Вести

СТЕФАНОВИЋ: РАД ПОЛИЦИЈЕ ДОПРИНЕО ДА ЖИВИМО У БЕЗБЕДНОЈ ДРЖАВИ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је данас тактичко-технички збор на Калемегдану, који су поводом Дана МУП-а и полиције организовали њени припадници за грађане Србије, и изјавио да захваљујући раду таквих професионалаца данас живимо у безбедној и стабилној држави.

"У раду полиције највише сам поносан на људе, јер су они један непоновљив и јединствен ресурс у земљи и поносан сам на све резултате које су постигли", рекао је Стефановић новинарима након обиласка штандова свих јединица МУП-а. Указао је да су ти резултати рекордна количина заплењене дроге, 108.000 предавања за децу у школама и 2.800 припадника полиције који учи децу како да се одупру насиљу, снађу у сајбер простору, саобраћају и ванредним ситуацијама у случају пожара и поплава. "Пре две године увели смо у првом, четвртом и шестом разреду полицијске предаваче који децу на занимљив и креативан начин уче како да се снађу у случају пожара и поплава. Видели смо да су деца заинтересована за та предавања и то је велики успех с обзиром да до пре пет или шест година нисмо имали ниједно такво предавање", указао је министар.

Истиче да је МУП заинтересован да ради и са родитељима, нарочито, када је реч о сајбер простору."Родитељи морају да буду упућени шта деца раде на интернету. Наш посао је да спречимо било каквог предатора да пружи руке према нашој деци и драго ми је да смо у протеклом периоду и у томе били ефисани", рекао је Стефановић. Подвукао је да и није било страдале деце у зонама школа у саобраћају. Говорећи о резултатима, Стефановић је навео и да је блиска сарадња са грађанима учинила да обавештајна полиција, захваљујући већем броју информација, спречи извршавање многих кривичних дела. "То је довело до тога да ми данас имамо више од 11 одсто мањи степен криминалитета него раније", подвукао је министар.

Истиче и да није било великог броја тешких и најтежих кривичних дела, те да је поносан и на набавку нове опреме. "Наравно да увек може боље и више да се ради. Ја на томе инсистирам. Можда некада не упућујем довољно захвалности полицајцима и ватрогасцима који су у првој линији одбране грађана, зато овај дан посвећујемо њима", навео је Стефановић. Каже да је данас један породични дан у дружењу са полицијом, те да ће грађани моћи да виде како изгледа опрема МУП-а, обученост полицијских службеника свих јединица и како функционише полиција у заједници. "Један од наших кључних задатака је да полицајци буду ближи грађанима и да схвате да су полицајци ту због њих, да брину о њима, да их заштите и да буду уз свој народ у сваком тренутку", нагласио је Стефановић. Позвао је све грађане да током дана дођу на Калемегдан и уживају у свему што су припадници полиције припремили за њих, а то су пењање на вештачку стену, извођење различитих вежби, учење борилачких вештина, погледају возила и опрему.

 

 

Извор:Танјуг