Вести

БРНАБИЋ: НАСТАВЉАМО ДА ПРИВЛАЧИМО СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Стране инвестиције и криза обично не иду заједно и инвеститори се у таквим условима тешко одлучују на нова улагања, али срећом ми смо успели да Србији не буде тако и да упркос кризама због ковида и рата у Украјини настављамо да привлачимо стране директне инвестиције, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је на представљању "Беле књиге 2022" Савета страних инвеститора навела да смо имали рекордну 2021. годину кад је реч о страним директним инвестицијама, али да је и ова година одлична, јер смо до октобра имали нето прилив страних инвестиција од 3,11 милијарди евра, што је за 0,3 одсто више него у истом периоду прошле године.

Према њеним речима, ово је вукло за собом и раст запослености која сада износи 50,9 одсто а пре две године је износила око 46 процената као и пад незапослености пошто је стопа незапослености сада 8,9 одсто.

"У мандату претходне владе, од октобра 2020. године до октобра 2022. године имали смо чак 66 отварања разних производних капацитета укупне вредности веће од 2,4 милијарде евра, што је довело до отварања више од 26.000 нових радних места", рекла је премијерка.

Истакла је да се отвара све више радних места у секторима са вишом вредношћу, а пре свега кроз отварање развојних центара страних компанија у Србији па је у прошле две године од поменутих 26.000 радних места, свако шесто било у ИТ сектору а у 2021. години свако друго.

Ови подаци према оцени премијерке показују да се наша привреда и економија крећу ка развоју заснованом на знању и иновацијама.

"Тренутне су најава да ће око 19 земаља Европске уније ући у рецесију. Ми ћемо имати раст између 2,7 одсто и 3 одсто ове године а наставља се и раст запослености, директних страних инвестиција", истакла је премијерка.

Поручила је инвеститорима да ће Влада Србије радити на томе да они могу да рачунају на предвидиво и стабилно пословно окружење и као веома важно за њих истакла да је Влада формирала канцеларију за дуално образовање која би требало да ради на томе да се повећа удео практичне наставе у тој врсти образовања.

Навела је да је од 10.000 ученика који су прошли ово образовање у средњим школама 69 одсто одмах по завршетку школе добило посао а оних који су завршили средње школе без дуалног образовања само 42 одсто.

"Радићемо и на дигитализацији и увођењу електронске управе. Једна од ствари која је остала да урадимо јесте да се уведу дигиталне менице и према информацијама из Народне банке Србије то би требало да се деси у првом кварталу следеће године", навела је Брнабић.

Нагласила је да у Влади Србије Белу књигу Савета страних инвеститора са пажњом анализирају и користе је као својеврстан приручник за реформе које омогућавају бољу климу за инвеститоре.

Према њеним речима Влада Србије не прави никакву разлику између страних и домаћих инвеститора а један од задатака Владе јесте да се створе услови да у земљу дође што више страних инвеститора.

Бела књига анализира стање и даје препоруке у областима које Савет страних инвеститора види као приоритетне, а међу овогодишњим су порези, радноправни прописи, дигитализација и електронско пословање, некретнине, девизно пословање, фармацеутска индустрија, туризам и угоститељство.

 

Само мир обезбеђује просперитет на Балкану

Брнабић је изјавила да само мир и стабилност могу донети просперитет на целом Балкану и да је јуче, на састанку у Бриселу са представницима Приштине, Србија показала колико је посвећена очувању мира у региону.

Одговарајући на питања новинара након званичног представљања "Беле књиге 2022" Савета страних инвеститора у Палати Србија, Брнабићева је истакла да Срби са Косова и Метохије желе само владавину права и поштовање и имплементацију постигнутих споразума.

"Једино што желимо и једино што Срби са Косова и Метохије желе јесте примена постојећих споразума и ништа више, ни мање од тога. На крају крајева, када говоримо о владавини права, једној од основних и врхунских вредности ЕУ, онда је пуно поштовање и имплементација постигнутих споразума управо та врхуска вредност и показатељ владавине права. Управо оно што ми тражимо", поручила је Брнабић.

Брнабић је навела да су синоћ до касно разговарали у Председништву са представницима Срба са Косова и Метохије.

"Председник Вучић је држао тај састанак и још једном замолио за мир, да Срби са Косова и Метохије не наседају на било какве провокације, да је важно да покажемо колико нам је стало до стабилности. Стабилност и мир су једине ствари које могу да нам омогуће просперитет на Западном Балкану и Балкану уопште. Ми смо у томе до сада успевали", истакла је премијерка.

Брнабић је захвалила председнику Вучићу на начину на који је представљао нашу политику јуче у Бриселу.

"Показао је да смо широки у схватању компромиса и колико нам је стало да наставимо дијалог, како би обесхрабрили све покушаје дестабилизације на овим просторима", рекла је Брнабић.

 

Нашли смо купца за Параћинску стаклару

Брнабић је изјавила да је нађен купац за Фабрику стакла у Параћину и да ће она или председник Србије Александар Вучић тим поводом следеће седмице посетити Параћин.

Премијерка је то изјавила одговарајући на питања новинара о инвестирању у Србију, а након представљања "Беле књиге 2022" Савета страних инвеститора.

"Довели смо инвеститора који је купио ту фабрику, што нам је веома важно јер смо у претходном периоду сво стакло морали да увозимо", рекла је премијерка.

Додала је да је јуче завршена и неопходна процедура везана за ову куповину у Агенцији за привредне регистре.

Одговарајући на питање о репутационом ризику Србије за који је на представљању Беле књиге уредник овогодишњег издања ове публикације економиста Мирољуб Лабус рекао да се повећао од почетка рата у Украјини, Брнабић је рекла да се Србија овим ризиком озбиљно бавила.

"Ми смо након 24. фебруара имали много питања и захтева да појаснимо позицију Србије и ти захтеви су били од стране и инвеститора који су већ овде и оних који су тек намеравали да дођу. Спремили смо документ који објашњава позицију Србије и слали га свима који су били заинтересовани. Документ је имао довољно аргумената што показује и чињеница да није било одустајања од инвестиција", рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија ове године имала више страних инвестиција него лане и да је сада наша позиција много јаснија, а репутациони ризик мањи него што је био у фебруару, марту или априлу.

Чак се, како је навела, окренуо у другом смеру јер су они који послују у Србији лишени ризика од ванредних повећања цена енергената и могу да рачунају на стабилност у нашој земљи.

Упитана које су теме и предлози из Беле књиге Савета страних инвеститора приоритети за Владу Србије премијерка Брнабић је истакла да је оцена Савета у крајњој линији позитивна по Србију али да се увек може и више и брже.

"Мени је запало за око и о томе смо причали у међусобном разговору представника Владе и Савета да је велики део препорука у књизи у сагласју са оним што ми мислимо да би требало да урадимо. Имамо исту визију тога где треба да идемо", навела је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг