Вести

ВУЧИЋ: ОВО МИ ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈДРАЖИХ ПОБЕДА

Председник Александар Вучић рекао је да након више недеља разних притисака на КиМ жели да обавести грађане Србије да су на КиМ ухапшене две особе зато што су наводно дозволиле двојици Срба да гласају са српским личним картама, који су понели и уверења о косовским личним картама.

"Ово сам рекао зато што је све рађено да се Српска листа уништи, да се нађу подобни Срби који ће да служе интересима Куртија, Мустафе, Харадинаја, а не свог народа", истакао је Вучић.

"Изборни резултати су и за мене неочекивани. Учествовао сам у различитим победама. Ово ми је једна од најдражих", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су Срби изашли у оволиком броју да би показали љубав према својој отаџбини.

Вучић је нагласио, да му је победа Српске листе једна од најдражих победа у историји победа, зато што су многи желели да уруше углед СЛ.

"Никада СЛ није овако убедљиво победила", рекао је председник Вучић.

 

Најубедљивија победа Српске листе, у Митровици 98,07 одсто

Вучић је саопштио је да је Српска листа на парламентарним изборима остварила најубедљивију победу у својој историји са 98,07 одсто гласова и освојила свих 10 мандата у парламенту у Приштини.

Вучић је рекао да је то порука Срба са Косова и Метохије да су чврсти, јаки и да ће умети да бране своје интересе на КиМ.

Он је захвалио Србима на КиМ што су показали огромну зрелост, и упркос притисцима показали да могу да буду јединствени.

"Ово је 10:0, осим ако из свемира не дођу неки гласови", рекао је Вучић.

Пренео је да је на 100 одсто обрађеног материјала у Северној Митровици Српска листа освојила 7.118 гласова, СЛС 34, листа Раде Трајковић и Ненада Рашића 51, а листа коју је предводио Александар Јаблановић 55.

"Српска листа је освојила 98,07 одсто српских гласова", рекао је Вучић и истакао да су и за њега самог то неочекивани изборни резултати.

 

Срби показали зрелост и љубав према Србији

Вучић је рекао да су Срби на КиМ на овим изборима показали колика је њихова љубав према Србији, те да је то велика обавеза и да ће држава Србија морати да ради много више, бори се и брине се о њима још више.

„Ово је сигнал Албанцима и међународној заједници да су Срби чврсти, јаки, јединствени и да ће умети да чувају своје", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је сасвим сигурно да и ми и Албанци имамо много тога због чега би требало да разговарамо. „Гарантујем да српску државу и српски народ нико неће тако једноставно срушити и победити као што су неки планирали“, рекао је Вучић изразивши уверење да ће ко год дође на власт у Приштини таксу сигурно укинути.

Вучић је рекао да су после више недеља сваковрсних притисака на српски народ, како јужно тако и северно од Ибра, ухапшена два члана бирачког одбора у Бошњачкој махали из редова Српске листе зато што су дозволили двојици људима да гласају са српским личним картама, иако су донели потврду да су поднели захтев за издавање косовских докумената.

Вучић је рекао да је учествовао у многим различитим победама на разним изборима, и да му је ова победа најдража јер је остварена у најтежим условима.

„У условима када су представници различитих међународних организација и земаља дали све од себе да сруше монопол Српске листе и утицај Београда, јер је по њима све што би повезивали Србију са Косовом малигно. Имали су у томе не малу помоћ из Београда, али све је било неуспешно“, констатовао је Вучић.

Вучић је истакао да је Српска листа однела најубедљивију победу на изборима и да никада није победила овако, а као пример навео је Северну Митровицу где је Српска листа освојила 98,07 одсто гласова.

„Зашто се ово догодило? Желим да искажем огромну захвалност српском народу који је показао огромну зрелост, понашали се онако како су се неки други понашали пре 30 или 40 година. Упркос свим притисцима су се ујединили и разумели своју државу и шта други желе. Одбранили су се од нестанка. Имаће сада снажно политичко представљање, јер ово значи да је Српска листа освојила свих 10 мандата и да ће моћи да се бори за интересе свог народа“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је српски народ показао и да му је важно да коначно неко брине о њима, издваја новац и бори се за њих.

Вучић је рекао да су видели резултате инвестиционог плана и не могу сада да причају да су сви исти и да нема разлике међу политичарима.

„Срби су овако гласали и изашли у већем броју него икада раније зато што су хтели да покажу љубав према својој земљи Србији. То нико не може, не сме и нити ће моћи да им одузме. То је однос према својој земљи. Можете да хапсите људе што вам се не свиђа што имају српске личне карте, или шта мисле о Рачку, али не можете да им уништите љубав према Србији“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је ово као закључак велика обавеза и да ће држава Србија морати да ради много више, бори се и брине се о њима још више.

„Ово је сигнал Албанцима и међународној заједници да су Срби чврсти, јаки, јединствени и да ће умети да чувају своје“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да они не траже ништа туђе, већ само да могу да опстану на својим огњиштима и чувају своје име и презиме.

„Они који су мислили да ће великом медијском буком, криминализацијом да отимају гласове Срба и да деле Србе поручио бих „не радите против свога народа за своје личне интересе. Има нешто важније од личних интереса, а то је наш народ. Немојте, да бисте се ви мало парчета власти дочепали то да радите. Овако народ на то реагује““, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да није Српска листа својим деловањем заслужила оволико гласова, колико су их други натерали на борбу за опстанак српског народа.

„Замолио бих наш народ да се вечерас провесели, никога не угрожавајући, а ми ћемо сутра да радимо, на подршку Београда и Србије увек могу да рачунају“, закључио је Вучић.

 

Очекујем победу Куртија и разговараћемо са њим

Вучић је рекао да не искључује могућност да Самоопредељење Албина Куртија, уз гласове из иностранства, освоји највише гласова, да то за њега не представља радост, али да ће, ако се то догоди, Београд са њим преговарати као са легитимним представником Албанаца, те да ће то бити тешки разговори.

"За сада води ДСК Османија и Мустафе, Самоопредељење је другопласирано, али очекујем да они из иностранства добију пуно гласова, тако да не бих искључио могућност да заврше на првом месту. То би била велика радост за неке од српских политичара који су подржавли ту партију која у свом програму има стварање велике Албаније. За мене није", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је за њега важно да може да разговара са легитимним представником Албанаца.

"Бићемо спремни да разговарамо са легитимним представницима Албанца, ма ко то да је, нисмо ми ти који ћемо да их бирамо, нисам ја пуштао Албина Куртија из затвора него ДОС, нисам ја сарађивао са њим него неки други, али наше је да разговарамо са њима и то ће бити веома тешки разговори. Нема ту велике филозофије, не очекујте да ће бити лако за нас, али неће бити једноставно ни за њих, али у томе и јесте смисао преговора - да разговарате и да покушате да нађете компромисно решење", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да у сваком случају, данас ми имамо пуни легитимитет , и српски народ је недвосмислено рекао ко су ти који заступају његове интересе.

 

Српска листа у свим местима добила више од 90 одсто

У свим местима је Српска листа на изборима на КиМ добила више од 90 одсто гласова, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у Северној Митровици на 100 одсто обрађеног материјала Српска листа освојила 7.118 гласова, СЛС Слободана Петровића 34, листа Раде Трајковић и Ненада Рашића 51, а листа коју је предводио Александар Јаблановић 55.

"Српска листа је дакле у Северној Митровици освојила 98,07 одсто српских гласова", рекао је Вучић и додао да су и за њега самог то неочекивани изборни резултати.

Вучић је рекао да је то за њега био изненађујући исход у Великој Хочи и Гораждевцу - у Великој Хочи 145 за Српску листу према 1, што је највећи проценат, односно 99,4 одсто.

Има још таквих места где су Срби излазили и Српска листа је добила значајно више гласова, а сви други су добили значајно мање.

Вучић је рекао да је у Обилићу Српска листа, добила 1.217 гласова, Трајковић и Рашић нису добили ниједан.

У Штрпцу је Српска листа добила 5.122, а они су добили 26 гласова.

