Вести

Вучић: Успешна посета Француској

Премијер Мануел Валс решен је да на велика врата Француску врати на Балкан и у Србију и ми ћемо му у томе помоћи, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. Каже да је веома задовољан учинком посете Паризу.

Председник Владе Србије Александар Вучић завршио је посету Паризу разговором са својим  француским колегом Мануелом Валсом. Разговарано је о конкретним стварима које се тичу саобраћаја, транспорта, пољопривреде, инфраструктуре.

"Мислим да је најважније то што смо замолили веће присуство Француске на територији Западног Балкана", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је посета Француској била веома успешна и корисна за Србију.

Вучић је рекао да је Валс прихватио његов позив да на јесен дође у Србију са великом бројем привредника.

На састанку је било речи и о донаторској конференцији која ће бити одржана 16. јула.

Вучић се данас састао и са Арноом Монтбуром, француским министром економије, привредног опоравка и дигиталне економије, као и са француским привредницима.

Премијер је, говорећи о интересовању француских привредника за улагање у Србији, рекао да они чекају усвајање важних реформских закона, посебно наводећи Закон о раду који, како је рекао, није лако донети, о чему сведочи и то да се нико 12 година није усудио на тај корак.

"Кад кажете закон о раду, то су три кратке речи, али га није лако донети. Да јесте, то би неко други већ урадио", рекао је Вучић и додао да се српска влада бори за раднике.

Истовремено је критиковао оне који се неистинама противе реформама у Србији, рекавши да је у Србији политика још увек на нивоу скандала.

Он је навео да Србија има велики фискални дефицит, за који су криви они који су неоправдано повећавали  плате и пензије, као и велики јавни дуг, и подвукао да Србија сад мора предузети храбре мере.

"А да ли ћемо имати снаге да то спроведемо? Ми ћемо бити решени јер, или ћемо успети са реформама и 2018. моћи да кажемо да смо излечили земљу, или ћемо наставити да пропадамо, окривљујемо друге за све и нећемо моћи ништа више да направимо", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да Европа жели да Србија спроведе потребне реформе, јер жели да види Србију у Европи.

Вучић се на крају извинио српској дијаспори у Француској што овај пут није имао времена да се сусретне са њима, али и поручио да ће то урадити следећег пута.