Вести

ВУЧИЋ: ПРЕД СКУПШТИНОМ ДА ПОТВРДИМО ПОЛИТИКУ ЗЕМЉЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Женеви да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.

"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољополитичким околностима и о војној неутралности, и да је потврдимо и, о европском путу, и да и то потврдимо", рекао је Вучић у Женеви, после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Kако је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.

"Што бих се ја стидео сарадње с Kином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Kини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.

Истиче да такву политику Србија може да води.

"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.

 

И Западни Балкан потребан ЕУ, као и ЕУ региону

"Тај који не види да је регион једнако потребан Европској унији, колико и они нама, не разуме добро будућност европске политике", поручио је Вучић.

Вучић је, на питања новинара о изјави албанског премијера Едија Раме да је Западни Балкан више потребан ЕУ, него Европа Западном Балкану, рекао да је синоћ разговарао са једним европским политичарем на ту тему и да га такве приче подсећају на време некадашњег Старог Рима.

"Kада мислите да сте на врхунцу моћи, кад уживате у својим купатилима, у фонтанама... онда не примећујете колико су неки други гладни, жедни, и колико желе тај простор и све друго", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не разуме сасвим став ЕУ да десет земаља Еврозоне наводно издржава још 17 земаља које су данас у ЕУ, па самим тим то користе као аргумент да им није потребно још и четири, пет или шест земља са Западног Балкана.

"Тај који не види да смо ми једнако потребни ЕУ, колико они нама, тај не разуме добро будућност европске политике", поручио је председник Србије.

На опаску "да они нама држе предавања", Вучић је рекао:

"То што они нама држе предавања, може им се. Живе боље и много су напреднији од нас. Ми смо губили 30, 40 година, не знамо ни на шта смо их изгубили".

Рекао је да није на нама да Европи држимо предавања и да је у питању њихова одлука, а да је он спреман да дође у Скупштину Србије и говори пред посланицима о ономе што се дешава у Европи и свету.

 

О изјави бивше ХР премијерке: Зато је и бивша

“Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање“, изјавио је Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне камање.

"Kада крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије... Мени то не смета", рекао је Вучић одговарајући на питање да прокометарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб, на Kонгрес Европске народне партије (ЕПП).

Вучић је поновио да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".

А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Kосор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша".

Председник се осврнуо и на питања медија о плочи која ће бити постављена команданту бригаде ЈНА Младену Братићу, који је био у Вуковару, а који, истиче, није проглашен за ратног злочинца.

"Питају стручњаци мене о некој плочи, за коју ја нисам знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља нашем команданту бригаде плоча унутар касарне. Они су од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве. Па они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Миру Барешићу", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде пребачена у католичанство, док је Барешић судски доказан терориста и то не по српским, већ по шведским судовима.

 

До 1. децембра бесплатна вожња источним краком

Вучић je најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Kоридора 10 бити бесплатна.

"Разговарао сам са Зораном Михајловић и Зораном Дробњаком да до 1. децембра вожња ауто-путем буде бесплатна. Не може дуже, морају неке паре и у државну касу, тако да позивам грађане да искористе ту прилику и виде како то изгледа", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће сутрашње отварање деонице источног крака Kоридора 10 за њега бити најлепши дан и додао да је поносан на нових 86,9 километара ауто-пута који ће повезати Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград и Градину.

"Честитам и грађанима на нових скоро 87 километара. Долази и наш бугарски брат Бојков Борисов, а ја ћу пробати и на бугарском да му се обратим", рекао је Вучић.

Сутрашњим пуштањем источног крака, Србија је завршила изградњу Kоридора 10.

 

А ви што дижете споменике Будаку, именујете улице по Баришићу

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас приговоре из Хрватске што ће унутар касарне у Новом Саду бити постављена плоча генералу Младену Братићу, који је погинуо у операцијама код Вуковара и указао да примедбе упућују они који дижу споменике усташи Милету Будаку и именују улице по терористи Миру Баришићу.

"Питају ме о некој плочи, за коју нисам ни знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља плоча нашем заменику команданту бригаде и то унутар касарне, у неку собу. Нема споменика, нема ничег", рекао је Вучић, и приметио да су Хрвати од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве.

"Па, они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Миру Барешићу, од Славонског брода, па до ко зна ког места", приметио је Вучић.

Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде покатоличена.

За Барешића је подсетио да га је суд осудио као терористу, и то, рекао је, не српски суд, већ шведски, а Хрвати су му подигли споменик и кажу да је то њихов херој, јер је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк