Вести

БРНАБИЋ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И КИНЕ БИЋЕ САМО БОЉИ И СНАЖНИЈИ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је, за кинеску националну телевизију "China Central Television", да верује да ће односи Србије и Народне Републике Кине бити само бољи и снажнији у годинама које долазе и указала да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу робна размена са том земљом увећана 152 пута.

Брнабић је истакла да је челично пријатељство две земље учвршћено понајвише у доба пандемије корона вируса.

"Лекција коју смо сви научили у доба пандемије је повратак мултилатерализму, сарадњи и заједничкој борби свих земаља света. Иницијатива појас и пут је одличан пример тога и наставићемо да сарађујемо са Народном Републиком Кином и у том оквиру", навела је Брнабић.

Интервју је урађен непосредно након што је Ана Брнабић по трећи пут постала председница владе.

Новинарка кинеске државне телевизије подсетила је да је председник Вучић више пута истакао да има безгранично поверење у премијерку и да је он особа која је веома популарна у Кини, поготово на кинеским друштвеним мрежама.

"Знамо да је Александар Вучић популаран у Кини и ми се тиме поносимо. Радити са Александром Вучићем је част, привилегија али и велика одговорност. Он даноноћно ради за Србију и у потпуности је посвећен напретку Србије", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Србија, као мала земља у срцу Европе, пре Александра Вучића била вођена тако да удовољава интересима других много већих и моћнијих земаља.

"То је најдрагоценији савет који ми је дао, да морамо увек и у сваком тренутку водити рачуна о нашим интересима, да нам Србија буде на првом месту. И тако је од када је он постао председник владе, па све до данас док је председник државе у другом мандату", рекла је премијерка.

На питање о челичном пријатељству Србије и Кине, премијерка је рекла да често чује како то и није најбољи начин за пут ка Европској унији али да се више од 90 одсто кинеских инвестиција налази у Западној Европи, у земљама чланицама ЕУ.

"Они су искористили кинеске инвестиције да унапреде животни стандард својих земаља у прошлости, што је потпуно разумљиво. Сада када ми то желимо да урадимо, можемо чути да то није добро. Овде се враћам управо на речи Александра Вучића, да се руководимо искључиво нашим интересима, тако да ће пријатељство наше две земље бити додатно ојачано у будућности", јасна је била премијерка.

Кина је данас други највећи спољнотрговински партнер Републике Србије, и како је новинарка истакла, робна размена две земље увећана је чак 152 пута.

"Само да поновим да свима буде јасно, наша робна размена увећана је не за 152 одсто, већ 152 пута. То је заиста импресивно и све се то догодило откада је на власт дошао Александар Вучић. Потписивањем споразума о слободној трговини са Народном Републиком Кином, у смислу сарадње наше две земље, небо ће бити граница. У претходних неколико година, наш извоз у Кину достигао је милијарду евра. То можда за вашу земљу, или неке друге велике земље, није спектакуларна цифра, али за земљу попут Србије то је заиста импресиван резултат", истакла је Брнабић.

На питање каква је земља била Србија када је постала премијерка, а каква је данас, Брнабић је рекла да је Србија данас у многоме другачија земља.

"Завидан развој. Када сам ступила на дужност председнице владе, годишњи извоз ИКТ услуга био је 375 милиона евра, док ћемо ове године надмашити 2,6 милијарде евра. Сада ћемо се усредсредити на развој вештачке интелигенције, биоинжењеринга и биомедицине. Сигурно је да и у овим областима планирамо јачање сарадње са Народном Републиком Кином", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/"China Central Television"