Вести

БРНАБИЋ: ПОВЕЋАНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ФРАНЦУСКИХ КОМПАНИЈА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ У СРБИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са амбасадором Републике Француске у Србији Пјером Кошаром о актуелним светским темама, билатералним односима и новим француским инвестицијама у Србији.

Брнабић је упутила честитку француском председнику Емануелу Макрону на новом мандату, истакавши да је његов реизбор на место шефа државе од изузетне важности не само за Србију и Западни Балкан, већ и за стабилност читавог европског континента и Европске уније. Брнабић је честитку упутила и новој премијерки Елизабети Борн.

Брнабић је подвукла да грађани наше земље имају посебан однос поштовања и емоција према Француској и да је зато важно да се о свим темама отворено разговара, посебно имајући у виду то што Париз искрено препознаје специфичну позицију Београда у светлу актуелних дешавања.

Брнабић је у том контексту истакла принципијелну позицију Републике Србије неопходности поштовања међународног права, и подсетила на то да се Србија у Уједињеним нацијама о томе недвосмислено изјаснила.

Амбасадор Француске је информисао Брнабић о досадашњим резултатима француског председавања Европској унији у измењеним међународним околностима.

Кошар је апострофирао пажњу коју Француска, као председавајућа ЕУ, посвећује Западном Балкану. У том контексту је потврдио одржавање Конференције ЕУ–Западни Балкан на крају француског председавања Унији и позвао Владу Србије да узме активно учешће у њеној реализацији.

Кошар је, говорећи о билатералним односима, истакао да на том пољу доминирају добре вести, и указао на повећано интересовање Француске агенције за развој за инвестирање у Србији.

Такође, Кошар је говорио о добрим потенцијалима сарадње у низу области, укључујући образовање и енергетику, као и о интересовању других француских компанија за инвестирање у Србији.

 

 

Извор: Танјуг