У Клокоту је Српска листа добила 1.193 гласа, а остали 0,80, колико је добио СЛС Петровића.

У Србици 109 Српска листа, пет је добио Петровић, два је добила Трајковић.

У Ораховцу, Српска листа је добила 404 гласа, 4 гласа Петровић, Трајковић нула, Јаблановић један.

У Партешу Српска листа је освојила 1. 968 , Трајковић 8, а Петровић 112 гласова, рекао је Вучић.

У Гњилану Српска листа освојила је 1.140 гласова, 21 Петровић, Трајковић два и два Партија косовских Срба Јаблановића.

„Ми 1.140, а они укупно 25. Нерешено“, рекао је Вучић.

"Ово је 10:0, осим ако из свемира не дођу неки гласови", рекао је Вучић.

 

Нова влада у децембру и не очекујемо лаке преговоре

Вучић је рекао да очекује да ће влада у Приштини бити формирана у децембру и да ће та нека друга власт укинути таксе, али ће преговори, каже, свакако бити тешки.

Вучић је указао да се у овом тренутку не зна ко ће формирати власт, али да би то могао да буде Покрет Самоопредељење, захваљујући гласовима из иностранства, када и они буду пребројани.

"Имаћемо не лаке преговоре. Очекујем да влада буде формирана у децембру. Не надам се ничему, нити се спремамо. Ми имамо свој угао гледања, али очекујем да ће нека друга власт укинути таксе", рекао је Вучић.

 

Посета Косову и Метохији

Вучић није рекао када ће тачно посетити Косово и Метохију, али је нагласио да ће то учинити онда када његова посета не буде представљала било какав проблем за Србе, посебно оне јужно од Ибра.

"Рачунам да то више неће да буде забрањена територија за долазак Срба. Чим будем разумео, да не бих изазвао било какве проблеме за Србе јужно од Ибра, ето мене на Косову да разговарам, да видим шта смо урадили и шта је то што морамо да урадимо у наредном периоду",  рекао је Вучић.

Вучић се посебно захваљује Србима јужно од Ибра, јер су имали храбрости да гласају на овакав начин."Хоћу да кажем једно огромно хвала људима у Гораждевцу, Хочи, Племетини, Прилужју, Бабином мосту, Косову пољу, свуда који су у тешким условима гласали на овакав начин.. да су имали храбрости и петље да покажу колико воле своју земљу и да нико не може да им забрани да се њихова земља, њихова држава зове Србија", рекао је Вучић.

 

Харадинајеве претње рушењем

Вучић је рекао на пораз Рамуша Харадинаја на изборима на КиМ поводом његових ранијих "прогноза" да ће он, Вучић, бити срушен на улици у Београду, и поручио да такве претње слуша свакодневно, али да га политички противници никада неће моћи да победе на изборима, народном вољом.

Вучић је тако одговорио на питање како види "обећање" Рамуша Харадинаја да ће бити срушен до Божића, у светлу резултата избора на КиМ, према којима је Харадинај са својом Алијансом за будућност доживео пораз.

Вучић је рекао да такве "претње" рушењем с власти слуша готово сваки дан:

"Замислите, ви очекујете да вас ваш народ подржи у нечему, у дану важних избора на КиМ, када Србија чека да види хоћемо ли показати јединство, ви у централној Србији водите кампању борбе са саобраћајним знаковима и хвалите се како сте успели да савладате саобраћајне знакове, тако што сте излепили налепнице. Тако и Харадинај. Зато се увек каже - прво скочи, па реци хоп", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Харадинај обећавао да ће да га сруши до Светог Николе прошле године.

"Прошла ми је слава, доћи ће ми и следећа слава, ништа од тога", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је и део опозиције у Београду обећавао да ће га срушити до Васкрса.

"Слагали су, као и обично. До неког Васкрса ће бити, али не њиховом, већ мојом вољом. Отићи ћу тако што ћу се сам повући, а не зато што ће ме они победити. Они ме никад неће победити гласовима, на изборима. Нешто друго може, али изборном, народном вољом - никад ме неће победити. Сам ћу отићи", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк