Вести

МОМИРОВИЋ: КЉУЧЕВЕ ЈАСЕНОВЦА НЕ СМЕ ДА ДРЖИ ЗАГРЕБ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је поводом одлуке хрватских власти да забране председнику Александру Вучићу да посети Јасеновац да данас цео свет мора да зна да се у Европи, колевци модерне цивилизације, грађеној на помирењу и победи над нацизмом, догодио злокобни преседан који одише духом злих времена.

Момировић је оценио да је забрана посете Јасеновцу председнику Србије, чији су преци међу стотинама хиљада Срба, Јевреја и Рома страдалих у језивом злочину геноцида за који је одговоран усташки режим, само доказ да се неке ствари нису много промениле од 1941. године.

"Да ли су то европске вредности за које се сви ми залажемо? Да ли ми то данас живимо у Европи у којој су Срби, Јевреји и Роми на Балкану грађани другог реда који морају да ћуте о својим страдањима и жртвама?" поставио је питање Момировић.

Истакао је да је цела Србија уз председника Александра Вучића, јер никада нећемо заборавити Јасеновац.

"Немамо на то право како због жртава, тако и због наше деце и њихове деце. Добро је познато да за председника Вучића Јасеновац није само меморијални комплекс, већ и гробно место његовог деде Анђелка који је страдао негде на путу између Јадовна и Јасеновца. Упркос томе, никада од њега нисмо чули речи мржње, већ само речи помирења међу народима у региону", навео је Момировић.

Истакао је да потез хрватских власти јасно показује да они желе да заборав прекрије јасеновачки злочин и квислиншку НДХ.

Момировић је такође нагласио да, како је навео, у пола дана, у пола ноћи капије Јасеновца морају да буду отворене за сваког припадника српског народа, био он председник Србије или ђак, те да кључ од те капије не сме бити у Загребу, већ он мора бити код свих људи који гаје поштовање према невиним жртвама и дубоки отклон од нацизма и усташтва.

Момировић је додао да је данас Србија земља европских вредности која верује у помирење и добре комшијске односе, која цени и поштује, која опрашта, али не заборавља.

"Сваки Србин има право да посети гробове јасеновачких мученика и поклони им се. Без узајамног поштовања и мира у души, нема ни будућности за наш регион", указао је Момировић.

 

 

 

Извор: Танјуг