Вести

БРНАБИЋ: ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ НЕМАЧКЕ ПРИВРЕДЕ ЗА СРБИЈУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је током посете Немачкој одржала велики број састанака и да су у Немачкој заинтересовани за српску привреду.

Брнабић је рекла новинарима у Берлину, њени саговорници у Немачкој су похвалили Србију, њен економски раст, развој и да су оценили да је "импресивно" оно што могу да виде у нашој земљи.

Брнабић је рекла да је робна размена 2023. године била рекордни ниво од преко 9 милијарди евра.

Брнабић је додала да је очекује да ће ове године робна размена бити већа.

Према њеним речима, важно је да у актуелном сазиву парламента постоји бољу комуникацију са свим парламентарцима у Бундестагу.

"Имамо много отворених тема и много неслагања, али важно је да разговарамо", рекла је Брнабић.

 

Национални интерес да буде на првом месту, а политички да буде секундаран

Брнабић je рекла данас у Берлину да би Србија требало да учи на немачком примеру, па  да дође до стања да око питања од националног интереса, попут копања литијума, не постоје политичке поделе, већ да све странке подрже национални интерес.

"Да дођемо до тога да је национални интерес на првом месту, а политички интерес свакако увек мора бити секундарни и мора бити испод националног интереса. Ту од Немачке можемо да учимо", изјавила је Брнабић, која борави у посети Савезној Републици Немачкој. 

Навела је да је честитала немачким привредницима на томе што ће Немачка бити прва европска земља која ће почети да копа литијум, како каже, 2026. године и напомиње да Немци имају два велика пројекта "Вулкан" и "Зинвалд" и подсећа да су 10. јуна град Карлсруе и градско веће Ландауа одобрили додатни просторни план за њихов рудник литијума.

"То је важно за Немачку, то је важно и за Европу, али на првом месту је важно за Немачку. То значи за Немачку већу енергетску независност, већу енергетску самосталност, то значи још јачу немачку привреду и индустрију. То опет значи да ће они моћи да производе све од батерије преко електричних возила", указала је Брнабић и напоменула да је пројекат Вулкан дупло мањи него пројекат Јадар у Србији.

Она је апеловала на део опозиције да, како је рекла, престане да лаже људе у Србији да Немачка не користи свој литијум и истакла да је "иста та опозиција која је довела пројекат Рио Тинто у Србију, сада се пере од њега".

Објаснила је да су се у Немачкој експерти из више области, попут заштите животне средине, окупили да дискутују о литијуму, док у Србији, како каже, то раде "писци и поете".

Брнабић је оценила да је делу опозиције који је био на власти до 2012. Рио Тинто био добар, а сад за време власти Александра Вучића "он је ужасан".

Објаснила је да је у Немачкој ситуација другачија.

"У Немачкој се политика не води по тим линијама. Ако је нешто добро за Немачку, они ће се сви ујединити и гледати како то да изгурају. Зарад Немачке, немачког друштва и немачке привреде", закључила је Брнабић. 

 

Драго ми је што је у делегацији парламента први пут посланик опозиције

Брнабић је рекла данас у Берлину да јој је драго што је у званичној парламентарној делегацији Србије која борави у Немачкој први пут неко од посланика опозиције.

"Ја сам упутила позив свим парламентарним групама да, уколико желе да буду чланови моје делегације као председнице Народне скупштине Републике Србије, дају своје кандидате, предложе некога", изјавила је Брнабић и захвалила је посланику Владимиру Ђорђевићу што је део делегације.

Оценила је да је добро што парламентарци могу да покажу да ипак могу да имају, како је навела, "неки минимални ниво поштовања" према свим грађанима Србије, подсећајући да парламент представља све грађане Србије, а не само власт и владајућу коалицију и закључује да је добро када могу да представљају читаву Србију.

Брнабић је указала да раније за званичне посете председника Народне Скупштине није било позива посланика опозиције да учествују у званичним парламентарним делегацијама, што, према њеним речима, она жели да промени и напомиње да јој је бесмислено да неке парламентарне групе из Србије иду у посете другим парламентима, а да не желе да буду део званичне српске парламентарне делегације.

"Зарад транспарентности, ја мислим да је то поштено, фер и у најбољем интересу свих наших грађана. Ми смо ту у парламенту да представљамо Србију", закључила је Брнабић.

 

Извор: Танјуг