Вести

ВУЧИЋ: ЗНАЧАЈНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОДИЗАЊЕ ИСТОКА ЗЕМЉЕ

''Држава ће обезбедити значајне субвенције за подизање привреде на истоку земље, изградити путеве и другу инфраструктуру, како би задржала становништво и поспешила већи наталитет'', поручио је данас у Бољевцу председник Србије Александар Вучић.

У обраћању грађанима током посете обиласка фабрике пољопривредних машина ФПМ "Агромеханика" у Бољевцу, у оквиру посете Зајечарском округу, Вучић је истакао да је најважније да опстане наш народ у Бољевцу и у другим местима. Упозорио је да је у зајечарском округу за 40.000 смањен број људи у претходних 20 година. Рекао је да та фабрика има сада 250 запослених и да ће запослити још 60 радника и да је отварање радних места једна од начина да се задржи становништво.

Вучић је рекао да ће држава хитро реаговати и помоћи субвенцијама за машине и новозапослене раднике.

''Морамо да решавамо и питање снабдевања водом и то ћемо урадити за села Подгорац, Сумраковац, Савинац и друга села. Видећете ускоро и машине за градњу локалних путева, јер желимо да повежемо све правце према Зајечару и Бору", рекао је Вучић.

Председник каже да смо највише изгубили становника у том делу Србије у периоду између 2000. и 2010. године и замолио грађане да имају у виду да без више деце нећемо имати будућност, колико год фабрика, путева и било чега градили.

"Шта ће нам територија и све ако немамо будућност, само размислите о томе", нагласио је Вучић. Навео је, такође, да смо само у Зајечару у последње две деценије изгубили 16.500 људи, у Књажевцу 12.000, Сокобања са 17.000 на 14.000 људи, а у Бољевцу 4.500 људи.

Вучић је најавио да ће држава покушати да доведе инвеститора за отварање фабрике дрвне индустрије и све друго што је потребно како би грађани могли да живе боље. Каже да ће још долазити у Бољевац и покушати да помогне на све начине. Захвалио је грађанима на подршци и поручио да без тога држава ништа не би могла да урад.

Вучић каже да ће из године у годину бити све веће пензије и да ће грађани живети боље, као и да ће држава наставити да контролише јавне финансије. Нагласио је да се у тој фабрици у Бољевцу примењује дуално образовање и да већ даје прве резултате. Додао је да су то у Европи одавно урадили и да можда каснимо са тим, али, што би рекла пословица - никада није касно или боље икада него никад.

Каже да је Бољевац у трећој категорији општина по развијености и да може да добије и значајнију подршку. Вучић је приметио да председник општине Бољевац Небојша Марјановић има пет синова и истакао да је то добар пример и да би волео да и други председници општина имају толико деце.

Председнику су се током обиласка фабрике обратили мештани Бољевца и околине са молбом да им помогне у решавању неких од локалних проблема.

Петар Васиљевић из Подгорца питао је председника да ли ће бити омогућено пољопривредним пензионерима да се бесплатно лече у бањама, као што остали већ могу, а Вучић је рекао да ће предложити Министарству за рад, борачка и социјална питања да се то питање реши. Васиљевић се пожалио Вучићу да већ неколико месеци део Подгорца нема уличну расвету, на шта је председник сугерисао председнику општине Бољевац да у што краћем року интервенише по том питању.

Мештанка Бољевца рекла је у разговору са Вучићем да је један од главних проблема грађана то што немају јавни превоз до Зајечара односно да углавном морају да користе приватни такси превоз. Вучић је рекао да је то локална ствар и сугерисао је општини да се тиме позабави и ако може побољша јавни превоз.

 

Моја молба презрена, нећу додатну злу крв

Председник Србије Александар Вучић није данас хтео да коментарише поруке Тројчинданског сабора у Подгорици да СПЦ захтева повлачење предложеног закона о слободи вероисповести.

"Нећу да улазим у прављење додатне зле крви и сукоба, на било који начин", рекао је председник Србије новинарима.

''Рекао сам шта сам имао да кажем кроз малу молбу, која не само да није услишена, већ је презрена од стране црногорских власти. Хвала им на томе", подвукао је он.

 

Нико, па ни Ђиласови медији, не може да демантује стварност

''Шта год да раде Ђиласови медији, стварност никако не може да се демантује'', оценио је председник Александар Вучић, на опаску новинара током обиласка Зајечарског округа, да опозициони медији не преносе ништа што иде у прилог властима.

Похвала Емануела Макрона председници владе Србије за реформе у области радног законодавства није нашла места у медијима које контролише Ђилас, била је опаска новинара, а Вучић је узвратио да стварност не може да се демантује, нити све бројке и чињенице које показују колико је Србија напредовала.

"Постоји нешто што не можете да демантујете, не можете да демантујете стварност. Када имате извештај УН, кад имате извештај о директним страним инвестицијама, који каже да је Србија апсолутни шампион у Југоисточној Европи, само је Русија боља, али она има 20 пута више становника од Србије, Србија је знатно боља него пре, али бих ја желео да иде још боље, никад нисам задовољан", рекао је Вучић.

Додаје и да обилазак места по Србији нема за циљ промоцију, већ да се види шта су недостаци, шта може да се уради боље.

"Јер ако не дођете - далеко од очију, далеко од срца. Мање пажње ће бити посвећено", казао је он.

Како је истакао, о којој год области да се ради - путној, железничкој инфраструктури, новим возним средствима, у свему је разлика драстична у односу на пре, однос је 5:1, 10:1 у односу на раније. Подсетио је да је пре шест година минималац био 15.000 динара, а данас је 27.200 динара.

"То су огромне разлике, надам се да ћемо успети да подигнемо минималац на 30.000. Можете да кажете да вам се то свиђа или не, али то су бројке, чињенице. Да ли је довољно - није", каже он и подсећа да млади одлазе из земље, на Малту на пример, где могу да зараде за 100, 200 евра већу плату него у Србији.

"Џаба што није мала просечна плата у Бољевцу 45.000, мораће да иде на 50.000 јер ће људи да оду. Али, ту је држава да помогне, када има суфицит у буџету", додао је Вучић. Како је додао, не секира се због тога шта ко говори.

"Људи нису глупи, разлика у подршци је због тога што људи добро виде где и у ком смеру иде Србија, колико брзо", рекао је он и додао да би волео да иде још брже него што је тренутно случај.

 

Програм за народ је посао, не "грдне батине" и "дуге цеви"

''Неће народ у Србији никакве револуције, јер је сваки пут после неких револуција био сиромашнији, а само су ''Ђиласи и Јеремићи'' били све богатији'', изјавио је данас председник Александар Вучић.

''Народ хоће нормално да живи и ради, неће пушке на улицама. Хоће да има оловку, рачунар у руци, да на машинама зарађује за децу. То је програм за народ, а не 'грдне батине' и 'дуге цеви''', рекао је Вучић одговарајући на питање у вези са коментарима из СзС на његов рачун да је хулиган, те да их је наводно позвао да се ''обрачунају" са њим.

Вучић је истакао да их није позвао да се обрачунају са њим, нити је икога позивао на било какве туче.

''Рекао сам - Јово Бакић, као и Јеремић, Обрадовић и други, не могу за све да кажем, али за њих знам, увек нам говоре о 'грдним батинама'. А, ја сам рекао - немојте више, сваки дан нешто плачете и кукате, а онда претите, немојте више да претите обичном народу 'грдним батинама'. Скупите се вас четворица јунака, са Јовом Бакићем петим, реците ми где да дођем па да добијем те 'грдне батине''', рекао је он.

А управо они из СзС прете све време , приметио је и подсетио да су се они окупили испред Председништва, а није он отишао на њихово радно место, као што су, каже, дошли испред Скупштине да туку председника и посланике.

''Ја то у животу нисам доживео. Друго је што ја знам да ви то не можете да урадите, јер сте слабићи и кукавице и то сам само нацртао народу и показао и ништа више од тога'', рекао је Вучић.

''Бакић је све што сам рекао, потврдио. Рекао је - биће дуге цеви, али нећу ја да будем. Биће неки народ, али неће он да буде. Они треба да буду на власти, да могу да краду и да пљачкају, а баш их брига за народ'', додао је председник.

Он је упитао и у којој је то области данас лошије, него што је било у време претходне власти.

''Да није у култури било боље када нисмо имали Музеј савремене уметности или Народни музеј, или кад нисмо имали аутопут на југу, или кад смо имали 600.000 изгубљених радних места од 2003. до 2011. године, запитао је.

Вучић је истакао да није још довољно добро, јер има сиромашних који брину за будућност и који не живе добро, и за које мора да се бори.

''А ти, који мисле да је реше грдним батинама, али нећемо ми, него ћемо друге да нахушкамо друге, све су рекли о себи'', коснтатовао је он.

На питање да ли Вук Јеремић и Јово Бакић уређују и Утисак недеље, с обзиром да су му поручили да га чекају у тој емисији, Вучић је рекао да је знао да они разне емисије и новине уређују, али не и да уређују Утисак.

 

Ако се нађе злато код Бољевца, неће отићи у погрешне руке

Председник Србије Александар Вучић је рекао, на питање новинара да ли ће се отварати рудник злата у Савинцу код Бољевца, да је још рано говорити о томе, али да ако буде утврђено засигурно да ту има злата, оно неће отићи у погрешне руке.

Вучић је рекао да проверимо ми то све, да се не радујемо злату пре него што смо га засигурно нашли.

"Али, не брините, нећемо дати да оде у погрешне руке, као што су неки други некада давали истражна права да би добили по 100.000 евра у свој џеп", нагласио је Вучић.

Медији су пре две године објавили да је канадска компанија "Мундоро" пронашла златну жицу у околини бољевачког села Савинац, то јест да је на дубини од стотинак метара откривен слој од 12 метара у коме садржај злата износи чак 30 грама по тони, а сребра 171 грам.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк