Вести

БРНАБИЋ: БИЋЕ ЈОШ ЈАЧИХ ПРИТИСАКА НА СРБИЈУ ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће у наредном периоду бити још јачих притисака на Србију да уведе санкције Русији.

Брнабић је у емисији "Хит Tвит" на ТВ Пинк рекла да постоји велико интересовање Запада за то зашто Србија не уводи санкције Русији и истакла да ће у наредном периоду притисци на Србију да то учини бити јачи.

"Огромно је интересовање и наметање неколико тема од којих је једна зашто је Србија једина држава која не уводи санкције Русији", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће у наредном периоду Србији бити све теже, али да председник Србије Александар Вучић "игра" дипломатску игру на невероватан начин, те да на састанцима користи познавање историје и права, па је тешко да му се да аргумент против.

Брнабић је навела да изјава председника Русије Владимира Путина у вези са Косовом додатно отежава ситуацију Србији, те да је невероватно колико Путин, како је рекла, имитира све оно што је Запад радио 90-их година у случају Србије и Косова.

Брнабић истиче да Србија мора да се бори за међународно право јер оно чува њене интересе.

"Ми као земља покушавамо да се држимо међународног права као "пијан плота", у томе се разликујемо од других", рекла је Брнабић.

Осврнула се на критике опозиције око економских мера које уводи Влада, истичући да колико год се смејали и критиковали, држава је показала да зна да се бори у кризним временима.

"Колико год да се смеју, ми смо увек корак или два испред за наше грађане. Биће тешко, али мислим да смо показали да знамо да се боримо у кризним временима", рекла је Брнабић.

 

Јесам за обавезно служење војног рока

Брнабић је рекла, поводом предлога око обавезног служења војног рока у Србији од 90 дана, да треба урадити детаљне анализе и да се види колико ће све коштати.

"Треба урадити анализу трошкова, али морам да кажем да јесам са служење војног рока, посебно у овако комплексним околностима у свету, за које не верујем да ће скоро бити враћене у нормалу", рекла је Брнабић.

Брнабић је упоредила ситуацију са земљама Европске уније.

"Многе земље Европске уније, које су познате по свом либерализму, имају обавезу служења војног рока. Неке су укинуле војни рок, па вратиле, као Литванија. У Финској, Шведској, Данској, Естонији, Швајцарској, Аустрији, на Кипру, у Грчкој, Норвешкој, обавезно је служење војног рока. Суштински, то је улагање у државну и националну безбедност, а наша политика је увек да чувамо мир и безбедност", рекла је Брнабић. 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк