Вести

ВУЧИЋ: РАДНИЦИ КРУШИКА НЕЋЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМА НИ СА ПОСЛОМ, НИ СА ПЛАТАМА

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је радницима Крушика да неће имати проблема ни са платама, ни са послом.

Вучић је рекао да је држава спремна да уложи велики новац у Крушик, како би та фабрика опстала, али да ће морати да се спроведу темељне и озбиљне реформе у комплетној наменској индустрији, посебно у Застави и управо, Крушику.

Председник је, у обраћању радницима, после обиласка новог погона Крушика и разговора са пословодством, подсетио да је недавно одржан састанак са представницима комплетне одбрамбене индустрије, како би се анализирала ситуација, и видело шта је потребно урадити и како управљати ресурсима у будућности, јер око 11.500 директно запослених, а индиректно и више од 20.000 људи, зависи од тих одлука.

"Нисам дошао да вас лажем, нити је то могуће", рекао је Вучић и додао да ће морати да се види како да се помогне и реше проблеми, који су настали из објективних, али и због недовољне способности различитих пословодстава, као и због рушења угледа Крушика у међународној јавности.

"Због тога Крушик данас није у сјајној ситуацији, али нисмо дошли да кукамо, већ да видимо како да помогнемо", рекао је Вучић.

Вучић је најавио темељне реформе у целој одбрамбеној индустрији Србије, посебно у Крушику и Застави.

"Држава је спремна да уложи велики новац да бисте могли да опстанете и сачувате посао, али тај новац мора да буде одговорно трошен, да имамо људе који знају шта је будућност, а не да за четири месеца понављамо исту причу", рекао је Вучић.

Вучић је поручио радницима да неће имати проблема ни са платама, ни са послом, али их је замолио да и они помогну својој држави и одговорним понашањем потврде шансу да Крушик опстане на тржишту и разлог да постоји.

Вучић је, нагласио да ће се држава више посветити развоју ракетних програма који доносе много већи профит.

Вучић је напоменуо радницима да ништа не може да падне с неба и да ће радници Крушика морати то да зараде, али да ће већим платама запосленима и већим плаћањима добављачима бити обухваћена цела одбрамбена индустрија.

Вучић је рекао да је циљ да се избегне ситуација да се добављачима дугује и да буду у сталном недостатку, већ да могу на време да набављају потребне материјале.

Како је рекао, у Крушику ће бити реорганизован посао тако што ће предузеће бити оријентисано на тржиште и профитабилне програме, а што мање на новац из државне касе.

Истиче да је, на пример, војвода Живојин Мишић говорио да је најопасније када сте у рату, а имате бојазан од одговорности, као и да он као председник нема никакав страх од преузимања одговорности и за најтеже политичке одлуке, као и када је земља била пред банкротом и када су уведене тешке мере.

"Дошао сам да вам у лице кажем у каквом је стању ваше предузеће", рекао је Вучић обраћајући се запосленима и додао да и држава сносни део одговорности јер није успела да сачува Крушик од разних гласина, због чега су неки у окружењу преузели уговоре уместо Крушика.

Додао је да ће се Крушик са тим проблемом суочавати у наредних годину или годину и по дана, уз све друге проблеме.

"Знамо да је Крушик срце Ваљева и колубарксог округа и централног дела Западне Србије. У Крушику ради 3.100 људи, а плата је у јануару била у просеку 63.000 динара, али то није било усклађено са могућностима Крушика већ је тако било због енормних давања државе, а не због тога што је то било зарађено".

Вучић је рекао да Ваљево без Крушика није Ваљево и да би без тог предузећа сви отишли у Београд или иностранство.

Ваљево је важно чвориште за постојање целе Србије и зато ћемо наставити са великим улагањима у Крушик и Ваљево.

"Ту је реч о десетинама милиона евра које ћемо уложити и о томе ће вас упознати ваше пословодство", рекао је Вучић додајући да ће то бити исплаћено из текућег буџета, али да ће се зато уштедети на другом месту у буџету.

"Молим за подршку и помоћ и одговорност и озбиљност", рекао је Вучић додајући да све може да се постигне ако буде довољно уговора.

Војска Србије ће куповати велики број производа од вас, а посебно су заинтересовани за 128 милиметара, 155 мм, ракете и друго, рекао је Вучић додајући да Крушик много више зарађује на ракетама.

"Војска Србије ће да уплати 10 милиона евра Крушику за нови уговор, плус оно што ће држава да да без обзира на уговоре о којима не желим да говорим пред свима", рекао је Вучић.

Поручио је да ће Крушик имати добру будућност, али само ако радници буду добро и вредно радили и разумели да држава није ћуп из којег треба само да се извлачи.

Ви и ваша деца имаћете сигурну будућност и нећемо одустати од подизања одбрамбене индустрије Србије, ни по коју цену, иако би то у свету многи желели, рекао је Вучић додајући да када земља нема одбрамбену индустрију да безбедност зависи увек од неког другог и да ли ће јој у некој ситуацији све што је потребно бити испоручено на време.

Желимо да можемо у сваком тренутку да заштитимо нашу децу, рекао је Вучић.

Такође, истиче да је одбрамбена индустрија кључна индустријска грана за развој економије.

Нећемо дозволити да пропадне и зато вас молим за подршку, рекао је Вучић.

Већ наредних дана у Крушику ће бити боља ситуација пошто ће држава дати све од себе да укључи стручне људе који ће помоћи да се нађу нови уговори и нова тржишта, како би имали пуну упосленост већ пре краја године, рекао је Вучић.

САД неће одустати од притиска, неке ЕУ земље симпатишу Куртија

Вучић је рекао да је сигуран да Вашингтон неће одустати од притиска на Приштину да укине таксе, али и додао да нема сумње да у неким европским државама постоје одређене симпатије према Аљбину Куртију, који, иначе, није део преговора и иницијатива које воде Сједињене Државе.

"Сигуран сам да Вашингтон неће одустати од тога да тражи испуњење услова за отпочињање дијалога Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Упитан да ли верује да Курти има јаку подршку ЕУ, с обзиром да још нису укинуте таксе, Вучић је рекао да нема сумњи да у неким европским државама постоје одређене симпатије према премијеру приштинских привремених институција Аљбину Куртију, али додаје да је таквих симпатија било и код дела јавности у Србији.

"Док човек није почео да говори о формирању Велике Албаније, сад их је мало срамота што су га подржали кад је победио на изборима, али то прође.. Медени месец увек кратко траје", рекао је Вучић.

Наше је да напредујемо брже и понудимо бољи производ

Вучић је рекао да зна многе у иностранству који су заинтересовани за уништење наше одбрамбене индустрије и истиче да је наше да покажемо способношћу, добрим инвестирањем, посебно у ракетне погоне, да можемо да напредујемо брже од њих и понудимо бољи производ европском и светском тржишту.

Вучић је, после обиласка ХК "Крушик" а.д. Ваљево, упитан шта кажу радници, да ли су претрпели велику штету због рушења имиџа компаније, рекао да је само са малим бројем радника имао прилике да разговора.

Пренео је да су му рекли да су срећни што је дошао и што држава покушава да преузме бригу за запослене, предузеће, додајући да је то њихово основно осећање.

"Све друго, да ја причам ко ту кога криви, је непотребно. Знам многе из иностранства који су заинтересовани за уништење наше одбрамбене индустрије, који су зарадили на проблемима са којима се у Крушику суочавају. Наше је да покажемо способношћу, добрим инвестирањем, посебно у ракетне погоне, да можемо да напредујемо брже од њих и понудимо бољи производ европском и светском тржишту", рекао је Вучић.

Радници забринути, проблеми ће бити превазиђени

Вучић каже да од своје посете Крушику и ситуације у тој фабрици не жели да прави политичку позорницу и да је више фактора који су утицали на рад те холдинг компаније.

Упитан да ли је са радницима Крушика разговарао о будућности фабрике, односно о њиховом односу према тврдњама да неко жели намерно да уништи Крушик, те да ли су оптужбе опозиције утицале на њихову веру у будућност фабрике, Вучић је рекао да су радници забринути за своју будућности и истакао да је више различитих фактора утицало на рад те ваљевске компаније.

Вучић је рекао да се не сме заборавити да је на Крушик пало 170 пројектила НАТО агресора и да се фабрика таворила и мучила од 2002. до 2012. године, а да је најбоља година за "Крушик" била 2018.

"Не мислим да је било добро израчунато у том тренутку колико ће уговора бити у годинама које долазе и јесу ли ти уговори увек профитабилни или не, али то је сада неко друго питање за ревизорске куће и неке друге надлежне органе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас разговарао са пословодством Крушика, којем је пренео део свог незадовољства стањем у фабрици, а да је од њих чуо њихове проблемима, које ће држава, како је рекао, убрзано решавати.

"Немам никакве сумње - ако се сви буду понашали довољно озбиљно, проблеми ће бити превазиђени и моћи ћемо да се вратимо на успехе из 2018. године. Потребно је више одговорности свих нас, а посебно људи овде", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је "Крушик" срце система одбрамбене индустрије Србије и срце Ваљева и централног дела Западне Србије.

Форензичка ревизија пословања важна за државу

Вучић  је рекао данас да ће у Крушику бити урађена форензичка ревизија пословања, као и да ће се проверити да ли је Југоимпорт СДПР добро радио свој посао, јер је то, истиче, важно за државу, али напоменуо да то није "срце проблема", јер су проблеми вишеструки, међу њима и спољни фактори, уз нарушен углед Крушика.

Наиме, новинар је упитао Вучића да ли је анализиран период од 2016. године, када је, такође у Крушику, рекао да је главни партнер фабрике "Југоимпорт СДПР", који извози 70 одсто онога што Крушик произведе, а да је тај проценат две године касније, према подацима, мањи од 30 одсто, те да ли је "грешка у СДПР-у, повлашћеним приватним трговцима који су пословали са Крушиком или нешто треће".

"Урадићемо форензичку ревизију, то ће урадити нека кућа из ''велике четворке'', јер је то за нас важно. Не мислим да сте погодили срце проблема, али ћемо то свакако да анализирамо", рекао је Вучић.

Вучић је указао и да дуже време Војска Србије није имала прилику да купује производе од домаће одбрамбене индустрије, из различитих разлога, те споменуо да смо дуго имали прототипе, а не и серијску производњу, док ће ове године почети серијска производња "Пасарса".

Вучић је истакао да је Југоимпорт СДПР такође важно предузеће, те да ће се проверити да ли су они добро радили свој посао.

"Али, није то суштина проблема, као што нисам желео на покварен и политички начин да кажем да је проблем само од септембра... Не, него у целој 2019. години", рекао је Вучић.

Указао је и да се проблем мултипликује, те да је Крушику нарушен међународни углед, јер, каже, када на Гуглу и Јахуу укуцате Крушик, текстови говоре само лоше.

"У тако важној грани као што је војна индустрија. То су велики проблеми, и са тим проблемом имиџа ћемо се тек суочавати", рекао је Вучић.

Нагласио је да је истакао да је спреман да разговара о свим разлозима због који смо из 2018. године, која је по свему била рекордна, дошли у ову ситуацију.

Вучић је навео и да постоји утицај и спољног фактора, због смањене тражње.

"Готово нико не жели да ратује, имате ограничен извоз. Велике земље желе да малима спрече извоз, јер хоће да га узму за себе. А, са онима на Блиском истоку имате најтеже услове пословања. А, коме ћете да продате, ако не тамо где се ратује, а да буде дозвољен крајњи корисник", појаснио је Вучић.

Додао је и да са минобацачких програма морамо да пређемо на ракетне програме.

"Ми нисмо могли да узмемо ракете ваздух-земља, оне тек сада улазе у Војску Србије, да можемо да гађамо циљеве на земљи. Тек сада можемо да купујемо ту врсту оружја од Крушика", рекао је Вучић.

Поновио је да ће бити већих улагања из домаће војске у одбрамбену индустрију.

"Много проблема смо имали у претходним годинама и тек сада на озбиљан начин опремамо војску, а спољне околности нису добре. Не могу никог априори да осуђујем и зато ћемо да урадимо форензику", рекао је Вучић.

Вучић је још једном пожелео успех Крушику, Ваљеву, целој одбрамбеној индустрији.

"Огроман новац ћемо да издвојимо, превазићи ћемо објективне и субјективне грешке, уверен да ћемо сачувати радна места у наменској индустрији и војску опремити најбољим оружјем и оруђем", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк