Вести

ВУЧИЋ: "МИЛОШ ВЕЛИКИ" ЋЕ БИТИ ХРАСТ БУДУЋНОСТИ ЗА СВУ ДЕЦУ

Председник Александар Вучић подсетио је да је вишевековни храст морао да буде посечен да би се изградио ауто-пут "Милош Велики" и истакао да ће он бити храст будућности за сву децу, која треба да остану у Србији.

Вучић је отварајући ову модерну деоницу од Обреновца до Љига, подсетио да га је, када је избио проблем око старог храста који се нашао на траси ауто-пута, тадашњи председник Томислав Николић питао шта да ради, рекао да је он сам остао при ставу да ауто-пут мора да се изгради.

"И данас имамо ауто-пут, али он ће да буде храст будућности за нашу децу која треба да остану овде. То ће да доведе фабрике, инвеститоре у Чачак, Пожегу, Ариље, Ивањицу, Уб, Лајковац, Обреновац...", рекао је Вучић.

Председник је захвалио свима који су радили на изградњи пута, али и свим грађанима који су дошли на отварање новог пута, на велики дан за Србију.

Како је истакао, 70 година и мало више је сањан овај сан и чекан данашњи дан.

"Хвала свима који се радују успесима и напретку Србије. Свима вама који желите да Србија буде успешнија и не тражите разлоге да будете против своје земље, већ имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину и да је волите више него што други могу да замисле", поручио је председник Вучић.

Вучић је захвалио грађевинарима, вредним људима који су радили у најтежим могућим условима, борили се са природним непогодама, косинама, тунелима, и изашли на крај са бројним мукама и додао да ће моћи својим унуцима да говоре да су они правили будућност Србије.

"Хвала свима који Србију воле више од свега и свима који су добро разумели шта нам је чинити пре неколико година, када је земља била на ивици амбиса. А, за само неколико година преокренули смо ствари", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија од једне од најсиромашнијих земаља пред банкротом, у коју нико није полагао наду, стигла до земље која је у "Financial Times" проглашена за земљу која има највише директних страних инвестиција с обзиром на број становника.

Али, приметио је, као да смо се уплашили и као да се стидимо, као да то није ништа и као да смемо да примамо медаље у другим областима, од спорта до уметности, али у раду и економији као да не смемо.

"Постали смо бољи део света, међу најбољима смо у много чему и поправљаћемо и даље у будућности и животни стандард грађана, пензије и плате. Овај ауто-пут је нови квалитет живота за све грађане", поручио је Вучић.

Вучић је додао да се много новца улаже у путну инфраструктуру, а све то не дајући ником ништа у концесију.

"То је ваш новац, који сте ви зарадили јер сте имали поверење у политику која говори истину, не даје шарене лаже, није обећавала куле и градове, већ је озбиљна политика, тешка и одговорна која је извела Србију на прави пут. Политика која гради, повећава плате. То је Србија будућности и наставићемо са тим и бићемо још снажнији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не постоји довољно велика реч да опише значај ауто-пута "Милош Велики", од Обреновца до Љига, који је данас отворен, истичући да је рећи "историја" мало.

"Данас ни у чему не можемо да претерамо. Не постоји довољно велика реч, довољно снажна метафора да опише значај онога чему присуствујемо. Рећи тек историја, мало је, јер ово има везе и са судбином коју смо стварали, баш као и са сновима који су овде настали, да буду јачи од разних препрека, недаћа, сила и свега због чега не би требало да буду остварени, а остварени су баш овде", рекао је Вучић на свечаном отварању ауто-пута "Милош Велики", код Љига.

Вучић је навео да је Милош Обреновић, после битке на Палежу, данашњем Обреновцу, 25. априла 1815. године кренуо ка Чачку, где је стигао после 34 дана, 29. маја.

"Данас нам, каже, треба 45 минута да тај пут пређемо. И данас смо постали и народ и држава и јесмо до слободе, по његовом упутству, морали да идемо разним путевима и беспућима. И имамо пут и имамо слободу, које не иду једно без другог. Томе нас је књаз научио", рекао је Вучић.

Баш као што нас је, навео је, неписмен научио да морамо да учимо, па је једна од првих слобода коју је извојевао она која је народу Србије омогућио да се школујемо.

"Не би било овог пута ни слободе да нам Милош није оставио 84 школе, прве школе, гимназије, богословију и лицеј, да није довео прве инжењере и лекаре, да није знао шта је важно и кад је важно", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Милош Обреновић, један од твораца народа и државе, оставио више лекција српском народу.

Прва и основна је да можемо толико тога сами да урадимо, без обзира на околности, ако смо вредни и паметни.

Друга да се за своју земљу боримо и не идемо без преке потребе, рекао је Вучић и додао да је то и Књаз урадио 1813. године, када није хтео у Немачку, јер је Србија била и остала његов једини избор и пут.

Вучић је позвао Србе који су отишли из Србије да размотре могућност повратка, да пренесу своје знање и навике на генерације које долазе.

"Размислите, Србија је ваша отаџбина, знамо да сте морали да одете, нема породице из које неко није отишао, али долази време за повратак у Србију. Помоћи ћемо на сваки начин, ово је ваша земља, уз вашу помоћ ћемо брже изградити и брже ћемо се њоме поносити", истакао је Вучић.

Трећа лекција Књаза Милоша је, каже Вучић, мир најважнији услов да Србија буде држава, да расте и да се развија.

"Ако бих морао да наводим постулате свега што радимо и свега што нам је чинити у будућности, навео бих управо Милошеве, јер су они вечни и непромењиви", рекао је Вучић.

Вучић је навео да данас ауто-путем показујемо да сами можемо много, не све, јер морамо да живимо и радимо са другима, али да можемо много, ако смо вредни.

Вучић је рекао да ауто-пут "Милош Велики" је пут којим је некада и Милош Обреновић ишао ослобађајући нашу земљу од Турака, али градњом путева, истиче председник, грађани Србије се повезују и ослобађају самоће.

"Сваки километар пута значи овој земљи, а значај повезивања разумео је и Књаз Милош. Ова земља може да буде велика ако је учинимо доступном, ако јој омогућимо да се креће отворено за себе, али и за друге, ако једни другима будемо ближи да можемо заједно да радимо и делимо заједно снове и циљеве", поручио је Вучић.

Сваки километар пута који се гради, каже Вучић, путоказ је зрелости једне државе и народа, али и симбол слободе, слоге и мира.

"Као што је Књаз остао репер шта Србија треба да буде, а то је одговорна и мудра држава, тако ће сваки километар пута који смо изградили остати стандард шта је урађено за Србију, али ће и одредити све друге инвестиције, радна места и разлоге да људи овде остану да живе или да се врате", рекао је Вучић.

Како је рекао, наставиће се са улагањима, не само у водовод и канализацију, већ у пруге и нове путеве.

За кратко време, навео је Вучић, у сарадњи са кинеским партнерима очекује се пруга до Прешева и границе са Северном Македонијом.

"За све то ћемо имати довољно новца а да при томе не угрозимо будућност наше деце, да не подижемо јавни дуг. Хоћемо да радимо и подижемо путеве и пруге нашим трудом, нашим рукама а деци да оставимо чисте рачуне", поручио је Вучић.

Вучић, каже, жели да сви у Србији имају подједнаке услове за живот, рад, наду, за будућност, за останак.

"Та Србија биће и заокружење и Књажевог великог сна. Слободна, уређена, повезана, брза, јака, сигурна, безбедна, вредна и достојна свог политичког и државничког оца", поручио је Вучић.

Подсетио је у каквом стању се налазила војска Срвије пре шест-седам година, када је реч о опремљености и наоружању.

"Погледајте како изгледа данас, и видећете велику разлику у држави, огромну разлику коју сте ви грађани направили у претходних неколико година. И тиме се поносим и тиме Србија данас треба да се поноси", рекао је Вучић.

И ако нешто могу да обећам, додао је Вучић, то је да ћемо баш такву земљу да градимо, да ћемо наставити са путевима, улагањима, да нећемо стати и да ћемо имати у Србији путеве, пруге на нивоу европских стандарда. То нам није само обавеза, дужност, више је од тога - сан који нас је велики Књаз научио да сањамо, да није неостварив, да може да постане јава.

Рекао је и да жели да се захвали грађевинарима, поклони кинеским партнерима и српским радницима који су извели овај подухват.

"Велико хвала јер ви сте створили ове путеве, нама је било лако да гледамо да вас бодримо, ви сте радили", рекао је Вучић.

 

У наредне четири године милијарду евра у 5.000 км путева

У наредне четири године биће уложено скоро милијарду евра у изградњу пет хиљада километара регионалних и локалних путева, најавио је председник Александар Вучић отварајући свечано ауто-пут "Милош Велики".

"Урадили бисмо и више, него немамо фирми и компанија које то могу да ураде. Није нам проблем у новцу, немамо тесара, варилаца који то могу да ураде, али ћемо и то променити другачијим образовањем и просветним системом", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је данас имао дуг састанак у вези са националним инвестиционим планом, истичући да је договорено да се Србија убрзано мења.

Истакао је да је одлучено да у свакој општини у Србији буде завршено све у вези са снабдевањем водом, канализацијом, фабрикама за отпадне воде...

"Срамота је да Србија нема то решено у 21. веку", истакао је Вучић.

 

Захвални смо Си Ђинпингу, Србија је челични пријатељ Кине

Вучић се захвалио Кини, чија компанија "Шандонг" је радила две деонице ауто-пута, председнику Си Ђинпингу, премијерки Ани Брнабић, министарки Зорани Михајловић, као и Томиславу Николићу, наводећи да су кинески пријатељи урадили све што су Србији обећали и помогли кад је било најтеже.

Вучић је на отварању ауто-пута "Милош Велики" замолио амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе поруку председнику Си Ђинпингу да је Србија челични пријатељ Кине и да "га чекамо".

"Чекамо вас, председниче, да вас угостимо онако како нико у свету није. Само реците кад долазите, једино од вас не прихватамо не, чекамо а ви сами реците да ли вас је неко у свету дочекао боље од Србије", истакао је Вучић.

 

Донета одлука о изградњи ауто-пута "Вожд Карађорђе"

Вучић је саопштио вечерас, да је донета одлука да се крене у припреме за изградњу ауто-пута "Вожд Карађорђе".

Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу ауто-пута "Вожд Карађорђе" и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, Свилајнца до Деспотовца и Бора, рекао је Вучић.

Рекао је да ће се ауто-путем "Вожд Карађорђе" спојити север и срце Шумадије са истоком Србије.

"Биће назван по ономе ко је подигао Први српски устанак. Проћи ће тај ауто-пут и кроз Вишевац где је рођен. Тим путем ћемо показати како Срби када се помире и када заједнички раде умеју да направе заједничке резултате", подвукао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС