будућности, то јест најважније ствари за наше две земље, а то су дигитализација, огромно улагање у образовање, истраживање, развој и науку.

"Јер желимо да будемо друштво и привреда чији је развој заснован на знању", додала је Брнабић.

То је једини начин да надокнадимо изгубљено време у деведесетим и у првој декади двехиљадитих година и да се позиционирамо као земља која може веома брзо да промени и своју садашњост и своју судбину.

Брнабић је најавила покретање великог броја пројеката, од програмирања и кодирања у основним школама, до истраживања на пољу вештачке интелигенције са нашим Институтом за развој вештачке интелигенције.

"Што се тиче дигитализације и е-Управе, занимљив је пројекат УАЕ "Government Accelerators", као практично место за решавање проблема, који ми можемо искористити у прављењу једног потпуно новог креативног простора и за Београд и за Србију, чија реконструкција и изградња треба да крене у септембру", рекла је Брнабић.

Додала је да са собом данас носи из Дубаија идеју, инспирацију за сличан пројекат.

"Све остало се тиче наше стандардне сарадње и стратешког јако блиског партнерства за које је заслужан председник Александар Вучић, који је покренуо нашу сарадњу са УАЕ и много боље везе и његово лично пријатељство са шеиком бин Заједом, што је отворило врата и за инвестиције УАЕ у Србији и за даље пројекте као што је овај", навела је Брнабић.

Брнабић је дала изјаву новинарима у Музеју будућности, за који је рекла да је сам по себи занимљив концепт и да је посебно поносна на то да су људи из Београда дали 80 одсто научне базе за све експонате на првом спрату музеја.

"Када се вратимо на 2016. или 2017. годину, када смо први пут почели да причамо о томе да Србија може бити земља иновација, истраживања, развоја и науке и савремених технологија, некако су се сви смејали и нису веровали да то јесмо ми. Често путујући по свету, схватила сам да нашу креативност и иновативност боље виде из иностранства, него што ми сами верујемо у себе. Као влада уложили смо у сопствену памет и знање и само у прва два месеца имали смо у сфери информационих технологија извоз једнак укупном извозу нашег ИТ сектора пре 10 година", изјавила је Брнабић.

Чињеница да је Влада УАЕ потписала овакав споразум са нама значи, додаје Брнабић, да су рекли да могу много да науче од нас.

"То је један од најбољих показатеља тога шта смо све успели да урадимо у протеклих шест година и шта то додатно можемо да урадимо у наредном периоду ако наставимо овим путем и ако верујемо у наше људе, ако уложимо додатан новац у наше образовање, ако кренемо даље трасираним путем у сферу вештачке интелигенције и биотехнологије и биомедицине и биоинформатике о чему смо данас причали као о отвореном пољу за сарадњу".

"Влада Србије ће у наредних неколико година уложити близу 200 милиона евра у "Био 4 Кампус" који се тиче управо ових области", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг