Вести

ВЕСИЋ: КАДА СЕ РАЗВИЈА СРБИЈА, РАЗВИЈА СЕ И РЕПУБЛИКА СРПСКА

Обавеза Београда је да помогне сваком српском граду да живот грађана буде бољи, а један од значајних подстицајa том циљу, у односима главних градова Србије и Републике Српске биће повеља о братимљењу, али и Канцеларија америчке корпорацијe за финансијски развој која ће бити отворена као резултат споразума постигнутог у Вашингтону, изјавио је заменик градоначелника Београда, Горан Весић.

Сарадња Србије и Републике Српске не треба да остане само на културним и спортским манифестацијама, рекао је Весић.

"Канцеларија ће се отворити на основу споразума, а то није само за инвестирање у Београд, њено седиште биће у Београду, припремили су милијарде долара за читав регион, привредници из Бањалуке ће моћи да дођу и затраже старт-ап кредит америчке корпорације", рекао је Весић.

Весић је додао да ће по кредите у Београд у Канцеларију међународне корпорације за финансијски развој моћи да дођу и људи из Тиране, из Подгорице... и да је све то важно, јер мења животе људи. Према његовим речима, сви ти успеси резултат су ангажовања председника Србије, Александра Вучића.

"Нема земље величине Србије чији лидер има такву фреквенцу и учесталост контаката са светским званичницима...Нађите земљу чији се председник видео 11 пута само са председником Кине", рекао је он и додао да би било важно и да инвеститори који долазе у Београд дођу и у Републику Српску, те да је то оно о чему је причао са градоначелником Бањалуке.

"Када се развија Србија, развија се и Република Српска, то је природан ток да није тако не бисмо могли да улажемо и у аеродром у Требињу", рекао је Весић.

Весић је рекао да би било добро да француски и јапански инвеститори који су у Београду, а који су заинтересовани за депоније и прераду отпадних вода, дођу на разговоре у Бањалуку. Упитан за савет како Бањалука да привуче више инвестиција, Весић је рекао да нико не сме да дозволи да инвеститор уђе у лавиринт бирократије, да велики морају да имају посебан третман што је, како је додао, важна ставка који је помогла да Икеа коначно стигне у Београд.

У разговору о утицају корона вируса на привреду, Весић је рекао да је Београд годину почео са историјским буџетом 1,2 милијарди, буџетом већим од Црне Горе. "Нисмо укинули социјална давања, плате, плата возача ГСП су 74.000 динара, чистачи улица имају просечно 55.000 динара", рекао је Весић и додао да је поносан на то.

Према његовим речима, важно је и да прва екскурзија ђака буде у некој од српских земаља. Не мора то да буде Венеција, могла би да буде Бањалука а за децу из Републике Српске Београд, рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг