Вести

Гак: Центар дечјих летовалишта на путу опоравка

Центар дечјих летовалишта Града Београда у 2018. годину ушао је са измиреним дуговањима од 68,5 милиона динара, исплаћеним заосталим зарадама запосленима и 10.000 малишана више у својим одмаралиштима, изјавио је данас секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

У наредном периоду фокус ће бити на адаптацији објеката и модернизацији опреме, чиме ће се наставити тренд развоја. Уз праву политику града, за само три године укупан број корисника пансиона порастао је за 45 одсто и бићу задовољан само ако одржимо овај темпо раста – рекао је Гак за „Вечерње новости”.

Он је истакао да је прошле године у пет објеката ЦДЛ-а, на Тари, Гочу, Букуљи, Руднику и на Дивчибарама боравило 27.603 деце, што је око 10.000 више у односу на 2014. годину, а попуњеност капацитета је повећана са 51 на 67 одсто.

Ове године очекујемо 32.524 госта и попуњеност капацитета од 78 процената, што је прави пут стављања овог центра на здраве ноге – рекао је Гак и додао да се ове године очекује раст броја пансиона од 18 одсто.

Гак је истакао да су процене неопходних инвестиција у ове објекте око 320 милиона динара, од чега ће центар из својих средстава инвестирати 30 милиона. Он је поручио да је Центар дечјих летовалишта од институције која дугује плате запосленима постао установа способна и да инвестира, те да се уз пажљиве пројекције и планирања очекује његов даљи развој. 

Приходи ЦДЛ-а су крајем 2014. године износили 286 милиона динара, да би прошле године били 460,9 милиона динара, што је раст од 61 одсто. Према речима Гака, у 2018. очекују се приходи од око 660 милиона динара.

Рационализација пословања Центра дечјих летовалишта укључивала је бољу организацију, промоцију и смањење броја запослених, па је тако 2006. године било 210 запослених, данас их је 136.

Од оснивања до данас објекте Центра дечјих летовалишта Београда посетило је више од 1,5 милиона деце.

Центар има капацитет од 1.175 комерцијалних лежајева у пет објеката – Митровац на Тари, Станишинци на Гочу, Букуља у Аранђеловцу, Рудник на Руднику и „Стеван Филиповић” на Дивчибарама.

 
 
Извор: beoinfo