Вести

ВУЧИЋ: НЕМАЧКИ ЦЕТ-ЕФ ДОНОСИ НАЈСАВРЕМЕНИЈУ И НАЈМОДЕРНИЈУ ТЕХНОЛОГИЈУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да немачки Цет-Еф у Панчево и у Србију доноси не само нова радна места, већ и најсавременију и најмодернију технологију.

Вучић је на отварању фабрике рекао да је зато данас велики дан не само за Панчево и Војводину, већ и целу Србију.

"Овај ротор и статор који ће се овде спајати ће бити уграђиван у електрични Волво и друге најбоље европске аутомобиле. То ће да се производи овде код нас, тако да ћемо бити једна од земаља у региону која ће имати производњу ''душе'' електричних аутомобила, који су будућност", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће цена нафте све више расти и да ће полако сви да прелазе на електричне аутомобиле.

Како је рекао, Цет-Еф ће запослити укупно 1.300 људи и отворити Развојни и технолошки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије.

"Тиме ћемо моћи да сачувамо младе људе у нашој земљи", рекао је Вучић и додао да фабрика Цет-Еф показује колико смо у претходном периоду као земља изгубили времена на глупе теме уместо да смо правили амбијент за овакве фабрике.

"Рекао сам Ханкелу и Јоргу док смо обилазили фабрику да живимо за овакве дане, ми који се бавимо овим послом, јер тако показујемо резултате свога рада", рекао је председник Србије.

Истакао је да фабрика није никла из земље, већ да је морало много људи да ради на том пројекту и да се обави пуно тешких разговора, као и да ће сада та фабрика запошљавати људе из Панчева и других места јужног Баната, али и из Београда.

Вучић је захвалио немачким пријатељима и свима у Србији који су омогућили отварање те фабрике.

"Можемо данас да се поносимо овом прелепом фабриком", рекао је Вучић и захвалио посебно Милану Грујићу, кога је назвао "немачким Србином" и истакао да је урадио велики посао за отварање фебрике.

Вучић је изразио наду да ће имати прилику да Грујића одликује на Сретење због свега што је урадио за Србију.

"Надам се да ћу имати ту част. Пре мање од годину дана, 21. јуна, када је ударен камен темељац овде није било ничег осим малог шатора, а данас имамо величанствену фабрку са најсавременијом технологијом".

Председник каже да је у највећој немачкој фабрици у Европи видео "кука роботе" и да је управо то видео и данас у фабрици Цет-Еф у Панчеву.

Додао је да у данас отвореној фабрици тзв. просторија прашине изгледа као апотека, али и да је видео наше раднике, из Панчева и Београда, срећне и насмејане што су добили добар посао и имају сигурну будућност за себе и своје породице.

"Обезбеђујемо сигурнију и бољу будућност за младе људе Панчева, јужног Баната и Београда".

Истакао је да је реч о најсавременијој производњи за електричне аутомобиле и да ће Србија зато већ пре краја године покушати да постави на нашим ауто-путевима електропуњаче како би привукли ту врсту возила из иностранства да користе Србију као транзитну земљу.

Председник каже да је "велика је туча" међу свим земљама за инвестиције и да је зато веома важно што смо као држава добро урадили посао око отварања ове фабрике - испунили своје обавезе у дан прецизно и одговорно, јер само тако можемо да привучемо и нове инвеститоре.

Вучић наводи да му је и Ангела Меркел раније честитала, иако прво није веровала, да је Србија успела да привуче Цет-Еф и да очекује да доведемо још значајан број добављача у Панчево.

Подсетио је да намчке компаније запошљавају у Србији 58.013 људи, као и да расте трговинска размена са Немачком која износи сада више од пет милијарди евра годишње.

Вучић је нагласио да је Немачка први партнер Србије и да не би било тако да нема подршке немачке државе и привреде.

Србија их прима на најбољи могући начин, казао је Вучић и поручио да су немачке фирме добродошле у Србији.

Додао је да је Цет-Еф у Немачкој други послодавац по популарности, јер води рачуна о својим радницима и обезбеђује им добре услове.

"У Панчеву ће се живети много боље него данас и много сам поносан и срећан што отварамо ову фабрику. Ускоро овде да постављамо камен темељац и за друге фабрике. Живело пријатељство Србије и Немачке", поручио је Вучић.

 

Инвестиције веће за 17 одсто од рекордне 2018.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у првих пет месеци остварен раст од 17 одсто директних страних инвестиција.

„Добио сам управо податке Народне банке Србије да је у првих пет месеци ове године раст директних страних инвестиција износио чак 17 одсто. То је за 17 одсто више него у истом временском периоду рекордне 2018. године“, рекао је Вучић на отварању фабрике „Цет-Еф“ у Панчеву.

Србија је прошле године привукла 3,5 милијарди евра директних страних инвестиција, што је више него што су све земље Западног Балкана успеле заједно да привуку.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк