Вести

ВУЧИЋ: ДАН РУСИЈЕ ЈЕ ВИШЕ ОД ПРАЗНИКА

Председник Србије Александар Вучић упутио је вечерас писмо председнику Русије Владимиру Путину у коме му је честитао национални празник и поручио да је Дан Русије више од празника и светковина слободарства и независности уз које је руски народ очувао своју државност и утемељио данашњу Русију.

Председник Вучић је писмо прочитао на пријему поводом Дана Русије који је организовао одлазећи амбасадор Александр Чепурин:

"Поштовани председниче, драги пријатељу, примите моје срдачне честитке поводом националног празника, уз најбоље жеље за даљи напредак пријатељске Русије и благостање братског руског народа.

Дан Русије је више од празника. То је светковина сваког поносног руског грађанина, као и сваког пријатеља Ваше земље, који поштује непролазне вредности слободарства и независности", истакао је Вучић у писму.

"Уз те идеале је руски народ, кроз историју, очувао своју државност, традицију и културу, и утемељио данашњу Русију, која, уз промишљено, пожртвовано и енергично лидерство, иде чврсто утемељеним путом успеха.

Искрено ме радују достигнућа Русије и руског народа на унутрашњем и међународном плану и, као председник Србије, поносим се блискошћу наших двеју земаља.

Стратешки партнерски односи Србије и Русије, засновани на историјском пријатељству, као и на међусобном разумевању и поштовању, потврђени су Вашом недавном посетом. Она је била од великог значаја за даљи развој политичког дијалога и економске сарадње и оставила је траг у нашој заједничкој историји, али и у, слободан сам да кажем, душама српског народа.

Уверен сам да ћемо будућност српско-руских односа градити на том темељу, кроз остваривање конкретних заједничких пројеката", поручио је Вучић у писму руском председнику.

"Дозволите ми да Вам и овом приликом захвалим на доследној и активној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и помоћи у заштити наших државних и националних интереса.

Уз искрену захвалност на поштовању које показујете за Србију и српски народ, као и части које сте мени указали орденом Александра Невског, примите, екселенцијо, моје срдачне поздраве и изразе дубоког уважавања", закључио је председник Србије у писму упућеном Путину.

 

Односи Србије и Русије данас су најчистији

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су односи Србије и Русије данас потпуно другачији, чисти, најчистији, уз међусобно поштовање за шта је заслужан и одлазећи амбасадор Русије у Београду Александр Чепурин.

На пријему поводом Дана државности Русије, председник Србије је захвалио Чепурину на доприносу да односи наших двеју земаља буду отворени и искрени.

"Наши односи су данас потпуно другачији, ми данас имамо чисте, најчистије односе, али не само то, ми данас имамо односе међусобног поштовања, разумевања, рекао бих, искрене и отворене", рекао је Вучић.

На пријему на којем се амбасадор Чепурин опростио од седмогодишњег боравка у Београду, Вучић му је захвалио и што је, како је рекао, за разлику од многих "од нас Срба и од неких од вас Руса" увек био чврсто на земљи и увек добро разумео колико је тешка позиција Републике Србије.

"Увек сте добро разумели да нисмо велики као Русија и да морамо да водимо реалну и озбиљну политику. Хвала вам на томе, јер то је била највећа подршка Србији и српском народу", рекао је Вучић.

Вучић је изразио и искрено задовољство због чињенице да са председником Русије Владимиром Путином развија најбоље и најближе односе.

Председник је изразио наду да ће ускоро, када се заједнички заврши велика српска светиња Храм Светог Саве поново бити у прилици да угости великог пријатеља Русије и великог пријатеља Србије Владимира Путина.

"Желим вам, срећан празник велики дан за Русију, а сваки велики дан за Русију важан је и велики дан и за Србију", рекао је председник Вучић уз речи "живело српско-руско пријатељство".

 

 

Извор: Танјуг