Вести

БРНАБИЋ ОТВОРИЛА У БЕОГРАДУ РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР "LUXOFT"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је у Београду Развојни центар светски познате компаније за софтверска решења "Luxoft".

Истакла је да се ствари у ИТ брзо мењају јер та компанија у фебруару није имала ниједног запосленог у Србији, а сада их има више од 1.000, а план је да до краја 2023. године имају преко 2.000 запослених у Србији.

Брнабић је пожелела добродошлицу тој компанији, чијих 85 одсто запослених је дошло из Руске Федерације.

Пожелела им је да у Србији нађу нове таленте, уз очекивање да њихова знања допринесу даљем расту и јачању српске економије.

Брнабић је истакла изузетне резултате ИТ сектора у Србији, који је најбрже растући сектор, а ове године ће остварити преко 2,6 милијарди евра извоза.

Истакла је да долазак компаније "Luxoft" доноси додатна знања у Србију, те да ће се трудити да доведе још ИТ компанија, из Русије и других земаља, и да Србија постане ИТ хаб.

Премијерка је оценила да ће тако заједно брже расти и Србија и компаније.

 

 

Нема договора са Приштином, нека имплементирају споразуме

Брнабић је изјавила да са Приштином није постигнут било какав договор о таблицама и истакла да и Срби са Косова и Метохије и Београд траже да се потписано имплементира и поштује.

Брнабић је истакла да је Београд забринут, јер не види код Приштине плодове разговора са ЕУ и САД.

"Аљбин Курти прича да Бриселски споразум не постоји. То су лоши сигнали. Тај споразум постоји и потписано треба поштовати", рекла је Брнабић.

Истакла је и да Београд очекује да разговори које ЕУ и САД имају са Приштином, уроде плодом.

Подсетила је да је владавина права европски принцип, те да се он очитује и у имплементацији потписаног, а да је Београд своје обавезе давно извршио.

Навела је и да су по договору о таблицама из 2021. године уведени стикери, те да је договорено да се то неће мењати без договора обе стране, што је Приштина једнострано прекршила.

Одговарајући на приштинско спомињање 20 модалитета, Брнабић је рекла да они могу да имају "и 120 модалитета".

"Не занима ме то. Приштина треба да имплементира потписано", поручила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг