Вести

БРНАБИЋ: ДРЖАВА СНАЖНА, ИНСТИТУЦИЈЕ РАДЕ, НАСИЉЕ НЕЋЕ ПОБЕДИТИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да је држава снажна, институције раде свој посао, и да насиље неће победити.

Брнабић је истовремено апеловала на грађане да се не окупљају како би сачували здравље и спречили још већа обољевања од корона вируса и нагласила да тренутно нема прече борбе осим са короном, а да ће времена за протесте бити.

Брнабић је навела да је пуна подршка борби са корона вирусом најважнија, а што се тиче других тема, превасходно политичких, најважнији је дијалог Београда и Приштине.

Додала је да је важна пуна подршка председнику Вучићу који се, како је рекла, бори за будућност генерација које долазе.

Брнабић је оценила да су ово заиста тешка времена за Србију.

"То је борба свих нас појединачно, није ово борба ниједне владе и Kризног штаба већ сваког појединца за друштво и протести и било каква окупљања представљају неодговорно и неозбиљно понашање које штети нашем здравственом систему и зато је апел да се људи не окупљају", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да су бројке што се тиче оболелих нешто боље од јутрос у односу на јучерашњи дан, али да је далеко од тога да је ситуација под контролом.

Зато су, како је рекла, окупљања велики ризик.

"За протесте увек има времена, а за борбу са корона вирусом више нема", поручила је Брнабић.

Истакла је и да је током насиља на протестима причињена велика материјална штета.

Брнабић је рекла да чека бројеве, како би видела колико је то уништене имовине на протестима.

Имали смо само оне прве две вечери 30 милиона динара само у граду Београду уништене јавне имовине и неких милион евра што јавне, што приватне имовине, нагласила је Брнабић, нагласивши да то неко мора да плати.

Рекла је да је показан демократски капацитет наше земље, као што је показан и демократски капацитет власти, подсетивши на протесте "1 од 5 милиона" који су трајали дуже од 12 месеци у многим градовима Србије и да никада није реаговала полиција на улицама.

Брнабић је указала да се десило и то да су сада они који су позивали на насиље и сами завршили као жртве.

Брнабић је рекла  да је добро што је држава снажна и што институције раде свој посао.

"Шта год било ко рекао трудли смо се да оснажимо наше институције и заштитимо наше грађане од насиља, насиље неће победити", рекла је Брнабић и додала да се држава бори да сачува мир и стабилност.

Истакла је да још увек није јасно шта је сврха потеста и и да је чула неколико различитих порука.

Брнабић је рекла да многи поштују мере и придржавају се савета струке, а да онда други излазе на улицу, и тако угрожавају и себе и друге.

"Мени је ово до сада најснажниј удар на систем Вучића и свакако су се и раније после избора видели покушаји дестабилизације. Без сумње има и уплива страног фактора", рекла је је Брнабић и додала да има медија који пласирају "брутално лажне вести".

Рекла је и да ако се грађани већ окупљају настоје да поштују епидемиолошке мере, носе маске, држе одговарајући размак

"Друштво има једног заједничког непријатеља и ово је рат против корона вируса, хајде заједно да га победимо па ћемо после да се разрачунавамо и да кажете све шта хоћете и шта желите. Да ли можда неко од њих има савет за кризни штаб…. Дајте нам захтеве и формулишите их, али немојте да седите тамо", рекла је Брнабић.

 

Станковић је сада мој проблем, позваћу Тривана

Брнабић је поводом претњи и увреда које је изнео Срђан Станковић, за кога је министар Горан Триван рекао да је био, али да више није саветник у Министарству заштите животне средине, рекла да не разуме како неко има образа да седи у влади, прима плату, а онда такве увреде говори о председнику.

"То је сада мој проблем, очекујем да чујем реакцију министра Тривана, позваћу га. Видећу да ли је позвао председника да се извини и пружи објашњење", рекла је Брнабић.

Истиче да Стојановића дуго зна, а и да је дуго био у невладином сектору и да зна да је много тога што је радио зависило од јавног новца и да му се  "јавни новац никада није гадио".

"Овако седите у влади, примате плату и морам да кажем да се дивим председнику што све то трпи из дана у дан од таквих људи, моралних патуљака преко Твитера", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се нада да такве више неће морати да види у влади и ради са њима, а да ће се све остало видети даље.

Овакве ситуације, како је рекла покажу, какав је ко морално и политички.

"После кише дође сунце, победићемо и ово и изаћи ћемо јачи а онда ћемо погледати те моралне громаде како је ко реаговао и позиционирао се и верујем да ће свака следећа влада бити снажнија и да ћемо имаи боље сараднике", рекла је Брнабић.

Упитана и о информацијама да је на протестима био и син некадашњег министра Петра Шкундрића функционера СПС-а Брнабић је рекла да ће за то питати колегу Ивицу Дачића, а да верује да ће то учинити и председник Вучић.

Окарактерисала је такве примере као "неопростиву лакоћу неодговорности".

"То су у моралне громаде седети у влади и имати бенефите, возаче секретарице, кабинет… То је та неопростива лакоћа неодговорности подржавати овакав вид протеста, људи који најбруталније увреде пласирају на рачун Вучића захваљујући коме можете да седите у влади и радите у интересу грађана, свакако није сваки министар допринео исто, а ми смо се убили од посла да би током претходне четири године поткрпили рупе", рекла је Брнабић. Навела је да ће све то имати озбиљне реперкусије. Станковић је путем Фејсбука позвао на нереде и рушење власти, а изнео је и увреде на рачун председника Вучића.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк