Вести

ВУЧИЋ: ПОСАО ПОЛИЦАЈЦА ЈЕДАН ЈЕ ОД НАЈОДВАЖНИЈИХ И НАЈЛЕПШИХ ПОЗИВА КОЈИ СУ МОГЛИ ДА ИЗАБЕРУ

Председник Александар Вучић најавио је данас, на свечаној промоцији нових припадника МУП-а у Новом Саду, жесток удар против нарко криминала у том граду.

"У Новом Саду одржавамо ову свечаност управо зато што ће један од жестоких удара догађати се управо у овом граду, где ћемо показати грађанима да можемо да их заштитимо од оних који би да угрожавају будућност наше деце“, рекао је Вучић у свом говору.

Истакао је да ће држава настојати да они који су први када је реч о безбедности никада више не буду последњи по ономе што држава даје.

„Изашли смо из дечијих болести да јачање полиције значи тобож јачање репресије. То не значи то, већ значи снажење грађана Србије, безбеднијег и сигурнијег грађанина“, подвукао је Вучић.

Обећао је веће плате, као и безбеднији живот припадника полиције и њихових породица, јер они дају држави што је најтеже дати.

Рекао је да Србија набавља најмодернију опрему да би могли да се обрачунамо са потенцијалним терористима, криминалцима свих боја, да се онемогући да зарађују велики новац продајући дрогу.

„Данас показујемо да полиција искључиво брине о грађанима и немамо право да штедимо у будућности на полицији. У њу млади људи треба све више да желе да долазе, и све мање да из ње одлазе. Најбољи сте доказ да смо на правом путу, да све мере које смо предузели делују, и срећан сам када вас видим у новим патикама и опреми, а и станове које градимо доносе управо оне резултате које смо желели“, казао је Вучић.

Подсетио је да је прошле године било најмање кривичних дела у последњих 18 година, додајући да тај број мора даље да се смањује и да очекује напоран и тежак рад од младих припадника полиције, да поштено обављају свој посао, а на држави је да гарантује да им егзистенција не буде угрожена.

„Улагаћемо све више, али и гледати да на сваком месту покажемо поштовање“, подвукао је Вучић.

Вучић је поручио младим полицајцима да данас започињу посао који је најважнији у сваком друштву, па и нашем, који значи да ће радити и увек бити прво за друге, па тек онда за себе.

„Ваш посао је најтежи од вас сви очекују да будете уз грађане, помогнете када је најпотребније, а ако им се било шта лоше догоди само један кривац ће постојати а то сте ви. То говори колико је ваш посао незахвалан, тежак, и није лако бити полицајац. Тешко је радити часни посао, који људи на крају крајева ипак умеју да цене. Не смете да жалите труд, понекад у најтежим ситуацијама ризикујете сопствени живот да би се грађани осећали безбедни. Честитам на послу, пре свега на храбрости, одважности и одлучности да овај посао радите“, нагласио је председник.

Председник је истакао да је бити полицајац једна од најлепших ствари на које може неко да се одлучи и изразио уверење да су њихове породице поносне, те да ће они са поносом носити њихово име и презиме чувајући углед не само своје породице већ сваког грађанина у држави у целини.

Рекао је да свако од нас, иако понекад тајно, не крије дивљење према ономе што чине полицајци, који по киши, снегу највећем сунцу морају да уређују саобраћај да све нас нервозне, који желимо да буде све по нашем а не закону, у том тренутку како нам се свиђа, морају да умире, да уведу у провођење закона и покажу сваку врсту љубазности.

Истакао је да полицајци морају да се ставе на стуб одбране државе и отаџбине, те их је замолио да не само када су на радном месту, већ када год могу, што је молио и војнике, носе своје дивне униформе, јер, када их носе неколико десетина и стотина грађана се увек осећа сигурније.

„Гледаћемо да имате више униформи да можете увек да се поносите њима. Није само што је лепа, већ је то униформа државе, свих грађана наше земље којима ви верно служите“, нагласио је Вучић пожелевши им добар, успешан рад, дуг живот, да много тога напорно и добро, вредно и марљиво ураде за Србију, а да ће држава бити уз њих и показати поштовање и захвалност за велика дела.

 

Поносан сам на полицију и ватрогасце

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на нашу полицију и ватрогасце, као и на рад МУП-а, пошто је у Србији у 2018. забележена најнижа стопа извршења кривичних дела у последњих 20 година.

"Али, увек може да се постигне више и мора боље", рекао је Вучић новинарима у Новом Саду, где су промовисане три нове класе припаника МУП-а.

Додао је да је уверен да ће полицајци и ватрогасци бити још више мотивисани, пошто ће имати све већа примања.

Казао је да ће лакше моћи да реше стамбене проблеме и да већ данас имају много боље услове.

"Верујем да ће дати све од себе да успеси полиције и ватрогасаца буду још већи. Они јесу наш понос. Раде један од најтежих послова, много тога од њих зависи, безбедност и сигурност и зато је важно да буду школовани, обучени и добро опремљени".

Вучић је додао да ће држава имати још више могућности да за све то.

 

О саопштењу Квинте: Каквог то уопште смисла има...?

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је изненађен саопштењем Квинте после избора за градоначелнике општина на северу КиМ, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и реду.

"Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте - амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД, које су оцениле да је изборни процес у четири општине на северу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсетиле да "још има нерешених питања, која су пратила изборни процес 2017."

Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

"Каквог то смисла има", упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и у реду.

Он је честитао грађанима на северу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побеђују.

Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на северу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.

"Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес", упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на северу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.

Вучић је рекао да опозиција нема други начин да објасни свој неуспех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.

"Како да објасне да је бојкот пропао и како да објасне да сем одавде са Савског венца никога не могу да доведу у своје редове? Али нису они важни, не одлучују они ни о чему и мало коме су битни", навео је Вучић.

 

Веће резерве у злату - гаранција за непредвидљива времена

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да се на његову иницијативу повећавају резерве у злату, са циљем, како је објаснио, да се земљи обезбеди сигурност и сигурнија будућност у околностима потенцијално негативних кретања на финансијским тржиштима, али и на тржишту нафте, бакра и челика.

"Тиме обезбеђујемо већу стабилност за нашу земљу", рекао је Вучић новинарима.

Србија ће до краја године повећати резерве злата са 20 на 30 тона, а у наредним годинама на 50 тона, а на питање шта то значи, Вучић је указао да су веома тешка и непредвидива времена пред нама у Европи и свету.

"Зашто цела прича о злату? Свака прича око сукоба са Ираном разара нафтно тржиште, било шта да се догоди са Ираном ви не знате колика ће цена нафте да буде, свака прича о оперативним системима, сукобу око "Huavei", наставку сукоба око вештачке интелигенције, роботичке индустрије... води у најжешће могуће сукобе.".

Он је навео да ако имате 20 тона злата, то је око 710 милиона евра, што значи да би требало имати 30 тона за око милијарду евра.

"Педесет тона, имајући у виду ситуацију у свету, више неће бити милијарду и 700 милиона евра, већ ближе две милијарде, имајући у виду време које нам је потребно да то купимо, а да не угрозимо стабилност резерве новца који имамо", додао је он.

Кад се узме у обзир ситуација у свету, каже Вучић, не знате ни које ће валуте како да стоје, ни како ће да се понаша Европска централна банка, ни амерички Фед.

"И онда вам је највећа сигурност у томе да држите један део резерви у златним полугама. Зато је то била моја идеја и проверили смо је с највећим стручњацима у свету. Многе земље у свету то данас раде, и Русија и Кина, које имају велику изложеност према долару, али и оне које имају изложеност према евру. Купују све више злато и могу себи то да приуште", рекао је Вучић.

Ми у овом тренутку не можемо више, рекао је председник.

"Волео бих да можемо више, али оволико колико можемо желим да повећамо наше резерве у злату и мислим да ће Народна банка, али и Влада, одговорити том задатку", рекао је Вучић.

 

У петак отворено са представницима Срба са КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, уочи састанка са представницима Срба са КиМ, у петак, да по питању КиМ не би желео да било ко има велика очекивања, већ да будемо "чврсто на земљи" и да се на сваки начин боримо за интересе нашег народа и земље и опстанемо на вековним огњиштима.

Вучић је новинарима у Новом Саду рекао да ће најпре саслушати шта имају да му кажу представници Срба, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

"Никоме не бих пожелео да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи где јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље", рекао је Вучић на питање новинара шта ће рећи Србима са КиМ на том састанку.

Истакао је да морамо да покажемо одлучност и жељу да опстанемо на вековним огњиштима, али и уздржаност, смиреност, трпељивост и довољно памети коју нисмо увек у сваком историјском тренутку имали кроз историју, нагласио је председник Вучић.

 

О чему и где да разговарамо, ако не о КиМ у парламенту

Председник Александар Вучић изјавио је данас да посебна седница парламента о Косову и Метохији није никакав “трик”, како то спекулишу његови политички противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег места од парламента да се о тој теми разговара.

Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, аутопутеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не сме да се појави да разговара о Космету.

“Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу - ''што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент''. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то сад трик. А, какав трик?”, констатовао је председник Србије, одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Вучић је упитао о чему и где мисле да разговарају, ако неће са највишим представницима државе о Косову и Метохији.

“Ваљда са највишим представницима државе хоћете да разговарате о РЕМ-у и о (генералном директору РТС Драгану) Бујошевићу, ваљда су они важнији од КиМ… За мене нису”, истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да је за њега парламент веома важно место, а да би за опозицију требало да буде апсолутно најважније место, а од Косова и Метохије, у овом тренутку, немамо важнију, најважнију тему.

“Ако то неко не разуме, ако су му и даље тајкунски интереси појединих лидера опозиције пречи од КиМ, ја им честитам на томе”, приметио је Вучић.

Он је поновио да ће се појавити на седници парламента и одговорити на свако питање, те додао да верује да ће, ако буде идеја, председница парламента прихватити да буде најдуже време за све посланике који желе нешто да кажу, јер, понавља, нема важније теме од КиМ.

“Ако о томе нећете да разговарате, ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса, да бисте могли да контролишете продају ваших секунди РТС-у… онда је то велика срамота”, истакао је Вучић.

“Али, нека људи у Србији недвосмислено у наредном периоду кажу шта мисле о томе, а ускоро ће избори, па ће грађани имати прилику да говоре”, закључио је председник.

Прецизирао је да ће седници парламента о Косову и Метохији, 27. маја, поред њега, присуствовати, и председница владе Ана Брнабић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и сви који су на неки начин учествовали у разговорима или водили политику по питању КиМ у претходних неколико година.

 

Афера Штрахе отвара многа питања, руше се сви принципи...

Председник Александар Вучић указао је данас да су снимци Хајнца Кристијана Штрахеа, доскорашњег аустријског вицеканцелара и лидера Слободарске партије (ФПО), отворили многа питања и да та афера показује да се све руши у савременом свету, све поставке које смо до скора имали.

Вучић је, упитан шта мисли о догађајима у Аустрији и како ће се то одразити на подршку коју је Штрахе пружао Србији, по питању КиМ, а и иначе, указао да је партија коју он води увек била у Европској народној партији (ЕВП) и да је сарађивала са Себастијаном Курцом и његовом Народном партијом, а не са Штрахеовом странком.

„Штрахеа сам срео два или три пута у животу. У сваком случају, увек је подржавао Србију", рекао је.

"Ово је ужасан снимак и садржај, али се у вези тога поставља неколико питања“, указао је Вучић, оцењујући да је афера Штрахе још један показатељ да се до сада важећи принципи у свету руше, попут односа према глобализацији и тржишној економији - до снажне појаве Кине на том тржишту.

Вучић је подсетио да смо до 2016, до када се председник Кине Си Ђинпинг није појавио у Давосу и када је преузео улогу лидера глобализације на себе, слушали да је глобализација, тржишна економија, либерализам најбоље ствари које је свет могао да доживи и да за то треба да се бори.

„Како је Кина преузела улогу лидера који би желео да учествује у провођењу тржишних принципа до крајних граница либералне економије и свега другог, од тада је кренула промена политике у западној хемисфери и сви принципи за које смо се залагали 70 година уопште не важе. Тржишна привреда, ако је Хуавеи успешна компанија, одједном више не важи...Пусти тржишну привреду!...Сада ћемо да будемо против победника на тржишту. Наћи ћемо начин како себе да заштитимо и тржиште није важно“, критиковао је Вучић.

Тако и афера Штрахе, каже, уз сав ужас који смо могли да чујемо и видимо у видео снимцима, отвара нека важна питања која нико није поставио.

Према његовим речима, јасно је да су то снимале западне службе, а не аустријска.

„Можда је аустријска служба имала нека сазнања, али свакако ово није радила. Моје је питање, а и свачије би било, које су западне службе то радиле и по налогу ког суда и тужилаштва су деловале на туђој територији. Које су ''сестринске'' службе биле укључене у обављање тог посла“, упитао је он.

Такође, додаје, поставља се питање ко је одлучио да се две године не гони неко ко је можда починио кривично дело, већ да се снимци емитују када неком то политички одговара.

„Зашто се кршило право на приватност, и све конвенције о људским правима. Замислите да се тако нешто догодило у Србији. Зар мислите да не постоје разни снимци који могу да буду искоришћени за разне стране? Верујте ми, изненадили бисте се... Је л' су коришћени у последњих шест година? Ниједан. Наши људи добро раде свој посао, раде га професионално, а не овако непрофесионално као неке западне службе“, подвукао је Вучић.

Истакао је да су сва елементарна права погажена у овој афери, уз неспорну чињеницу да се Штрахе и други актери ужасног догађаја не могу ослободити одговорности.

„Да то урадите седам дана пре избора за Европски парламент, да директно користите снимке тајне службе пред неке изборе...? Замислите да ми тако нешто користимо пред изборе. То је ужас“, констатовао је Вучић.

Вучић је поновио да се све око нас руши и да морамо себе добро утемељимо и поставимо, добро да гурамо да Србија иде напред, да код нас сви демократски процеси теку мирно, да код нас нема ухапшених политичких противника, ни оних који протестују на било који начин, да земља напредује, отварамо ауто-путеве, опремамо полицију и војску, да будемо у стању да повећамо пензије и плате, купујемо злато и јачамо земљу.

 

Камбери, Угљанин... жеље и фотеље

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да су изјаве да би припајање Прешевске долине Косову било најбоље решење само жеље појединаца, али да је реалност много другачија.

Вучић је то рекао на питање новинара како коментарише недавну такву изјаву председника општине Бујановац Шаипа Камберија.

Председник Србије је, такође, прокоментарисао састанак који је председник СДА Сулејман Угљанин имао са лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем у Приштини и поручио Угљанину да за њега нема фотеље.

"Сви људи имају право на своје жеље, а реалност је много другачија, тако да имамо ми и увек смо имали и Сулејмана Угљанина и многе друге који имају своје пусте жеље, али то остаје само на жељама. Али, верујте ми више од свих тих жеља, Угљанин би волео да добије фотељу у Београду".

Вучић је поновио, како каже, исто што је рекао Уљанину и пре годину дана:

"Суљо нема фотеље, а ти жели и изражавај жеље као у фонтани жеља колико хоћеш и то је све што можеш, а фотеље за тебе Суљо нема, као ни за ове друге. Жеље су једне, а реалност је сасвим друго", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б