Вести

Dostupna srеdstva podsticaja i radionicе za samozapošljavanjе u Bеogradu

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljvanje Dragomir Petronijević i v.d. gradskog sekretara za privredu Milinko Veličković predstavili su danas u Skupštini grada programe samozapošljavanja, korišćenja bespovratnih sredstava i najavili od 27. februara radionice „Znanjem do cilja”.

Petronijević jе istakao da će u okviru radionica biti sprovedena obuka kako da se aplicira kod Nacionalne službe za zapošljavanje, kako da se aplicira za kredit Fonda za razvoj koji  jе prošle godine iznosio šest miliona dinara, za start-ap kredite, od kojih je milion i osamsto hiljada dinara bilo bespovratna pomoć, uz period otplate od pet godina i sa grejs periodom od godinu dana.  

– Ove godine će ta sredstva biti i veća. Pored toga Razvojna agencija Srbije na uložen novac omogućava do milion dinara bespovratne pomoći na start-ap projekte. To je novac koji će vam omogućiti  da započnete sopstveni biznis ili ako ste na početku da napravite još jedan korak – istakao je Petronijević u prepunoj sali Skupštine Beograda.

Objedinili smo, kako je istakao,  programe edukacije i radionice za podsticanje samozapošljavanja sa republičkim organima, kao i sa velikim kompanijama kako bismo naše sugrađane obučili kako da dođu do subvencija, kako da započnu sopstveni posao ili naprave biznis-plan. Takođe se intenzivno sprovode obuke i za teže zapošljiva lica, istakao je Petronijević.

Milinko Veličković je podsetio da jе Sekretarijat za privrеdu za ovu godinu izdvojio velika sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Beograda, od kojih je samo za nabavku poljoprivredne mehanizacije izdvojeno 39 miliona dinara, sa krajnje pojednostavljenim kriterijumima sa registrovanim gazdinstvima. Takođe, kako je istakao, izdvojeno je 50 miliona dinara za podsticanje voćarstva i vinogradarstva, pre svega za podizanje plastenika, postavljanje sistema za navodnjavanje ili postavljanje  protivgradnih mreža.

Prednost, prema njegovim rečima, imaju mladi ljudi koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i gazdinstva sa većim brojem članova.

– Za pčelare jе ove godine izdvojeno osam miliona dinara za nabavku košnica i opreme za pčelarstvo, dok je za stočarstvo opredeljeno 19 miliona dinara – precizirao je Veličković i dodao da su konkursi otvoreni do 15. marta, pojedini do 18. marta.

Uslovi konkursa objavljeni su na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs.

Predsednik organizacije „Eneca” iz Niša Aca Ilić predstavio je učesnicima program „Pokreni se za posao”, koji u saradnji sa kompanijom „Filip Moris” i Savetom za zapošljavanje Grada Beograda nudi bespovratna novčana sredstva od 250.000 dinara za pokretanje malih i porodičnih preduzeća. On je istakao da su, osim  sredstava za kupovinu opreme, budućim preduzetnicima obezbeđene poslovne i stručne obuke, kao i stalna savetodavna pomoć ekonomskih stručnjaka.

 

Izvor: Bеoinfo