Вести

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕМО ОТКЛОНИТИ ШУМОВЕ У ОДНОСИМА ДВЕ ЗЕМЉЕ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас, после инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније, да верује да ће две земље отклонити шумове који су постојали у претходном периоду. Вучић је рекао новинарима да ће ове године упутити и званичан позив Пендаровском да посети Београд.

На питање да ли ће бити отклоњени шумови на везама између две земље из времена када су нас у Македонији оптужили да смо учествовали у покушају државног удара, Вучић је рекао да није проблем када постоје шумови већ да је важно да се народи наши поштују и воле.

"А, то је истина (да се два народа поштују и воле). Покушаћемо и те шумове да отклонимо. Верујем да имамо довољно капацитета за то. Верујем да ће таква жеља постојати и у Скопљу", нагласио је Вучић.

Казао је да никад ствари нису идеалне ни унутар наше земље да би говорили о идеалним односима са другим земљама. Вучић је додао да ће имати у наредном периоду билатерални сусрет са Пендаровским. Председник Србије је нагласио да је важно што је веома добра наша политичка и економска сарадња, а пре свега економска, као и да расте трговинска размена између Београда и Скопља. Изразио је жељу да тако буде настављено и у будућности.

"Има ту и других неких ствари које се тичу унутрашњих ствари у Србији и различитих људи који обављају посао у Македонији. Али то су мале ствари у односу на добре односе две земље и два народа српског и македонског, који су већински у обе земље. И мој долазак овде је симоблична потврда да желимо да градимо још боље односе и да желимо да градимо мостове пријатељства између Србије и Северне Македоније и између наших народа", рекао је он.

Вучић је каже да је са свим гостима разговарао, "са Метом, најдуже са Радевом, са Тачијем и другима". Каже да се бугарски председник Румен Радев интересовао за "Београд на води", пошто је импресиониран тим пројектом и да ће имати прилику да види то када дође у Београд.

"Гледао сам колико има Европљана, знате њима када је потребно онда долазе у великим бројевима, а када се то тиче нас малих народа, онда их је много мање", додао је Вучић.

 

У петак градња аутопута ка Пожеги,за викенд Грделица

Градња аутопута од Чачка до Пожеге на Коридору 11 ће почети у петак, а у суботу или недељу се отвара последња деоница аутопута на јужном краку Коридору 10, кроз Грделичку клисуру, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"У петак идем да отворим радове на деоници Чачак - Пожега. Креће да се ради тај важан део аутопута ка Црној Гори, Републици Српској и БиХ и ка Западној Србји и Југозападној Србији, који ће спајати Ариље и Ивањицу, Сјеницу и Нови Пазар, али и Ужице и Котроман са Вишеградом. То је много важна деоница за нас", нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара у Скопљу. Истиче да ће у суботу или недељу бити отворен Коридор 10 кроз Грделичку клисуру.

Он је напоменуо да ће тако бити комплетиран цео крак од 75 километара, што је већ изграђено и пуштено у саобраћај, тако да се ту не ради само о 26,5 км кроз Грделичку клисуру. Подсетио је да су отворене раније деонцие Левосоје - Српска Кућа, Вадичин Хан - Врање, Грабовница - Грделица...

"Тако да ће сада све бити отворено и од Београда до Скопља ће моћи да стигне за само три сата". Он је позвао људе из Пчињског и Јабланичког округа да дођу да то заједно са њим прославе.

"То је за нас био најтежи подухват, било је много клизишта, много мука и проблема. Али, смо изградили 33 моста само на тој деоници. Људи се некад хвале једним мостом, али тај, како поједини кажу, 'зли Вучић и наша влада' су изградили само ту 33 моста и два најдужа тунела у Србији. Поносан сам и надам се да ће људи бити задовољни", закључио је Вучић.

 

Говорићу на Сабору, о КиМ и позицији Србије данас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан што ће имати прилику да сутра присуствује Сабору СПЦ на којем ће говорити о Косову и Метохији, данашњој позицији Србије и односу државе према цркви, као и да ће истинама и чињеницама одговорити свима онима који су тражили ''његову анатему и говорили најлошије ствари о њему''.

Вучић је новинарима у Скопљу на питање о очекивањима од Сабора, имајући у виду да писање медија да су неке владике противе његовог обраћања, нагласио да је за њега велика част што ће присуствовати том догађају и да је то прилика да представи оно што радимо и да одговори на све неистине.

''Уопште се нећу се либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије", рекао је он српским новинарима након што је присуствовао инаугурацији Стеве Пендаровског за председника Северне Македоније.

Вучић је захвалио патријарху Иринеју на позиву да учествује на Сабору и навео да ће имати много воље и енергије да говори о Косови и Метохији, позицији Србије данас и односу државе према цркви. Председник је казао да ниједна власт у Србији није уложила у наше светиње ни близу као садашња и нагласио да завршетак Храма Светог Саве представља инвестицију од националног значаја која је важна не само за цркву него за целу земљу. Изразио је уверење да ће његово присуство Сабору бити од значаја за дијалог и разговор оних који не морају увек исто да мисле.

''Могу да кажем колико је владика са одушевљењем подржало предлог патријарха да говорим на Сабору, али се то није допало Ђиласовим чаушима, па то нису јавили медијима'', рекао је председник на питање како медији знају и ко им је јавио да се владике противе његовом учешћу на Сабору.

На констатацију новинара да се у прошлости тврдило да држава мора да се консултује са црквом око најважнијих питања, а да се данас тврди супротно, Вучић је казао да део опозиције говори и ради све супротно од онога што су радили док су били на власти.

''Шта год да урадите, то им не ваља. Док су били на власти, причали су да треба да се изгради фонтана на Славији и склони споменик Дмитрију Туцовићу, а када је то урађено рекли су - шта ће нам фонтана? Шта да кажете на то...'', закључио је Вучић.

 

Је ли култ личности и када Макрон огранизује дефиле...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је војно-полицијска парада у Нишу, поводом Дана победе, била изванредна, да је показала националну и економску консолидацију Србије и одбацио поједине критике да је циљ приказа био подизање култа личности.

Упитан да ли је парада имала смисао, с обзиром да су Дојче веле и поједини други медији навели да је њен смисао био подизање култа личности, Вучић је узвратио реторичким питањем:

"Када је Дојче веле било шта позитивно рекао о Србији? Или о томе што је српска власт урадила? Сећате ли се тога? Не сећате се? Ни ја".

"Ако неко хоће да ми каже да је, кад Макрон држи дефиле, то култ личности - онда у реду. Или то важи само за нас на Балкану, пошто ми ваљда не смемо да радимо ништа што ови велики смеју да раде", констатовао је Вучић у разговору са новинарима у Скопљу, где је присуствовао инаугурацији председника Северне Македоније.

Вучић је истакао да је парада у Нишу била изванредна и да је поносан на све што су грађани могли да виде тог дана. Парада је показала свеукупну националну и економску консолидацију Србије, подвукао је Вучић. Примера ради, навео је да један Миг 29 кошта око 45 милиона евра, док са опремом кошта 80-85 милиона евра, а Србија их данас у ваздух има девет, те додао су десетине милиона евра уложене у ракетни систем "Атлас".

"То је оно због чега је имало смисла више него икад раније", подвукао је председник Србије.

Вучић је навео и да је било важно да грађани виде колико је земља напредовала за пет година, те подсетио да смо пре пет година, када је био министар одбране, имали само један Миг 29 која је могла да полети ''на једвите јаде'', док је у петак летело девет таквих авиона, уз шест ''орлова'', четири Г4, ''ласте'', бомбардере, ловце...

Како је рекао, приказани су тенкови, све оно што сами правимо – ''Милоша'', ''Лазар'', ''Нора'', опрему коју, каже, продајемо Кипру, земљи ЕУ, и многим другим и тако зарађујемо. Вучић је додао да се видело и колико се ''поновила'' полиција, која сада има нову опрему, панцире, пушке...

"Неко је то морао да заради. Људи сада виде огромну разлику. Од пушака до онога што је било у ваздуху, био сам поносан и то показује колико Србија напредује", рекао је Вучић.

Председник је, као трећи разлог важности параде, истакао да је маршом ветерана полицајаца и војника, била посвећена пажња и враћен понос људима који су учествовали у одбрани Србије и српског народа од 90-их година.

"По први пут се Србија не стиди оних који су бранили земљу и народ у ратовима 90-их. Сваки нормалан човек се осећао поносним. Видело се да није узалуд штитити отаџбину, која исказује поштовање према тим људима", рекао је председник.

Вучић је поновио да је парада оставила изузетан утисак на грађане, те додао да због тога није желео ништа да говори, осим оцене припремљености, јер би, каже, свака његова реч била сувишна.

 

О Лазаревићу: И то кажу они који су нас бомбардовали?

Председник Србије Александар Вучић приметио је данас, поводом критика на његов рачун због учешћа генерала Владимира Лазаревића у обележавању Дана победе, да тако нешто коментаришу они који су бомбардовали нашу земљу. Лазаревић, који осуђен и одслужио казну у Хашком трибуналу, учествовао је у маршу Бесмртног пука.

"Шта бих могао на то да кажем? И то кажу људи који су бомбардовали ову земљу и убијали нашу децу? Све то оставите по страни, нешто друго је важније ту кад је по среди регион", рекао је Вучић српским новинарима у Скопљу, где је присуствовао инаугурацији новог председника Северне Македоније. Вучић је приметио да је код дела земаља у региону видео нервозу поводом параде.

"Код неких нисам видео нервозу јер хоће да граде добре и пријатељске односе са Србијом, али јесам у Приштини и сарајевским медијма који су измишљали. Ниједног секуда нисам изговорио реч ватра, они су свуда ставили, цитирајући Тита негде, а ја сам намерно чак и из Титовог цитата избегао ту реч да искористим, они су то ставили у први ред, као да је неко некоме претио, иако није", каже он. Додаје да постоје неки у окружењу који желе слабу Србију, са слабим Вучићем који би је направио слабијом, а не снажнијом, која би имала најмањи раст, економски најслабије напредовала, која не би имала војску.

"Е, ту Србију би волели највише на свету. Ја им се извињавам што није тако, што Србија напредује много брже, никога не угрожавајући, што је прошле године имала и највећи раст и што је претекла по платама и пензијама све, осим Црне Горе, али јој се приближила и очекујем да у наредних годину и по дана будемо број 1. у региону по свим параметрима", истакао је Вучић. Подсећа да је јавни дуг спуштен са 78 одсто на 50 одсто БДП, да је незапосленост код нас најнижа.

"Наставићемо са таквим понашањем. Али, нама неће бити добро ако нашим комшијама није добро. Зато им ми желимо све најбоље, да имају снажније војске, економије, као што и себи желимо. Радићемо и борићемо са то", закључио је председник Србије.

 

Место за разговор је парламент

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући активности опозиције у центру Београда, да ће замолити посланике његове странке да их још једном позову на разговоре.

"Да седну за какав год хоће сто. Неће они код мене и нисам ја место за разговоре. Место за разговоре је парламент и ја их позивам да то раде", рекао је Вучић у Скопљу одговарајући на питања новинара. Посебно, како је рекао, позива оне који треба да буду мало одговорнији.

"Не верујем да некима можете да објасните да је парламент место за разговор, али знам да има и паметних људи у појединим странкама, који добро разумеју да је то једино место где се ствари одвијају и где о стварима можете да одлучујете", казао је председник.

Навео је и да су врло лоши инциденти у центру града, које изазивају присталице опозиције.

''Оставите све по страни, оно што се десило у центру Београда је било врло лоше, тиме су били угрожени животи људи'', рекао је Вучић и додао да нема истине у томе да се опозицији супротстављају организовано активисти СНС-а, већ да се ради о обичним људима који желе нормалан живот.

На опаску новинара да га је лидер Двери Бошко Обрадовић у петак чекао испред тзв ''слободне зоне'' код Председништва да играју шах, Вучић је иронично одговорио да је сигуран да је то била велика борба, као са знаковима.

''Је ли победио он или невидљиви противник? Биће да је он победио, као што су победили знакове'', рекао је Вучић.

 

Председнику Србије данас нико не издаје наређења

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија независна, слободна и суверена земља и да за разлику од неких прошлих времена, данас нико не сме да се усуди да председнику нити било ком другом грађанину Србије издаје налоге и наређења.

''Поносам сам што водим такву земљу. Не постоји светски амбасадор или званичник који може да ми лупа на врата и да их отвара ногом, као што су то некада радили'', рекао је Вучић новинарима у Скопљу поводом оптужбе бившег председника ДС Бојана Пајтића да избори зависе од тога када ће Вучић да ''испуни задатак страних газда и призна независност Косова''.

''Аутопројекција је чудо. Сећа се он својих времена, док су били на власти и када су морали пред сваку седницу владе и парламента да пошаљу странцима дневни ред да им одобре, а то данас није случај'', подвукао је Вучић.

Поновио је да је Србија слободна земља и нагласио да, осим обећања свом народу да ће се борити за интересе грађана, ником никада ништа није обећао што, каже, опозиција зна и што је страшно нервира.

''Већ пет година слушате како је Вучић ту само да испуни нешто. Кад их неко Вучићев буде победио на неким следећим изборима и обезбедио континуирану власт, јер Србију уводимо у бољу и другачију будућност, они ће и даље да кукају како после 15 година морам нешто да испуним'', рекао је Вучић. Оценио је да такве оптужбе долазе када немате никакву политику и када не знате шта ћете од беса и мржње.

Вучић је подсетио да је Косово прогласило независност 2008.године када је, каже, Пајтић био ''бог и батина'' у Србији, као и Драган Ђилас и Вук Јеремић, и додао да тада ништа нису предузели.

''Послали су два саопштења и наставили да се свађају између себе, а од када сам на власти, више земаља је повукло него што је признало незавсност Косова. Ваљда и то нешто говори'', закључио је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг