Вести

ВУЧИЋ: ДОК САМ ЖИВ ЗАЛАГАЋУ СЕ ЗА КОМПРОМИС СА ПРИШТИНОМ

Потребно је време да се о неким стварима опет говори, мислим да ће наставак разговора о Косову са великим силама бити у септембру, рекао је председник Србије Александар Вучић на Калемегдану.

Александар Вучић је, у изјави новинарима на Калемегдану након разговора са студентима Канцеларије за младе, рекао да ће се док је жив залагати за компромис када је реч о Косову и Метохији.

"Ако не будемо могли, неке генерације после нас ће морати. Да живимо у страху од ратова, купујемо оружје да бисмо се одбранили. Ако виде да је Србија као орах тврда, знаће да је није лако сломити", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара када се може очекивати нови састанак о Косову са лидерима Немачке и Француске, председник је рекао да ће на том нивоу разговарати вероватно у септембру.

"Мислим да је потребно време да се о неким стварима опет говори. Мрзим да пребацујем кривицу на другу страну, хајде да сачекамо да велике силе да ураде свој посао", рекао је председник Србије.

 

Морамо и себе да мењамо

Када је реч о регионалним односима, Вучић је истакао да "ми морамо да се посветимо себи".

"Онај који је пажљиво слушао шта је то што говори председник Макрон, чуо је да ће они (ЕУ) имати своје дебате, своје проблеме које ће да решавају, а ми морамо да се посветимо региону, направимо најбоље односе и онда ћемо бити снажнији и јачи", указао је председник.

Напоменувши да морамо да разумемо да други немају увек исте ставове као ми, Вучић је истакао да "морамо и себе да мењамо, а не да тражимо да се само други мењају". Навео је да мора да се гледа у будућност, јер, како каже, није истина да људи беже из овог региона само због малих плата.

"Људи одлазе из региона јер нису сигурни шта је будућност, шта је перспектива, а не само због плате. То морамо да мењамо", истакао је Вучић. У том контексту је истакао и разговор са студентима регионалне Канцеларије за младе као месту квалитетне размене идеја и људи из региона.

"То мора да иде на виши ниво, обећао сам да ћу дати подршку програму Канцеларије за младе", напомиње председник.

 

Први дан посете – један од најлепших дана

Анализирајући Макронову посету, Вучић је рекао да петосатни разговор са француским председником говори о томе да је желео много тога да чује, сазна и научи од једног од, како истиче, највећих лидера.

"Желео сам да представим Србију, наше проблеме и муке и замолим за подршку Француске. Мислим да ни са ким нисам имао тако дуге разговоре и то је један од преломних тренутака за будућност", напомиње председник Србије.

Истичући да је Макрон успео да купи срца људи обраћањем на Калемегдану, Вучић је рекао да му је у последњих седам година то био један од најлепших дана.

"Његов иступ на Калемегдану био је изузетан, изузетан таленат, огроман политички ентузијазам, енергија. Успео је да купи срца људи емоцијом, непостојањем страха да говори народу и да се обраћа људима. Углавном се председници затварају у четири зида. Председник Макрон је показао ту разлику што је желео да се директно обраћа народу", навео је председник.

Људи су Макрона прихватили, сматра, не зато што су чули дивне ствари о Србији већ зато што је показао емоцију, пријатељство.

"Показао је да му је стало до Србије, показао је поштовање према Србији. Србија није нека рупа на саксији и забачено место. Осећао сам се врло добро", напоменуо је председник.

 

Ауторским текстом сам погодио у "центар мете"

Интелектуалци и сви у земљи треба да помогну напредак државе, а не да у томе одмажу, рекао је данас председник Александар Вучић, одговарајући на питање како види то што се неки, и док је у посети Србији један од европских најзначајнијих лидера, попут француског председника Емануела Макрона, баве његовим текстом у Политици.

Вучић је поновио да је тим текстом објављеним прошле недеље рекао истину, као и да реакције које су уследиле говоре да је погодио "тачно у центар мете" и то на пристојан и цивилизован начин, само цитирајући оно што политички противници говоре о његовим присталицама.

Вучић је навео да је поносан на тај текст, који је, каже, у последњих 20 година најчитанији ауторски текст.

"Драго ми је што је изазвао толику пажњу, зато што је показао да највећи део људи у Србији то боли, колико су се лоше осећали због тога што су се 30 година тако односили према њима, а и колико је погодило мањину која се сама препознала, коју ја нисам обележио и нисам говорио о њима 'ад хоминем'", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након сусрета који је, заједно са француским председником Емануелом Макроном, имао са младима из региона.

На питање новинара да ли је забринут због "харанге и хајке", председник је навео да није ни незадовољан, ни забринут, већ, напровтив, срећан и задовољан.

"То је нека врста мог политичког успеха и то постаје нека врста мог политичког наслеђа за партију коју водим - да то увек буду странка народа. Да никада не постану оно што су постале неке друге странке", подвукао је он.

Вучић је пренео и да је младићу са којим је данас разговорао, а који га је подсетио на њега када је имао 26-27 година, рекао да треба да има само више разумевања за оне који другачије мисле и да ће велике ствари направити у животу.

"Сасвим сигурно је да и ја грешм, да сам направио десетине грешка, а не једну или пет, али је важно да не ниподаштавате друге људе, да разумете зашто нешто говоре. А, ја једино не могу да поштујем оне који презиру свој народ и имају само потребу да баце камен на онога ко већ камен гура", приметио је председник Србије.

Он је истакао и да је посао интелектуалаца и свих у земљи да помогну напредак државе, а не да у томе одмажу. 

 

 

 

Извор: РТС