Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВАК ДИЈАЛОГА НАЈВАЖНИЈИ ЗА ОЧУВАЊЕ МИРА И СТАБИЛНОСТИ НА КИМ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бвше Југославије. Зато разумемо радост, ал и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине", рекао је Вучић.

Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Како је рекао ту су важне ствари, положај Срба на КиМ, њихов свакодневни живот биће још тежи него данас, пошто долази до додатне хомогенизације Албанаца и даље ектремизације њихових ставова, али и још снажније мржње према српском народу и држави, које доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће за оно што се дешава Харадинају.

Србија ће, истиче Вучић, још више посветити пажњу опстанку и животу и безбедности српског народа на КиМ.

Председник Србије поручује и да наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу и своју Србију.

Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, наводи Вучић и истиче да је то чињеница, а не фарса као за неке у међународној заједници.

Такође, политичка ситуација иде у смеру даљег одлагања дијалога Београда и Приштине, нагласио је Вучић.

Како каже, оставка Харадинаја је политички трик тако да он може да добије још већу популарност, да прегази своје политичке противнике и да доведе до још екстремнијих ставова.

"Тако да Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Косова, а да су остали недостојни тог вође који их води у светлу будућност".

Вучић каже да постоји и даље ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и другима на КиМ.

"И данас међународна заједница ћути о тим злочинима и више говоре о могућим импликацијама''.

Вучић додаје да се после оставке Харадинаја могла да чује плејада албанских лидера, попут Иљира Мете и других, који су се изређали и причали о Харадинају као о фантастичном јунаку.

 

Харадинај се враћа као херој, расте притисак на Србију

Вучић је изразио уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштем, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвостручити“, објаснио је Вучић.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. „Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру.

За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињење унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створили ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог“, подвукао је Вучић.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је Вучић.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њхови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је председник.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, уверен је Вучић.

 

Притисци ће јачати, тражиће признавање

Вучић је изјавио да се наредних два, три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова.

Вучић је рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

"То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе", поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

"Знам да су Светозар Марковић и краљ Александар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија", истакао је Вучић.

Председник је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учествоваће без разлике у складу са својим интересима.

"Овде имамо ми интерес на Балкану", рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема кажу да не можемо у ЕУ.

Само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ.

"Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада", истакао је председник.

Вучић је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800 000 Албанаца.

"Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150 000 мање, о томе не говорите", рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је Вучић и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

"Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан", поручио је Вучић.

 

Јесу ли честитали генералу Лазаревићу добровољан одлазак у Хаг

Јесте ли честитали и генералу Владимиру Лазаревићу, или Војиславу Шешељу, када су добровољно отишли у Хаг - питање је којим је председник Александар Вучић прокоментарисао реакцију Стејт департмента на оставку Рамуша Харадинаја и честитку због тога што је, како је наведено, одмах рекао да ће се одазвати позиву суда.

"Јесте ли? Нисте. Зато што - имамо љубимце које ћемо мало да помазимо по глави кад неког убијају и кољу, и рећи ћемо да су добри кад се одазову позиву, а за друге неће постојати исти аршини", констатовао је председник Србије.

Председник је подсетио да је генералу Љубиши Диковићу, као начелнику Генералштаба Војске Србије, био забрањен улазак у САД, а да не постоји никаква оптужница против њега, осим, каже, писања појединих недељника у Србији, који су под контролом Мишковића и Ђиласа, који су водили хајку.

Вучић је додао да је он сам тада донео одлуку да ниједан официр не иде у САД, јер је сматрао да немају право да забрањују улазак начелника Генералштаба српске армије, а да позивају друге.

"Значи - ти када ниси послушан и кад нам се не свиђаш и кад нешто сумњамо - за нас ниси добар, али зато други могу", констатовао је Вучић.

"А, како онда у овом случају? За овог човека (Харадинаја) се сумња већ 20 година... Колико је сведока побијено, а добродошао је у сваком тренутку", напоменуо је председник Србије.

Што је генерал Лазаревић различит, а отишао је у Хаг одмах, или Шешељ, којег су вратили, мислећи да ће овде изазвати сукобе на улицама.

"И, причате ми о принципима", упитао је Вучић.

Вучић је поручио да за разлику од других политичара не мисли да на власти треба да га држи амбасада или влада нечије земље.

"Ја сам мали и сигурно је, и извесно, да ће да ме сломе. Сломили су и јаче од мене, кроз историју. Али, пре тога, бар ћу да чувам образ Србије и нећу да лажем ни себе, ни свој народ. А, они сви заједно нека раде свој посао. Нека му честитају за седам дана кад се врати из Хага", рекао је Вучић.

 

Не прича се више ни о чему осим о признању КиМ

Вучић је рекао да очекује да ће се наставити притисци на Србију да призна независност Косова и да се када је реч о КиМ више не разговара ни о чему другом осим о признању.

"Иако нигде не пише у папирима ЕУ да имамо обавезу да признамо независност Косова ја вам кажем да ће притисци ићи у смеру да признамо независно Косово. Не знам шта се ишчуђавате, не кажем то први пут, већ стоти пут јер ја разговарам, ја причам и знам ко ми говори сваки пут кад говорим о било чему - о неопходности признања Косова јер тобоже Албанци ничим другим неће бити задовољни", рекао је Вучић.

Више не разговарамо, каже он, ни о моделу две Немачке, ни о чему, једино о чему разговарају, једино што траже од Србије је признање независности Косова.

"И то људи у Србији треба да знају. И онда када покушате да се борите за Србију, да добијете нешто, притиснути сте и споља и изнутра. И то изнутра што сте притиснути није случајно јер је и то споља индуковано", каже Вучић.

Сугерисао је и да се прочита књига Душана Батаковића, за кога каже да свакако није његов истомишљеник а ни он његов.

"Па да видите ко је све био и у ком периоду, још 1900. године, агент аустријске службе, документовано папирима аустријске службе. Изненадићете се веома, имате документе", рекао је он.

Како је истакао, кад крене притисак споља креће и притисак изнутра, жесток притисак рачунајући - "неће моћи Вучић да се одбрани".

"Зато су они говорили да ће ме сменити до 18. децембра, рачунао сам да ћу своју славу 19. децембар дочекати као свргнути председник, али ето није се то испунило ни Харадинају ни онима који су га одавде помагали", казао је он.

Да ли ће му се обистинити - не искључујем ту могућност, али до тада му се то није обистинило, каже Вучић.

"За нас је важно да се вратимо за преговарачки сто, а за то је важно да таксе буду укинуте што пре, а по том питању сам скептик. Укидање такси би био добар сигнал који би значио почетак разговора и то је добро, важно, јер бар у том периоду имате гарантован мир и стабилност на КиМ, али у политичком смислу то ће Србији представљати велике муке и проблеме јер ће сав притисак света бити на Београду. Не треба да кукамо и плачемо због тога, знали смо то и раније, мораћемо да се боримо за своју земљу интресе свога народа и нема ту велике филозофије", рекао је Вучић.

На питање о томе како је Харадинај претио да ће сменити Вучића до 19. децембра, а да је сада некако испало да је Вучић њега сменио, председник Србије каже да он није "сменио" Рамуша Харадинаја нити је учествовао у томе на било који начин.

"За разлику од оних великих јунака у Србији који увек кроз новине хоће да измисле да су за нешто заслужни. Ни на који начин у томе нисам учествовао. Немам добро мишљење о Харадинају, сигуран сам ни он о мени. Да ли желим да се правда спроведе у дело - волео бих, да ли у то сумњам - сумњам", рекао је Вучић.

Додао је и да ће Београд разговарати са било ким кога Албанци изаберу за своје представнике и да жели то што пре, само је пре тога потребно да се укину таксе.

Вучић је скренуо и пажњу на то шта је Харадинај јуче узео за главну тему:

"Није говорио шта се десило породици Војиновић, како страдају поједини сведоци на пешачким прелазима, о случају ''бункер'', Радоњићком језеру, није говорио ни о једној од тих тема нити га ко пита. Једино је говорио - нећемо укидати таксе и не дамо Србији ни педаљ наше територије", рекао је Вучић.

Зато сам увек, каже Вучић, говорио о томе колико је било одушевљење код Срба Харадинајевом политиком против разграничења.

"А у ствари ни у једном тренутку вам ти Срби нису рекли да Харадинај ни педаљ, како он сматра косовско-албанске територије, неће да да ''злочиначким'' Србима који на то немају никакво право. Нисмо никада били довољно отворени и поштени према сопственој јавности да кажемо о чему се ради. Зато је имао подршку дела наше политичке јавности и дела цркве, само што нам никад нису рекли да, по Харадинају, Србија не треба да постоји на Косову, да је окупатор и да је одатле треба изместити једном заувек", рекао је Вучић.

И никад нису рекли, као што каже Харадинај - добићете наше трижиште за признање.

"Замислите да то каже Кина Русији, Америци? Да ли ви то стварно мислите да је реално?", каже он.

Упитан да прокоментарише изјаву Раде Трајковић да је кључну улогу у смени Харадинаја имао Кадри Весељи, да је добро да он оде у Хаг, да је на танком леду и Тачи, али да је то порука свим лидерима и у Приштини и у Београду, Вучић каже да је исти став чуо и из две стране амбасаде.

 

Више верујем Трампу, него Стејт департменту

САД ће од септембра кренути са својим иницијативама по питању КиМ, оценио је председник Србије Александар Вучић и истакао да ће став САД бити јединствен, али да свакако неће бити лаган за нас ни на који начин.

Вучић је на питање новинара, како види то што је јуче министар спољних послова из Вашингтона рекао да САД одустаје од аутопилот спољне политике и да се окреће креативнијем приступу, иако је та изјава изречена пре оставке Рамуша Хардинаја, и шта би таква креативнија политика могла да значи, казао да не верује да за нас ту има добрих ствари.

"Много више верујем да за нас ту нема идеалне ствари и нема добрих ствари, много више верујем Трампу и његовим људима и секретару за националну безбедност Болтону, него што верујем многим људима у Стејт департменту", казао је Вучић.

Додаје да ће САД изаћи са својим јединственим ставом.

"Од септембра када САД буде кренула са својим иницијативама које очекујем, њихов став биће потпуно јединствен, али свакако неће бити лаган за нас ни на који начин, шта год било и како год било", напоменуо је Вучић.

 

Идуће недеље нова велика инвестиција у Железару

Вучић је најавио данас нову инвестицију од 80 милиона долара, идуће недеље, у Железару у Смедереву.

Вучић је рекао да је нова инвестиција залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

Ова вест од наших кинеских пријатеља је дивна. Мислим да ћемо тим поводом у уторак или среду боравити у Железари“, указао је Вучић најављујући да ће бити још неких добрих инвестиционих вести у наредном периоду.

 

 

Извор: Танјуг/РТС