Вести

Стефановић: Полиција мора бити опремљена

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и амбасадор Краљевине Шведске у Србији Кристер Асп отворили су данас Центар за форензичку обуку на Криминалистичко-полицијској академији.

Овај центар опремљен је донацијом Краљевине Шведске у овом тренутку најсавременијом опремом за општу и специјалистичку форензичку обуку. Уз опрему, из шведске донације обезбеђен је и форензички материјал за две године, тако да ће студенти КПА моћи да стекну знања која су потребна за ту врсту рада. Ова донација, у вредности од 540.000 евра, део је пројекта јачања капацитета МУП-а, чија је укупна вредност милион и по евра.

Министар Стефановић и амбасадор Асп присуствовали су и демонстрацији рада форензичких тимова у Криминалистичко-полицијској академији. Том приликом, министар је изразио захвалност Шведској на још једној донацији и истакао да је за нашу земљу и наставак европских интеграција Србије развој форензиких капацитета од изузетног значаја. 

На том путу, рекао је министар, нарочито у Поглављу 24 које се односи на обавезе полиције, изузетно је значајна помоћ коју Шведска пружа већ годинама нашој земљи. Нагласио је да форензика помаже у решавању неких од најтежих случајева и додао да ће то бити нови правац развоја овог дела полиције. Циљ је да уз помоћ Шведске, српска полиција успешно одговори на све изазове и буде једна од најопремљенијих и најобученијих. 

"Безбедност је нешто на чему не може да се штеди, већ у њу мора нон-стоп да се улаже и зато што то штити и прави оквир и за многе друге ствари", рекао је министар Стефановић.

Амбасдор Краљевине Шведске Кристер Асп рекао је да је његова земља трећи по величини донатор Србији и да већ дуже време има веома конструктивну сарадњу са нашим министарством која се одвија у неколико различитих области. Изразио je уверење да ће се сарадња успешно наставити и у будућности.



Стефановић: Полиција трага за "кантрименом"

Криминалистичка полиција трага за возилом "кантримен" којим је управљао Марко Милићев, осумњичен за изазивање саобраћајне несреће на Бранковом мосту у којој је настрадао Лука Јовановић, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Он је рекао новинарима да не зна шта ће бити коначан исход потраге, јер то нико не може да предвиди изразивши наду да ће полиција закључити шта се са тим аутомобилом догодило.

"У сваком случају потрудили смо се да и без тога изградимо чврст случај и даље је на тужилаштву и суду да тај случај приведу крају", рекао је он.

Небојша Стефановић и амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп претходно су на Криминалистичко-полицијској академији отворили Центар за форензичку обуку.

Милићев је у недељу увече, након депортације из Кине, ухапшен на аеродрому Никола Тесла и смештен у Окружни затвор у Београду.