Вести

ВУЈОВИЋ: ПОМАЖЕМО ЖЕНАМА ДА ПОСТАНУ ЈАКЕ И НЕЗАВИСНЕ

Члан Председништва Српске напредне странке и председница општине Савски венац Ирена Вујовић поручила је на међународној конференцији „Жене лидери и одрживи развој - истински равноправне“ да циљ мора да буде стварање Србије у којој ће једино мерило успеха бити рад и постигнути резултати, а не то да ли је неко мушкарац или жена.
 
Панел под називом „Родни стереотипи и представљање жена у медијима“ окупио је еминентне жене из јавног живота које су се осврнуле на кључне проблеме жена у Београду, али и у целој Србији.
 
Kроз статистику и личне примере, Ирена Вујовић истакла је значај званичне државне политике на ширење свести о равноправности жена и навела конкретне потезе Савета за родну равноправност града Београда, чија је председица.
 
"Сматрам да су рад и резултати најбољи и најефикаснији начин да побијемо стереотип да жена нема снагу и борбеност да се суочи са горућим, често непријатним проблемима. Kроз Савет за родну равноправност трудимо се да својим радом утичемо на побољшање положаја свих жена", рекла је Вујовић.
 
Оценила је да је у последњих неколико година појачана свест о томе да мора да постоји стална брига о женама, посебно о онима које су социјално угрожене и које већ трпе неку врсту насиља, како би институције и друштво могли благовремено да делују и предупреде трагичне последице.
 
"Оно на чему интензивно радимо је економско оснаживање жена кроз подстицај женском предузетништву, баш из разлога што жене често трпе насиље јер су незапослене и економски зависне од мушкараца. Све што радимо на нивоу Савета за родну равноправност, а тиче се подстицања жена у предузетништву, трудим се да имплементирам и у оквиру општине коју водим", рекла је Вујовић.
 
Она је навела да су на иницијативу Савета организоване разне обуке и едукације за жене како би биле квалификованије и конкурентније на тржишту рада, а све у циљу смањења незапослености, што је политика Владе Србије, објављено на сајту Општине.
 
"Радујем се и све већем броју жена на политичкој сцени јер ће допринети здравијој и бољој Србији. Захвална сам председнику Србије Александру Вучићу на огромној подршци коју нам пружа јер равноправно учешће жена није само фундаментално људско право већ значи друштвени и економски напредак којем сви тежимо", закључила је Вујовић.
 
 
 
 
Извор: Танјуг