Вести

БОЖИЋ: ИНТЕРЕС СРБИЈЕ ЈЕ ВАЖНИЈИ ОД ПОЈЕДИНАЧНОГ ИНТЕРЕСА

Народни посланик и члан Главног одбора Српске напредне странке Сандра Божић рекла је да је посланичка група СНС предала измене и допуне Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима у скупштинску процедуру.

Предлог између осталих промена јесте да се цензус смањи са пет на три одсто. У друштву у коме данас имате покушаје да се створе разједињености и подела на црно и на бело. Постоје и извесни разговори који су иницирани од стране дела опозиције, а везују се за изборне услове. Сматрали смо да је врло логично да смо изашли у сусрет и потрудили се да изборне услове омогућимо на овај начин, указала је Божић, осврћући се на предлог СНС-а да се смањи изборни цензус.

Како је Божић рекла, циљ оваквог предлога је да се у највећој могућој мери добије репрезентативност у парламенту Србије.

Ако знамо да се изборни систем одвија по пропорционалном систему, и ако знамо да по Д'онту гласови свих оних који не пређу цензус, иду оној коалицији или странци која на изборима добије највећи број гласова. На овај начин, смањењем цензуса имаћете једну шаролику слику у парламенту, указала је Божић.

Објаснила је како је то добро, јер ће на тај начин у парламенту постојати апсолутно прецизна и у највећој мери осликана ситуација у друштву.

На тај начин ће се дати прилика да се она мишљења која можда нису могла до сада да се чују, сада ће моћи. То су мишљења малих покрета, странака која ће сада имати могућност да говоре. Имаће могућност да заједно са влашћу креирају спољну и унутрашњу политику. Ми заиста сматрамо да воља народа, воља грађана у највећој мери мора да се преслика на парламент, нагласила је Божић.

Божић је навела како је Д'онтов систем један од најкоректнијих и најпропорционалнијих система, а да се снижавањем изборног цензуса са пет на три одсто добија већа пропорционалност.

Једина која ће бити оштећена је управо Српска напредна странка, зато што ћемо по овоме ми добити мање мандата. Али смо вагали да је интерес Србије важнији од појединачног интереса. Изборни услови не треба да значе само за један период. То је пут за изградњу једне модерне државе, а ми смо на том путу, нагласила је Божић и додала како ће снижавање изборног цензуса довести до тога да у Србији читав изборни процес буде апсолутно транспарентан.

 

 

Извор: ТВ Пинк