Вести

БРНАБИЋ: ИТАЛИЈА ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ПОЛИТИЧКИХ И ЕКОНОМСКИХ ПАРТНЕРА СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антониом Тајанијем и министром одбране те земље Гвидом Крозетом о билатералним односима двеју држава и ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је оценила да је Италија један од најважнијих политичких, економских и трговинских партнера и да је Србија снажно опредељена да даље развија билатералне односе.

По питању актуелне ситуације на Косову и Метохији, две стране су постигле потпуну сагласност да су очување мира и стабилности главни приоритети, кључни за читав регион Западног Балкана, као и да се сви договори у оквиру Бриселског споразума морају имплементирати.

Брнабић је апострофирала да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу под окриљем Европске уније.

Тајани је, говорећи о актуелној ситуацији и имплементацији договора Београда и Приштине, нагласио да се сви морају руководити начелом Pacta sunt servanda, имајући у виду да се само на тај начин може обезбедити стабилност.

Он је истакао опредељење Владе Италије за то да буде још присутнија на Западном Балкану, региону од изузетне важности за ову земљу, и поручио да ће Италија настојати да на сваки начин допринесе у очувању мира и стабилности.

У том смислу, како је истакао Тајани, изузетно је важан европски пут региона и подршка процесу интеграција.

Брнабић је исказала захвалност на присуству и посвећености припадника италијанске војске у оквиру Мисије КФОР-а очувању мира, заштите грађана и српских манастира на Косову и Метохији.

 

 

 

Извор: Танјуг