Вести

Стефановић: Криминалци да заврше у најдужој улици у Београду

У организацији Градског одбора Српске напредне странке одржана је трибина на тему Безбедност у саобраћају и Борба против корупције. Преко 500 људи присуствовало је  овој трибини на којој су говорили, дискутовали и одговарали на питања др Небојша Стефановић, потпредседник Српске напредне странке и председник Градског одбора Београд, Душан Рафаиловић, члан Главног одбора Српске напредне странке и председник Савета за саобраћај Градског одбора, Предраг Ђурђев, члан Главног одбора Српске напредне странке и председник Савета за комуналне делатности Градског одбора.

Потпредседник Српске напредне странке и председик Градског одбора Београд др Небојша Стефановић истакао је да улаже велике напоре као министар унутрашњих послова да улице буду безбедне и наша деца сигурна.

Осврнувши се на недавне догађаје који су однели животе младих, представио је нацрт измене и допуне  Закона о безбедности саобраћаја и истакао значај пооштравања казнене политике у области безбедности саобраћаја.У циљу превенције и едукације младих, Mинистарство унутрашњих послова покренуло је „Акцију 1000 младих возача“ , а у циљу усавршавања возачке способности и спремности младих возача да се без страха укључе у саобраћај.

Стефановић је  позвао све присутне да узму активно учешће у акцијама које имају за циљ да повећају безбедност деце.

 

Поводом теме борба против корупције, Стефановић је истакао да је криминал и корупција највећа пошаст данашњице и да борба против ње није основна мисија  Владе Републике Србије и Српске напредне странке, већ и свих нас заједно.

Имајући у обзир да се са корупцијом сусрећемо сви, као обични грађани, значај и важност борбе је евидентна и зато борба Српске напредне странке није селективна, већ беспоштедна и контуирана.

Предизборна обећања о нултој толеранцији нису остале само празне речи, што показује истрајност  Владе на челу са премијером  Александром Вучићем да свако ко се огреши о закон буде најстроже кажњен.

Председник Градског одбора Београд је оценио да се сада много мање прича о корупцији него 2012.године, што показује да су остварени значајни резултати у овој области.

„Нити хапсимо политички, нити се некоме светимо, нити то радимо без озбиљних доказа.Проблем је само што је толико доказа и што има таквих корумпираних криминалаца да просто не могу да верујем када зачепркате испод површине ко све исплива из свих слојева друштва“, рекао је Стефановић.

Небојша Стефановић је додао да су напредњаци 2012.године када су преузели власт „имали ситуација да је скоро свако човек у Србији имао додира са корупцијом од шалтера до продавнице, па до нивоа министара и политичара.“

Према његовим речима, тада су министри и директори јавних предузећа „постојали да би крали новац“ и да би се обогатили на рачун свих грађана.

„После две године озбиљног рада и нових стратегија за борбу против корупције, али пре свега политичке воље и храбрости Александра Вучића да се у старту криминал назове криминалом“, то је промењено рекао је Стефановић.

Промењено је и то да се они који су били угледни грађани у време предходних власти и када нико није смео да помене њихова имена, па ни када згазе човека колима на улици, сада хапсе на основу доказа, истакао је др Небојша Стефановић.

„Данас су полако почели да похађају друге институције, почели смо да их стављамо у најдужу улицу у Београду – кажу то је Бачванска (Окружни затвор), јер када уђете не излазите 30 дана“, рекао је министар полиције.

Предраг Ђурђев, члан Главног одбора Српске напредне странке и председник Савета за комуналне делатности Градског одбора истакао је „Безбедност у саобраћају има своју појединачну и сасвим опипљиву друштвену цену. Све нас ово чини жртвама и обавезује на акцију. Новембар је месец сећања на жртве у друмском саобраћају и прави  тренутак да застанемо и да се као друштво запитамо: шта смо урадили да избегнемо нове трагедије?“

По речима Ђурђева повреде у саобраћају водећи су узрок насилних смрти, а посебно у узрасту до 29 година и трећи водећи узрок умирања и инвалидитета у Србији.

„Управо због тога је водећи се препознатљивом политиком окренутој грађанима ГРАДСКИ ОДБОР СНС БЕОГРАД, одлучио да да допринос и битност овом проблему и као највећи одбор у Србији, скрене пазњу на наш град са највише становника у Србији где живи и највише угрожене деце“, рекао је Ђурђевић.

Душан Рафаиловић је истакао у свом излагању статистичке податке о настрадалима у саобраћајним несрећама и истакао да су деца жртве у свакој трећој саобраћајној незгоди, а 62% страдају као пешаци прелазећи улицу ван пешачког прелаза.У периоду од 2007. до 2013. године на територији града Београда страдало је 26 деце у саобраћајним незгодама, читав један разред. У периоду од 10 месеци ове године у Београду је погинуло два детета.

„Безбедност деце у саобраћају представља моралну обавезу свих нас, због тога свако од нас, без обзира на то да ли овој теми приступа као родитељ или као професионалац, мора учествовати у свом сегменту деловања да предузме све неоходне активности у подизању нивоа безбедности деце у саобраћају“, рекао је Рафаиловић.