Вести

БРНАБИЋ: ХУМАНИТАРНА ДОНАЦИЈА СРБИЈЕ ЗА УГРОЖЕНО СТАНОВНИШТВО УКРАЈИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је путем видео-линка на Међународној донаторској конференцији за Украјину, која се одржава у Пољској, у Варшави.

Полазећи од сопственог искуства са великим бројем избеглица и интерно расељених лица на својој територији, од којих се нажалост велики број и данас налази у интерном расељењу, Република Србија је свесна значаја и потребе пружања хуманитарне помоћи цивилима у конфликтним ситуацијама, посебно деци као изузетно рањивој категорији становништва.

Стога, Република Србија ће дати хуманитарну донацију у износу од три милиона евра за помоћ деци, као и расељенима унутар и ван Украјине, која ће бити упућена кроз УН систем, од чега 1,5 милион преко Фонда УН за децу (UNICEF) и 1,5 милион преко Канцеларије Високог комесара УН за избеглице (UNHCR).

Брнабић је рекла да Србија, од почетка конфликта, са посебном пажњом прати последице пре свега на цивилно становништво, тешку хуманитарну ситуацију и повећање броја избеглица и интерно расељених лица, и додала да је потребно створити услове за испоруку хуманитарне помоћи и подржати све напоре за заустављање конфликта.

Брнабић је подсетила на то да је Република Србија 24. марта гласала за усвајање Резолуције о хуманитарним последицама агресије на Украјину у Генералној скупштини УН.

Такође, Влада Републике Србије је 27. фебруара усвојила одлуку о пружању хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине и по први пут активирала Привремени заштитни механизам за расељена лица која долазе из те земље.

"Грађани Србије саосећају са грађанима Украјине у њиховој жељи за повратак нормалном животу у којем ће будуће генерације живети без страха од рата", закључила је Брнабић у обраћању.

Међународну донаторску конференцију заједнички организују премијери Пољске и Шведске, Матеуш Моравјецки и Магдалена Андерсон, у сарадњи са председницима Европског савета и Европске комисије, Шарл Мишелом и Урсулом фон дер Лајен.

 

 

 

Извор: Танјуг