Вести

ШАПИЋ: БЕОГРАД ЋЕ ЧИНИТИ СВЕ ДА ПОМАЖЕ СРПСКИ НАРОД У РЕГИОНУ

Србија као матица нашег народа и Београд као главни град ће чинити све у будућности да помажу српски народ, где год се он налазио, а нарочито у региону, поручио је градоначелник Београда Александар Шапић након састанка са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом.

Шапић је рекао да је циљ његове посете Источном Сарајеву одавање почасти страдалима на сарајевском ратишту током деведесетих година прошлог века.

"Када одајете пошту српским жртвама, то значи да сте спремни да одајете пошту свим жтвама ових несрећних ратова. Ово је посета мира, пријатељства, добрих међудржавних, међуверских и међунационалних односа у региону", рекао је Шапић.

Истакао је да политику помоћи српском народу последњих година репрезентује и креира председник Србије Александар Вучић.

Шапић је нагласио да упркос политичким различитостима мора да постоје многе ствари око којих ћемо као народ бити јединствени.

"Кад год смо кроз нашу историју успевали да будемо јединствени по питању кључних српских националних интереса, тада је било добро и нама и свима другима. Када то нисмо успевали, последице су биле пре свега по српски народ несагледиве", рекао је Шапић.

Додаје да зато упућује молбу да се, без обзира на политичке несугласице, покаже зрелост, спремност и одговорност према нашем народу.

 

 

Веома важно да покажемо поштовање према жртвама ратова

Шапић је положио венац на Војничком спомен - гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, где је сахрањено око 1.000 српских бораца који су погинули на подручју Сарајевско - романијске регије.

Шапић је рекао да му је велика част што је посетио гробље "Мали Зејтинлик" и подсетио да ту почивају људи који су погинули у ратовима деведесетих, бранећи своја огњишта и свој народ.

"Мислим да је изузетно важно да у јулу, у месецу великих страдања кроз историју српског народа, покажемо поштовање и пијетет према жртвама у ратовима деведесетих", рекао је Шапић.

Шапић је рекао и да свака невина жртва у рату заслужује једнако поштовање, без обзира на нацију и веру, те да не треба жртве делити на, како је рекао, "наше и њихове ".

"Морамо да покажемо да смо извукли поуке из наше историје и да више никада нећемо дозволити да српско нејединство или неслога имају несагледиве последице како по наш народ, тако и по наше територије кроз историју", рекао је Шапић.

Шапић је додао и да председник Србије Александар Вучић последњих година води модерну политику, која је усмерена на бригу о српском народу, без обзира где он живи.

"Желим да пошаљем поруку српском народу који живи на овим просторима у БиХ, Републици Српској, да морамо да се чувамо, да једни другима помажемо и да без обзира на наше различитости не смемо да заборавимо ком народу припадамо", рекао је Шапић.

Након полагања венца, Шапић је посетио и манастир Соколица у оквиру ког се налази и "зид плача" на којем су исписана имена 4.000 српских бораца који су страдали за слободу Републике Српске на сарајевском ратишту.

 

 

Извор: Танјуг