Вести

БРНАБИЋ: ЛИНИЈСКИ ПАРК У БЕОГРАДУ ИЗУЗЕТНО ВАЖАН ПРОЈЕКАТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је са градоначелником Београда Александром Шапићем прву деоницу линијског парка у Београду, код Бетон хале, рекавши да се нада да ће у првом кварталу 2024. године почети изградња Факултета музичке уметности на тој деоници.

Брнабић је подсетила да је дужина линијског парка 4,6 километра наводећи да ће на том простору бити различитих садржаја.

“У овкиру линијског парка ће се налазити и један од кључних пројеката за културну инфраструктуру, а то је Факултет музичке уметности. Надам се да ћемо кренути са радом у првом кварталу 2024. године. Следеће године ћемо се бавити пројектно-техничком документацијом”, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће тај факултет први пут, после 80 година, имати своју зграду.

Брнабић је рекла да је линијски парк у Београду изузетно важан пројекат и да може као пример да послужи и осталим градовима који се налазе на рекама.

"Мени је драго да видим да се Београд развија на тај начин”, истакла је Брнабић која је заједно са Шапићем и главним градским урбанистом Марком Стојчићем засадила 13 садница зеленила.

 

Не очекујем да Европска комисија поступи по препорукама Европског парламента

Брнабић не очекује да ће Европска комисија поступити по препорукама које је усвојио Европски парламент у вези са Србијом, јер, истиче, не види ниједан правни основ за то.

Како је рекла, усвојене препоруке немају снагу резолуције, и Европска комисија може да их узме у обзир и поступа по њима, али може и супротно.

Брнабић је навела да је препорука, поред тога што се од Србије тражи да уведе санкције Русији, и да дође до међусобног признавања са тзв. Косовом.

"Те две препоруке имају исту тежину и не знам зашто се у нашим медијима говори о једној препоруци, а не и о другој, зато што у ствари те две препоруке показују карактер овога што је сада прошло у Европском парламенту, а што ја не мислим да је у интересу Србије и не мислим да је фер”, рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Брнабић је додала да је сигурна да препорука ЕП није ни у складу са међународним правом, нити са Резолуцијом СБ УН 1244.

"Тај документ је супротан резолуцији СБ УН тако да ја немам очекивања да ће Европска комисија поступити по тим препорукама, пре свега зато што ЕК мора бити статусно неутрална и зато што постоји пет држава чланица које не признају незваисност Косова”, рекла је Брнабић.

С друге стране, то што стоји у препорукама не стоји у преговарачком оквиру, нагласила је Брнабић.

"Преговарачки оквир је у складу са резолуцијом СБ УН 1244, он даје прецизну методологију за преговарање, можете назадовати само ако немате значајан напредак у области владавине права и ништа друго. Тај оквир сасвим јасно ставља као дефиницију да је усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ мора бити постепено и треба да буде 100 одсто у тренутку када се приступи ЕУ”, рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила све посланике у ЕП који су гласали, а препоруке да Србији још није отворено поглавље 31.

"Не знам на основу чега мењају стандарде и оквире преговора или желе да их промене, јер ништа од тога што они говоре у препорукама није у складу са оквиром, али то је један политички сигнал од стране одређених европарламентараца”, навела је Брнабић.

 

Оснива се радна група за побољшање квалитета ваздуха

Брнабић је изјавила да ће на данашњој седници Владе Србије бити формирана међуресорна радна група која ће се бавити квалитетом ваздуха.

Брнабић је, у оквиру обиласка прве деонице линијског парка у Београду, заједно са градоначелником Александром Шапићем, рекла новинарима да власт системски ради на унапређењу животне средине.

“Ми ћемо данас усвојити закључак да правимо међуресорну радну групу у којој ће бити укључени градоначелници највећих градова у Србији, укључујући и Београд, а која ће се бавити унапређењем квалитета ваздуха како бисмо у кратком времену урадили позитивне ствари које могу да се одразе на његов квалитет”, рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг