Вести

ВУЧИЋ: ВЕЋА УЛАГАЊА У ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ СОКОБАЊЕ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Сокобању и најавио већа улагања у то благо наше земље, које бележи све већи број туриста. Вучић је рекао да је 2017. године Сокобања имала 53.000 гостију, а у 2018. чак 102.000, као и да је у првих пет месеци ове године забележен раст броја туриста од 17 одсто. Вучић је рекао да је први пут као председник у посети Сокобањи, али не и последњи пошто ће доћи да види шта је све урађено. Најавио је да ће држава покушати да пронађе инвеститоре за хотеле Турист и Здрављак. Каже да је број туриста у Сокобањи толико повећан захваљујући ваучерима, за које је раније добио идеју од некадашњег словачког премијера Роберта Фица, а одмах је прихватио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Вучић каже да је ове године око 40.000 ваучера или трећина од укупног броја завршило у Сокобањи, као и да очекује да следеће године ту буде искоришћено 70.000 ваучера, јер ће бити више средстава за ту нaмeну. Додао је да ту долазе у великом броју и пензионери и незапослени да проведу одмор или да се лече. Како је рекао, у Сокобањи мора да се направе и пречистачи за отпадне воде, да се уради излаз на Коридор 10 за шта је потребно око шест милиона евра, за петљу око 2,5 милиона и за приступни пут 3,6 милиона евра.

"Спремни смо да више улажемо у путеве, али мора много путева да се ради. Да почнемо да радимо и канализацију, бар у центру Сокобање за шта ће се користити средства европских банака и европски фондови. Такође, за развој пољопривреде у овом крају користиће се ИПАРД фонд", рекао је Вучић.

Вучић додаје да ће држава све више улагати у Сокобању и додао да није Сокобања данас срећна што је он дошао у посету, већ што виде да држава има више новца, а то је успело захваљујући разумевању, поверењу и стрпљењу грађана који су схватили да је земља морала да прође кроз тешке реформе.

"Не пролази више код народа - гласај за мене, биће све лако", констатовао је Вучић.Председник је додао и да је Сокобања можда и најстарија бања у Србији, која постоји више од 180 година, прелепа је, али мора да буде још лепша и уређенија, на чему ће се, каже, радити.

"Обећавам вам да ћу пре краја године доћи у Сокобању да положим рачуне и кажем колико смо новца уложили", поручио је председник грађанима.Поновио је да је посао државе да чува мир, да иде напред, да расте углед Србије у свету, али да истовремено економија расте.Ипак, указао је да је из Сокобања за 20 година остала без скоро 5.000 људи.

"Даћемо посао, биће посла, а молим вас да водите рачуна да ми без деце не можемо. Без деце немамо будућност и молим вас да помогнемо Србији", замолио је председник Вучић.

 

Помоћи ћемо прераду воћа

Председник Александар Вучић, данас је у Зајечарском округу, обишао засаде јабука "Тера оптима" породице Јокић и у разговору са локалним пољопривредницима рекао да држава помаже прерађивачку индустрију посебним подстицајима.

Јокићи, иначе из Тополе, пренели су му да су првих 10 хектара јабуке засадили 2014. године, у селу Жучковац, јер је крај погодан за воћарство, због идеалне надморске висине.Милош Јокић, један од млађих чланова породице и власник плантаже, студије је завршио у Барселони, али се вратио у Србију и у своју земљу донео знање и искуство Шпанаца у воћарству.У плану им је да граде хладњачу у Тополи, од 2.500 тона, која би служила искључиво за прераду, јер дугорочно желе да буду извозници.

Вучић је истакао да држава за прераду воћа даје посебне подстицаје, не само преко Министарства пољопривреде.Указао је на значај прерађивачке индустрије, која, каже, доприноси да не зависимо само од других тржишта, већ да оно што се преради може да "стоји" дуже и да се извози.

"Тражите помоћ и добићете, 50 одсто можете од државе да добијете за то што вам треба. Спремни смо да дамо, јер са тим имамо проблема", рекао је Вучић.

Шетајући кроз засаде јабуке на 33 хектара, председник је констатовао да плантажа дивно изгледа и да је лепше него у Италији.

"Обишао сам целу Италију, Пијемонт и Тоскану, али нешто овако лепо нисам видео. Ово је дивна Србија, породици Јокић хвала на овоме, и дај боже да зарадите још много више и да нам Србија изгледа овако", пожелео им је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк