Вести

ВУЧИЋ: РАДОВИ НА НОВИМ СТАДИОНИМА У СРБИЈИ ОД АПРИЛА

Радови на изградњи шест стадиона, у Суботици, Зајечару, Лозници, Краљеву, Врању и Лесковцу почеће најкасније у априлу, најавио је данас председник Александар Вучић који је обишао стадион "Дубочица" у Лесковцу.

"За годину и нешто дана, овде ће људи моћи да виде фантастичан објекат", рекао је Вучић и истакао да ће добар стадион много значити грађанима у том делу Србије.

Вучић је рекао да ће по стадиону бити уложено око 20 милиона евра, а да ће имати око 8.200 места "за уживање".

За  шест стадиона по Србији завршени су пројекти за грађевинске дозволе, а на пролеће ће почети и радови, рекао је Вучић.

Стадион ће бити по међународним, УЕФА стандардима, покривен, са најмодернијим рефлекторима, да ће на њему моћи да игра репрезентација, каже Вучић, а у оквиру стадиона ће бити и других садржаја.

"Данас имамо више новца него раније. Дајемо свуда, морамо да развијамо земљу, да запошљавамо грађевинске компаније, да подижемо раст да бисмо могли да подижемо и плате и пензије. Овако подижемо фудбалску инфраструктуру", истакао је Вучић.

Вучић је навео и да је 11 стадиона у супер лиги реновирано и да се ствари у фудбалу мењају.

"Имали смо пуно успеха у фубдалу, играли смо светско првенство, нисмо имали снаге да победимо Швајцарску, али следећи пут хоћемо. Један тим игра Лигу шампиона, други Лигу Европе, Војводина је значајно јача, Ниш је јак, Чукарички је јак, Лучани, Напредак све снажнији...", рекао је Вучић.         

Вучић је рекао да ће стадион имати и друге објекте и садржаје како би, каже, био "Мека и Медина" и за друге манифестације.

Вучић наводи да ће 1,2 милијарде динара бити уложено и у реконструкцију зграде болнице у две фазе и каже да се на тај начин види да земља може да напредује брже.

Упитан да ли ће и на који начин стадион подићи квалитет живота грађана, Вучић је рекао да кога год из Лесковца или Врања питате да ли ће да се из Београда врати у свој град, одговориће да неће, али да је то начин да се људи задрже у срединама у којима су рођени.

"То можемо само драматичним поправљањем животног стандарда", истакао је Вучић.

Председник је најавио да ће за два или три месеца почети извођење радова на изградњи новог стадиона у Лесковцу и да ће бити завршен за мање од две године.

"То ће бити веома модеран стадион, са 8.244 места, задовољан сам што сам видео оволико деце која ће моћи ту да се баве спортом", навео је Вучић.

Вучић је обећао да ће се до 2022. године једна утакмица репрезентације сигурно играти на југу, односно на новим стадионима у Лесковцу или Врању.

Вучић је нагласио да ће бити великих промена по питању улагања у спортске објекте у Србији и да је срећан што држава може све то да уради и напоменуо да се по том питању готово није ништа радило 50 или 60 година.

Вучић је рекао да ће то довести до бољих резултата у спорту, као што се десило у Мађарској након што је премијер те земље Виктор Орбан почео да улаже у прављење стадиона, фудбалске академије и друго.

Свако улагање се види и зато ће и у спортском смислу, али и када је реч о здрављу наше деце бити пуно урађено на југу и истоку Србије, као и у Шумадији, навео је Вучић и додао да је важно да деца не "типкају само по телефону" већ да се баве спортом.

На питање новинара да ли држава има новца за сва та улагања, Вучић је рекао да има и да по стадиону то излази око 20 милиона евра.

Нови спортски објекти, такође, увек "повуку" развој локације на којој се налазе, нагласио је Вучић.

"Шта све имамо да отворимо 2021. године, око 1.000 објеката и ко зна колико километара ауто-путева", рекао је Вучић.

 

Шутирао на гол, деца одбранила

Вучић је, током обиласка стадиона "Дубочица" у Лесковцу, где га је, између осталих, дочекао велики број деце искористио прилику да једном и сам шутне лопту на гол.

Деца су се отимала ко ће од њих да буде голман, али како договора о томе није било, бранило је више њих и - одбранило.

Вучић обишао стадион који ће уз још пет стадиона - Суботици, Зајечару, Лозници, Краљеву, Врању, у наредних годину и по дана добити ново рухо.

 

За две године готова реконструкција болнице у Лесковцу

Реконструкција Опште болнице у Лесковцу биће потпуно завршена за две године, најавио је Вучић и додао да ће та болница за годину и по добити и магнетну резонанцу.

"Када се заврши фасада и столарија, олуци и друго, идемо и на унутрашњи део", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио медицинским радницима што нису веровали у шарене лаже и да захваљујући томе држава данас може све то да уради.

Поновио је да ће од новембра медицински техничари, то јест медицинске сестре, имати повећане плате за 15 одсто.

"Надам се да ће то значити да нам и лекари и медицинске сестре остају овде. Верујем да ћемо у истом износу повећање моћи да урадимо и следеће године, што је значајно повећање животног стандарда. Није довољно, али мало где у свету то може на такав начин да иде", истакао је Вучић.

Вучић је додао да ће болница у Лесковцу бити много лепша и изразио уверење да ће пацијенти у Лесковцу бити задовољнији.

Председник је питао лекаре шта може још да учини за болницу и након одговора обећао да ће помоћи да већ за шест месеци добију гастроскоп и колоноскоп.

"Хвала што се борите за здравље људи и за њихове животе”, рекао је Вучић.

 

Прво скочи, па реци хоп, а не обрнуто

У Србији се каже - прво скочи па реци хоп, а не обрнуто - рекао је Вучић упитан како коментарише наводе неких медија да ће Ивица Дачић бити премијер после избора на пролеће.

"Ко ће бити премијер... Плашим се да су неки прерано скочили... Код нас се каже - прво скочи, па реци хоп, а не обрнуто", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да у својој партији има много оних који сматрају да би били бољи премијери од Ане Брнабић.

"Ја нисам мислио тако, а није ни народ. Па ћемо да видимо за следећи пут. Рене Декарт је рекао да је рацио најбоље распоређен међу људима, сви мисле да га имају довољно и нико се ни са ким не би мењао. У нашем случају сви мисле да би лако били премијери и председници и били бољи од других. То је природна, нормална ствар и добра за развој динамике у политичком животу, а ко ће бити, о томе ће народ да да коначни суд", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће Дачић поставити исте услове и њему и опозицији ако дође до преговора о коалицији, Вучић је рекао да свако има право да поставља услове како жели, али да је питање да ли ће ти услови бити прихваћени или не.

Вучић је рекао да је СПС то радио и 2012. године после избора и додао да је то легитимно, као што је легитимно да свако истакне своју кандидатуру и своје жеље.

"Ја их још нисам истакао, полако, видећемо, далеко су избори", рекао је Вучић и додао да ће сваки политички чинилац изаћи са својим кандидатима пред изборе, што ће, додаје, урадити и партије у опозицији и на власти, као и његова странка.

Истакао је, међутим, да је све то показатељ да СНС мора да се труди да сачува апсолутну већину, јер ће се у супротном, истиче, сви ујединити против њих за 24 сата.

"Биће им потребан један дан, као што је Чедомиру Јовановићу и Бошку Обрадовићу било потребно 24 сата да дођу од велике мржње до велике љубави и жеље да уђу у власт са један, два, три посто гласова", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да они који носе највећи терет имају и најмање права и да ће зато СНС последњи изаћи са својим предлогом, а да ће на крају народ одлучити кога ће подржати.

Вучић је рекао и да политика није математика и истакао да је увек био у праву јер калкулације његових политичких противника које су прављене пред претходне изборе нису биле довољно добре, зато што је увек побеђивала политика и суштина.

"О том потом... За мене је важније шта ће Србија да ради, да ли Србија може да иде напред, колико можемо да изградимо, него да се данас говори о персоналним решењима", навео је Вучић.

 

Свим пензионерима једнократно 5.000 динара

Сви пензионери у Србији ће добити до краја године једнократну помоћ од 5.000 динара, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да ће пензионери добити и повећање пензија од децембра или јануара.

"Волео бих увек да можемо више да помогнемо најсиромашније пензионере", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће већ од новембра плате бити увећане за медицинске раднике и да ће медицински техничари имати највеће повећење, највероватније од 15 одсто.

"Ове године од новембра иду већа примања за људе у јавном сектору, за здравствене раднике. У Србији имамо 57.000 медицинских техничара, а заједно са око 1.000 техничара у социјалном сектору, то је око 58.000 и верујем да ћемо им повећати плате за 15 одсто".

Вучић је нагласио да је то значајано повећање животног стандарда, с обзиром да је инфлација годишње до два одсто.

Како је рекао, нешто ниже повећање, али исто веома значајно, ће имати и лекари.

 

Не може Ђилас да демантује истину

“Не може Драган Ђилас да ме демантује када сам изнео прецизне бројеве, као и да је све зарадио за време своје власти”, истакао је Вучић.

Вучић је навео да то показују подаци, као и да Ђилас све што ради ради на силу и да зато у народу нема шансе, јер, како каже, народ не можете да лажете.

"Истина је само једна. Подаци које сам изнео су тачни. Приход у његове четири приватне компаније су 619, 670 милиона евра, нето добит пријављена. Без регионалних земаља, Холандије, Луксембурга, БиХ, Црне Горе... је 106 милиона евра чиста зарада и то сте зарадили све док сте на јавној функцији", навео је Вучић истичући да је за њега то невероватно.

Вучић је поручио да они раде свој посао, имаће своје кандидате за премијера, неки трећи своје.

"Биће то добра, права утакмица, ми ћемо да имамо добру конкуренцију, јер су сви навалили да сруше СНС, а то је добро да имамо добру утакмицу, и волим такве утакмице", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да се рачунају резултати, а о томе ће да одлучују грађани.

"Они су врховне судије и уверен сам да ће они добро одлучити", поручио је председник.

Вучић је указао да људи кад излазе на изборе гласају за себе и своју будућност.

"Гледају коме могу да повере децу на чување и ко може да брине о пензијама, и систему који ће да функционише и да имате веће пензије и плате", рекао је Вучић.

 

Почетак радова на деоници Ниш-Плочник у септембру 2020.

Радови на деоници пута од Ниша до Плочника, а реч је о пројекту изградње ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана, требало би да почну у септембру следеће године, рекао је Вучић.

Председник је обилазећи Општу болницу у Лесковцу истакао да му је речено да градња може да почне у септембру наредне године, али да је могуће да радови почну и раније.

"Септембар следеће године крећемо да градимо", најавио је Вучић и рекао да ће се много брже кренути у изградњу Моравског коридора.

Деоница од Ниша до Плочника, на будућој траси "ауто-пута мира" до Албаније, дуга је 35 километара.

 

Људи на локалу морају више да раде

Наши људи на локалу морају и морали су да раде више, у неким селима никада нису били, рекао је Вучић уочи посете Медвеђи где ће 8. септембра бити одржани локални избори.

На питање да ли он и министри иду у Медвеђу да помогну председнику општине да победи на изборима у општини где има све мање људи, Вучић је рекао да он само ради свој посао и да би желео да СНС победи.

"Говорићу о ономе што смо урадили и улагали, путевима према Лебану и Бојнику, пројекту за Сијарињску бању... Да видите шта смо улагали у Медвеђу", рекао је Вучић и напоменуо да има још проблема и да мали број општина има мање становника од ове.

Вучић је истакао да се труди да буде свуда и да разговара са народом, а да није реално да утиче на свакога да више енергије уложи и да више поштује грађане.

Вучић је напоменуо да неке председнике општина не може ни телефоном да добије, јер, како је рекао, мисле да су богови.

"Зато су нам потребни људи као Терзић у Краљеву, потребна је нова енергија, да се борите за људе, да Вам није тешко да разговарате са људима. Зато то морамо да мењамо и зато сам инсистирао на подмлађивању и не шитим никога из СНС", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк