Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА МОРА ДА БУДЕ ВЕРНА СЕБИ И СВОМ НАРОДУ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у наредних 10 дана покушати да разговара са неким од најближих сарадника председника Доналда Трампа, да укаже на "наслеђе" вашингтонских демократа" на КиМ и да затражи подршку за компромисно решење.

''Поново ћу упутити позив у писаном облику председнику Доналду Трампу. Покушаћу да разговарам са његовим најближим сарадницима о ситуацији на Косову и Метохији и тражим подршку за компромисно решење", рекаоје Вучић новинарима.

Вучић је рекао да је јасно да САД, али и Немачка и друге земље Квинте, стоје иза Косова, што представља кључни проблем за нас, мада, како је приметио, с времена на време волимо да се одвојимо од стварности и замишљамо да они то не чине. Покушаће, каже, да у разговору с вишим америчким функционерима укаже какво наслеђе је оставила бивша, демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.Он је тако одговорио на питање да прокоментарише јучерашњи догађај у Приштини, али и изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да је Вашингтон увек на страни Косова.Подсетио је да је и сам на то указивао често у прошлости, али и да смо у протеклом периоду имали више повучених признања него што је било нових признања тзв. Косова.

''Једна мала Србија када је снажна, чврста, када има углед може да постиже ограничене, али одређене резултате,за разлику од Србије која је била срушена и згажена и која је са само три саопштења реаговала против једнострано проглашене независности Косова'', указао је Вучић.Он је нагласио да остаје да се боримо и да ће то држава чинити и даље, те да остаје да се види да ли ће бити састанка у Паризу и која ће бити његова агенда.

Што се прославе у Приштини тиче, рекао је да није било много људи, због потпуно фрагментисане политичке сцене, на којој постоји више партија са подршком од око 18 одсто.

''Тешко је у таквој ситуацији радити. Хашим Тачи је доводио своје људе, а Харадинајеви нису хтели да учествују, и уз то је постојао тихи, а не јавни бојкот Мустафе. Све је то за унутрашњу употребу уз захвалност САД и причу да су верни савезници Америке. Нека Американци сами процењују да ли је то тако'', подвукао је председник.

Он је истакао да Србија мора да буде верна себи, свом народу, да поштује своје пријатеље и да нема непријатеље, а да са онима који су нам били непријатељи имамо уравнотежене и боље односе.

 

Селаковић изнео лични став и говорио о ЦГ у прошлости

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да изјава његовог генералног секретара Николе Селаковића о Црној Гори није на фер начин пренета, те да је Селаковић јасно рекао да не говори о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да износи лични став.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Селаковића, указао да није гледао емисију у којој је он говорио, већ да је видео само вести на агенцијама.

''У регионалним медијима сам, међутим, видео неку врсту хајке. Нису на фер начин пренели шта је Селаковић рекао. Није истина да је говорио о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да је то његов лични став као правног историчара'', објаснио је он.

Вучић је, међутим, подсетио да је Црна Гора постала независна 2006. године, а пре тога су, каже, властодршци у Београду, Београдским споразумом, погазили Устав.

''Са Хавијером Соланом су потписали Београдски споразум и разорили СРЈ, и без икаквог референдума прешли са федерације на конфедерацију. Потом је дошло и до отцепљења услед ужасно вођење кампање из Београда, и као да су многи међународни фактори учествовали у договору да се Црна Гора одвоји'', рекао је он.Додао је да су способности наших власти биле такве да је само две године касније и Приштина једнострано прогласила независност.

''Губили смо једно за другим. Данас ми поштујемо Црну Гору као државу, и желимо да имамо добре односе са свим њеним грађанима'', подвукао је Вучић.

 

Свако угрожавање имовине СПЦ у Црној Гори би покварило односе

Свако угрожавање имовине српске цркве у Црној Гори би неминовно водило погоршању, иначе добрих односа две земље, и зато молим власти или већину у ЦГ да не подрже предложени закон, који је на то усмерен, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање шта мисли о предлогу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори који је усмерен на отимање имовине српске цркве у тој земљи.

"Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју цркву у ЦГ. То није некаква митрополија или епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори", истакао је Вучић.Каже да је предложени акт лоше решење и да може само да упути молбу да се то не усвоји, пошто то не може да захтева.

"Као председник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са ЦГ, већ да градимо добре односе са ЦГ, имам молбу према властима или већини у ЦГ да такав захтев не усвоје. То је моја молба, нада и жеља, јер српска црква вековима постоји на том тлу и она није заштита и уточиште само спрском народу, већ и онима који се осећају Црногорцима и припадницима других народа или националсности", поручио је Вучић.

"То је много више од свега и зато моја молба властима у ЦГ, ако желе да је чују и услише. А, ако не, то је њихово право и могућност и то ћемо разумети и умети у складу са тим да се понашамо".

Таква одлука, наиме, како је указао председник, у значајној мери би покварила врло пристојне и добре односе, које Србија и ЦГ данас имају.

"Свако угрожавање имовине српске цркве у ЦГ би неминовно водило стварању лоших односа, а томе се нити надам, нити то желим, већ желим најбоље односе Србије са ЦГ", закључио је Вучић.

 

Ако буде Париза биће тешко, ако не буде, јошšтеже...

Ако буде састанка у Паризу, бићемо у тешкој ситуацији, а ако га не буде, бићемо у још тежој, оценио је председник Александар Вучић.

"Ако га не буде, бићемо у још већем глибу, и ми и цео регион", рекао је председник новинарима упитан шта ако Париза не буде.Зато, подвукао је, Београд покушава конструктивним приступом да уради све што може, истовремено не одустајући од онога што је наша полазна тачка и основа да би се наставио разговор.

"А, рекао сам и више пута, да је за разговор, као и за танго потребно двоје", констатовао је Вучић.

"Видећемо да ли ће Париза бити и која ће бити агенда", рекао је председник.

 

Престаните више да претите по новинама

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас иронично, поводом изјаве Јове Бакића да би Вучић требало да добије 'грдне батине' и да би упад у РТС са 'дугим цевима' било једно од решења за Србију, да је то - демократско решење.

"То је демократско решење. Неки који сваки дан кукају о насиљу, а онда у својим интервјуима кажу да је у дугим цевима спас и да треба да добијем грдне батине,а ја ћу само да одговорим на другачији начин: Ајде, ко бога те молим, немој више да претиш по новинама. Ни ти, ни Ђилас, ни Обрадовић", рекао је Вучић.

Поручио им је: "Сва петориоца дођите - Обрадовић, Јеремић, Ђилас, Бакић..., реците где да дођем. Вас петорица мене једног пребијте, да добијем те грдне батине. Ајде урадите то већ једном. Немојте више да кукате, плачете, претите по новинама сваки дан". Говорећи о 'дугим цевима у РТС' указао је да "тужилац ћути":

"Сви ћуте... И онда се питате што лопови нису у затвору, кад су сви постављали исте тужиоце и судије 2009. године", додао је Вучић.

 

Јеремић је лопужа великих размера

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом рочишта по тужби Вука Јеремића, да је Јеремић "лопужа великих размера" и да то никаква тужба, ништа не може да промени, те да ће то понављати и по цену да иде у затвор.

Он је позвао парламент да што пре одлучује о скидању његовог имунитета, како би могао да се појави на суду и каже шта мисли.

"Неко помиње некакав имунитет, ја се нисам позвао ни на какав имунитет, и све што сам рекао о Јеремићу је истина. А, то што тражи 50 милиона - он зна колико он има, зна колико је украо, па рачуна колико му фали да живи како је до скора живео, када је могао да отима и српске и кинеске и многе друге паре", рекао је Вучић новинарима.

Истиче да иза сваке речи стоји и да ће му још оштрије одговорити у лице, јер је Јеремић много већа "штеточина и лопов" него што је он јавно говорио.

"Када дође време, одазваћу се судском позиву. Ако парламент треба нешто да ради на скидању мог имунитета ја молим посланике владајуће већине да то одмах ураде. Брже-боље да закажу ту седницу и да ми скину имунитет. Са одушевљењем чекам тај поступак", рекао је Вучић.

На констатацију да је судија предложила да се спор реши медијацијом и види ли то као опцију, Вучић је рекао да није заинтересован за било какву медијацију, и да нико не може да промени његово мишљење и "увереност да је реч о лопужи великих размера", што ће, каже, увек понављати.

"Ја имам поверења у српско правосуђе, ако ме и осуде због тога, немам проблема. Ја немам те паре, имају их Јеремић и Ђилас, ако неко од њих не буде хтео да плати за мене, ја ћу да одем у затвор и бићу задовољан, јер знам да сам штитио образ Србије од лопова и криминалаца", рекао је Вучић.Он је додао да по природи посла мора да разговара са различитим људима, када га закон на то обавеже, али и да није побегао ни када су "урлали" испред Председништва, ни када му је Јеремић викао да је "готов" до Ускрса.

 

Унија спас за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би балканска економска унија била спас за Србију и остале земље региона, али је нагласио да регион страхује од српске доминације, због снаге наше економије.

"Регионална зона, мање протокола, бржи проток робе и услуга... Ми смо за то. Али како да говоримо о балканској унији, кад неко у 21. веку уводи таксе", рекао је Вучић.Сматра да би то за Србију било спасоносно решење, али да је још важније за друге у региону.

"Али, они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила, јер имамо снажнију економију и има нас више у региону, за своју доминацију. А, ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо", рекао је он.

 

Харадинај увек изгледа задовољно, не бих рекао да има разлог

Рамуш Харадинај увек делује задовољно, али нисам сигуран да има превише разлога за задовољство, констатовао је данас председник Александар Вучић.

На питање да ли Харадинај има подршку канцеларке Ангеле Меркел, јер делује задовољно након повратка из Немачке, Вучић је рекао да Харадинај увек тако делује и да је некима мало потребно да буду задовољни, док он сам, каже, никад није задовољан јер увек сматра да може више и боље.

"Да ли је имао подршку Немачке? Није сам осмислио све глупости које је направио у последње време различитим мерама, али сам сигуран да око такси нема подршку Немачке. Да ли ће таксе да остану - претпостављам да ће он тражити начин да опстану", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да га не занима много задовољство представника Приштине, јер немају велику снагу, као што се труде да је покажу.

"Грађани не треба да брину, тај ко потребу да снагу и силу показује и тешке речи изговара, обично је слаб", подвукао је он.

"А, Харадинај нека свој посао ради, ми ћемо свој. И нисам сигуран да има превише разлога за задовољство", подвукао је Вучић. Додао је да је реч о интерним питањима Приштине - ко ће себе да представи као играча које земље и на који начин, а на крају им је свима заједнички именитељ ко се више куне у ког представника САД и ко има бољу позицију у Америци.

"А, мене једино интересује шта мисле грађани", закључио је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк