Вести

Вучић: Ова зграда није само макета

У реновираној згради Геозавода у Карађорђевој улици данас је свечано представљен мастер план "Београда на води", а премијер Србије Александар Вучић поручио је да ово није само макета и најавио да ће симбол тог пројекта, Београдска кула, бити завршена до краја 2016. године.

Захваливши инвеститору из УАР Мухамеду ел Абару, Вучић је рекао да му "срце убрзано куца" јер ће, како каже, када све буде завршено, ово бити једно од најлепших места на свету и да је уверен да ће тај осећај имати и сви грађани Београда и Србије.

"Ова зграда није само макета, погледајте околину то изгледа као музејски експонат. Изглед Карађорђеве улице промењен је овом зградом, а наш план је да променимо овај део града и лице Србије које треба да изгледа лепо и чисто као ова зграда", рекао је премијер.

Вучић је рекао и да ће од понедељак и сви грађани Србије моћи да виде како изгледа реновирана зграда Геозавода и макета "Београда на води", као и да виде планове Владе Србије - то што ћемо, како је рекао, да градимо, са чим почињемо и што ћемо брзо да завршимо.

Инвеститор из Уједињених Арапских Емирата Мухамед ел Абар захвалио је Влади Србије на поверењу указаном његовој компанији и рекао да је задовољство и част радити у Србији.

Албар је рекао и да ће цела инвестиција 3,1 милијарду евра, да ће бити грађена модерном технологијом, али да ће дух града какав је Београд остати сачуван.

Реконструкцију Београдске задруге, споменика културе, саграђеног 1907. године, финансирао је арапски инвеститор, а у том здању је постављена велика макета "Београда на води" и у њој ће се налазити продајни и промотивни центар пројекта.

Зграда Геозавода биће отворена за све грађане и они ће ту моћи да сазнају детаље у вези са пројектом, који је светску премијеру имао пре три месеца на међународном сајму некретнина у Кану, а мастер план је представљен и у Дубаију.

Уочи свечаног отварања, испред Железничке станице је постављен велики рекламни пано, на којем је приказан "Београд на води" уз поруку "Славимо Београд".

Иначе, арапски партнер, компанија "Игл хилс", уложиће 3,1 милијарду долара у пројекат на десној обали Саве, у Савском амфитеатру, и како је најављивано, изградити око два милиона квадрата стамбено-пословног простора.

Очекује се да први радови почну у наредној грађевинској сезони, односно у фебруару или марту 2015. године, а прво ће бити изграђени кула од 210 метара и шопинг мол.

У првој фази радова биће изграђене и четири посебне зграде - два хотела и две стамбене јединице.

Препрека за изградњу куле више нема, јер је ван снаге стављена Студија која је ограничавала висину објеката у престоници, чиме би њен изглед ускоро могао да буде значајно измењен.

Носилац посла на пројекту уређења савског приобаља, од Бранковог моста до комплекса Београдског сајма, у име Владе Србије, биће Друштво са ограниченом одговорношћу "Београд на води", које је јуче основано.

Истовремено се припрема урбанистичка документација за почетак радова, неопходна како би се на време издале грађевинске дозволе, а паралелно се ради и на рашчишћавању локације и решавању правно имовинских односа.

Реконструкција Геозавода у Карађорђевој 48, први пут после 60 година, почела је у марту ове године, а у њу је арапски инвеститор уложио око два милиона евра.

Зграда је дело Николе Несторовића и Андре Стевановића, а пре него што се у њу уселио Геолошки институт, ту се налазила Београдска задруга.