Вести

Вучић: Борићемо се за наше људе, него шта

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће се држава Србија борити за наше људе за које мисли да су невини, као што је случај са Богданом Митровићем, који је у понедељак ухапшен у Сувој Реци.

Вучић је синоћ, на конференцији за штампу након разговора са америчким сенатором Роном Џонсоном, казао да ће се држава бринути за Митровића и о њему, јер му се чини да иза хапшења стоји политика.

„Проверавали смо у нашим архивама да ли постоји могућност да је учинио нешто лоше, а нема ни благих назнака. Плашим се да се иза тога крије покушај неких страна да се спречи свака врста дијалога, и утиче на њихову унутрашњу сцену", рекао је он.

„Да ли ћемо се борити за наше људе за које мислимо да су невини - хоћемо, него шта", поручио је председник и додао да треба сачекати да чујемо, у наредним данима, нешто више о томе шта се евентуално Митровићу ставља на терет.

Указао је, међутим, да увек испаштају породице тих људи.

На питање да прокоментарише то што није уследила реакција из ЕУ на то хапшење, онако како је Брисел реаговао на хапшење Харадинаја, он је казао да свако треба да ради за себе и да очекује да ће Унија уложити много напора да се стабилизује ситуација на Балкану.

Пренео је да је из разговора са потпредседником САД Мајком Пенсом, приликом посете Вашингтону, као и са сенатором Џонсоном, видео да САД сматрају Балкан, ма колико мали били, делом света и важним местом у којем мора да се сачувају мир и стабилност.

 

Упутићу позив Трампу и Пенсу да посете Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је искористио састанак са америчким сенатором Роном Џонсоном да га замоли да пренесе позив председнику САД Доналду Трампу и потпредседнику САД Мајку Пенсу да посете Србијиу.

"Урадићу то и званично, и ускоро у Њујорку и званичним писмом, упутићу позив председнику и потпредседнику САД да посете Србију", рекао је Вучић синоћ на конференцији за новинаре у вили "Мир", где се састао са Џонсоном.

Вучић је навео да од председника Форда ниједан амерички председник није посетио у међувремену нашу земљу и изразио уверење да би грађани Србије били почаствовани када би Трамп и Пенс дошли.

Нагласио да су то за сада само његове жеље и да то нико још није прихватио, нити рекао да је завршена ствар.

"То су моје жеље, али ви знате да сам досадан као стеница, тако да ћу да наставим да инсистирам на томе, а то сам до сада успевао", рекао је Вучић.

 

Пред странцима никад лоше, ни о коме из Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да пред страним званичницима и у разговору са њима никада не говори лоше о Србији, па и о својим политичким противницима, који, како је приметио, изговарају страшне ствари, па то неће учинити ни вечерас.

"Пред нашим страним гостима, за разлику од неких других, никада не одговарам њима, нити ћу", рекао је Вучић синоћ на конференцији за новинаре заједно са америчким сенатором Роном Дзонсоном одговарајући на питања у вези са изјавом бившег омбудсмана и председника ПСГ Саше Јанковића о неприличном понашању на његовом гробу.

"Одговорићу им у нашој, "српској арени", и имам шта да им кажем", најавио је.

"О Србији пред странцима никада ништа лоше не говорим па ни о онима који такве штрашне ствари изговоре", рекао је председник Вучић.

 

САД подржавају евроинтеграције Србије, тема економија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после разговора са америчким сенатором Роном Џонсоном да та земља снажно подржава европске интеграције Србије и посебно истакао да је једна од најважнијих тема разговора била економска сарадња и могућност инвестиција из САД у Србију.

Вучић се синоћ на заједничкој конференцији за новинаре захвалио америчком сенатору што је тако брзо после сусрета који су имали недавно у Вашингтону дошао у посету Србији.

Како је рекао, разговарали су о многим питањима, а највише, што је разлика у односу на разговоре са неким другима, о економији.

Вучић је истакао да је Дзонсон иначе одличан познавалац стања српске економије и свих мера које Србија предузима у тој области.

"Америчке инвеститоре, као и европске, уосталом, интересује мир и стабилност, али посебно владавина права, транспарентност и борба против корупције", каже председник Србије.

Пренео је да је битан део разговора био у вези са Косовом и Метохијом, односно интерни дијалог у Србији, као и онај са привременим институцијама у Приштини.

Према његовим речима, нису лаки ти разговори ни унутар Србије, али ни они са међународном заједницом, а ми гледамо да у тим оквирима сачувамо своје интересе и унапређујемо пријатељство две земље и да будућност Србије не оптерећујемо ониме за шта смо и ми криви у Београду у неки у Приштини, а за то нисмо сносили никакве политичке консеквенце.

Он је подсетио и да САД снажно подржавају европске интеграције Србије.