Вести

ВЕСИЋ: ЂИЛАС ЈЕ НЕРАДНИК, А МИСЛИ ДА ЈЕ НАРОД ГЛУП

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истиче да је коначно остварио циљ који је зацртао на почетку мандата, а то је да наш главни град буде попут европских метропола. Тргови, пешачке зоне, реновиране улице и много нових садржаја, према његовом мишљењу, чине га другачијим од претходне власти, јер је, за разлику од њих, рекао је Весић, изучавао старе урбанистичке планове, али се и информисао о светским трендовима из области архитектуре. О плановима за предстојеће изборе не размишља јер кампања политичара никада не престаје. Бирачи, рекао је Весић, очекују резултат да би дали свој глас.

* Ових дана можемо да чујемо разне критике на ваш рачун. Какав је ваш одговор на њих?

- Замерају нам то што ми радимо, а то ми је најдража замерка. Посао власти је да ради. Немам проблем с критикама јер знам да ја радим, док ти што критикују нису радили ништа. Ђиласа нико није спречавао да уради фонтану на Славији, фасаде, Трг републике, музеје, обилазницу... Када смо победили на изборима пре пет година у Београду, а после то поновили, пред грађане смо изашли са планом и програмом промене и реконструкције града, и то радимо. Не треба да будете присталица СНС да бисте видели да се Београд гради и мења. У граду је преко 200 кранова, 2.000 градилишта, гради се Београд на води, реконструишу се тргови, јавни простори. Урађено је преко 500 фасада, завршавају се обилазнице око града, следеће године ће почети и да се гради метро. Желим да се захвалим грађанима Београда јер су били стрпљиви.Ово су историјске године за Београд.

* Неко каже да се гради, а неко да је Београд раскопан. Шта је истина?

- Народ каже да се гради, а нерадници да се раскопава. Да бисте нешто средили, прво морате да раскопате. Свако ко је нешто радио у животу то зна, али проблем је што они који нас критикују нису радили ништа. Шта је у животу изградио Вук Јеремић, или Драган Ђилас, осим што је мувао са секундама? Зато губе на изборима. Јеремић је на председничким изборима узео дупло мање гласова од Белог, а Ђилас је до ногу потучен када се кандидовао за градоначелника 2014, па 2018. У политици се резултат мери бројем гласова, а ту они баш и немају неки успех пошто гласни јесу, гласаче немају. За Вучића и СНС народ гласа и то је узрок њихових фрустрација. Нерешива енигма за њих је како да дођу на власт без гласова народа.

* А Трг републике? Кажу да тамо нема цвећа, зеленила...

- То кажу људи који не знају разлику између трга и парка. Погледајте Мадрид, Лисабон, Брисел, Лондон, Беч... Сви централни тргови великих европских градова су масивни и подређени пешацима и без зеленила. То су места за окупљање великог броја људи и за манифестације. Пре је на тргу био распуцали асфалт и бетонске жардињере у којима је било више земље него цвећа. Нови трг је површине 1,5 хектара, две трећине су подређене пешацима, обложен је најбољим гранитом, коцке по којима се вози су вечне, свака је 25 цм дебљине, 20 килограма тешка. Имате бесплатну вај-фај зону, 53 стабла, 27 више него што их је било, и 16 жардињера, у којима се налазе мала стабла. Поставили смо шест паметних клупа, 27 обичних клупа, потапајуће стубиће исте као у Берлину. На Славији је био гроб Димитрија Туцовића, ми смо човека сахранили тамо где му је и место, у Алеји великана. Да ли се сећате оног простора према Народној банци? Тамо су били киосци, ћевабџинице, продавали су доњи веш... Ми све то средимо, направимо европски сквер и онда се појави нерадник Ђилас и каже да то не ваља ништа. Ћевабџиница је била добра, и продаја гаћа је била много добра, а ово не ваља ништа. Ма дајте! Он стварно мисли да је народ глуп па не види све то?

* У вези с београдском жичаром се подигло много прашине у јавности. Да ли је уобичајено да се до оваквих тврђава стиже и жичаром?

- Београд ће имати жичару по угледу на светске метрополе. Салцбург има тврђаву која је под заштитом Унеска и жичара иде право у тврђаву. Кобленц у Немачкој, исто под заштитом Унеска. Жичара улази право у за Јевреје свету тврђаву Масада у Израелу, грађену пре Христа. Тренутно се гради жичара изнад Јерусалима, и то преко Старог града.

* Али замера се што ће се изградњом жичаре можда нарушити део тврђаве...

- Пројекти жичаре на Београдској тврђави постоје од двадесетих година прошлог века. Жичара која ће се сада градити нема везе са тврђавом, већ је на делу где се налази Калемегдански парк. Приче да се тамо налазио бедем римског каструма су нетачне и то ће арехолози потврдити када буду радили ископавања. Колико је то политичка прича најбоље показује чињеница да пасарелу коју управо завршавамо, коју је Ђилас осмислио али није знао да заврши, нико од ових стручњака што се јављају због жичаре не напада. Мук. Та пасарела је ближа тврђави од жичаре, али сви ћуте о томе. Па и то нарушава визуру тврђаве ако већ причају исто за пасарелу али где смеју реч да кажу против Ђиласовог пројекта? Нико се од тих стручњака није побунио против отимања Цркве Светог Николе на Новом Брду на КиМ. Матија Бећковић и ови стручњаци што све знају о Београдској тврђави, а не знају да је српска црква отета на КиМ..

* Дакле, прихватили сте Ђиласов пројекат пасареле?

- Наравно, јер је био добар. Само он то није знао да заврши. Подсетићу вас да је фонтана на Славији његов пројекат. Он се 2014. сликао на Славији, говорио како су урадили пројекат и сутра би могла да се уради реконструкција Славије, али да наша власт то неће да уради. Кад смо ми то урадили, онда је осуо дрвље и камење по нама?! Па Ђилас је са Мирославом Мишковићем 2011. у Кану представљао пројекат „Град на води“, а сад му „Београд на води“ не ваља. Није он против Београда на води што није добар него он исти пројекат није знао да споведе. Ни камен да помери, ни шину да склони, ни инвеститора да нађе.

* Опозиција тражи повод за критику

- Разумем критику, али када кажете шта би они урадили боље, њихова политичка активност је напад на раднике, уништавање градске имовине и деструкција. И Милошевић је градио Вуков споменик, нису баш сви били за Милошевића, па никоме није падало на памет да напада раднике. Нису сви били за Ђиласов Мост на Ади, али никоме није падало на памет да напада раднике. Лагали су да неће бити тролејбуског саобраћаја. Лагали су да ћемо склонити Споменик кнезу Михаилу. Кад се видело да је све то глупост, када су схватили да смо завршили Трг, фрустрирани су напали Врабац сервис, који служи за бесплатан превоз грађана?! Еј, напали лудаци електричне аутобусе?! Ти аутобуси су сваки дан пуни и то је једна од најбољих ствари које смо урадили. Притом не кошта пуно, само морате да имате мало памети и идеју, што код Ђиласа није баш уобичајено.

* Сеча дрвећа на Кошутњаку због изградње спортског објекта изазвала је опречне реакције. Шта је решење за такве ситуације које су неизбежне када се граде нови објекти?

- Посадили смо најмање 200 нових стабала у Београду. Када смо дошли на власт 2014, град је имао 14,1 проценат покривених шумама, данас има око 15%. Није довољно, наша идеја је да буде 25% у наредних 10 година. Спремамо апликацију у којој ће грађани моћи да донирају новац за дрво, које ће им припадати. Ту ће да стоји натпис ко је донирао дрво. Са Министарством просвете спремамо акцију да сваки ђак првак засади своје дрво. План је да сваки приватни инвеститор, уколико посече једно дрво због изградње зграде, засади три нова на тој локацији.

* Следеће године су избори. Како теку припреме за изборну утакмицу?

- Наравно да се спремамо, победићемо. Ми смо странка која је константно у кампањи. Кад сте на власти, својим делима дајете поруку бирачима шта радите, они одлучују на основу тога да ли испуњавате своја обећања и радите нешто за њих. Ја сам део политике Александра Вучића и мој посао је да радим и да објашњавам људима шта смо урадили. Морате да чујете и критике, саслушате људе, људи хоће да чују одговоре. На томе председник Вучић посебно инсистира.

* Опозициони СзС прогласио је бојкот, остатак опозиције се не оглашава по том питању. Како видите ту одлуку?

- Политичке странке постоје да би учествовале на изборима. Политичке идеје се остварују тако што победите на изборима и формирате власт. Ако бојкотујете, ви онда одустајете, не бавите се политиком. То је као да производите неку робу, а не продајете је, то нема смисла. Политичка странка која не изађе на изборе, осуђена је на пропаст. Они знају да ће изгубити на изборима. Немају инфраструктуру, немају чланство. Најлакше им је да траже бојкот, зато што тако оправдавају себе да нису изгубили изборе.

* Имате велико политичко искуство. Шта мислите зашто остале чланице СзС пристају на то?

- Ђилас би волео да друге опозиционе странке нестану јер, ако нису у општинској, покрајинској или републичкој скупштини, немају никакве приходе од државе. Онда зависе од његових пара и он им је газда јер живе од његове цркавице. Као што живе месецима Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, Вук Јеремић, Марко Бастаћ и Никола Јовановић, тако би живела и читава опозиција. Тако Ђилас разуме политику да све може да се купи. И странке, и политичари, и медији, и гласови. Па тај човек још увек у дужничком ропству држи странку којој је био председник и која га је поставила на државну функцију, због чега су његове компаније оствариле промет од 619 милиона евра?!

* Председник Вучић најављује кадровске промене у странци. Ко ће бити на листи смењених?

- Као што је председник рекао, после седам година неки људи су се уморили и не могу да дају свој максимум, онда је боље да буду на другој позицији и природно је да дају простор неким другим људима. Сваки систем и организација морају да се мењају временом. Ако у некој организацији или компанији има мање промена него што их има у њеном окружењу, она је осуђена на пропаст.

* Како су се показали коалициони партнери?

- Не знам како је у Влади, али на нивоу Београда смо задовољни сарадњом са коалиционим партнерима. Добро сарађујемо и никакав проблем нисмо имали.

* Шта замерате претходној власти?

- Највећа замерка је то што су презадужили Београд. Београд је био задужен за 1,2 милијарде евра. Њихов буџет је 2013. био до 630 милиона евра. Ове године је буџет града милијарду и 134 милиона евра. Зато имамо паре да сређујемо град. Ђилас је наплаћивао дупло скупље људима вртиће, 9.500 динара, уместо 5.500 динара, колико је било по закону. Добили смо 15.000 тужби од родитеља. Исплатили смо им до сада две милијарде динара за то што им је он наплаћивао, и исплатићемо још једну милијарду. Изабрали смо извођаче за изградњу четири нова вртића: Филмски град, Обреновац, Новоградска у Земуну и Бежанијска коса. Коштају 775 милиона динара, погледајте, за оне три милијарде, колико би вртића за те паре могло да буде изграђено.

* Драган Ђилас каже да би вртићи требало да буду бесплатни?

- Па зашто је онда он наплаћивао толике паре, што нису били бесплатни код њега? Данас у Београду имате 70% деце која иду у вртиће. Ђилас је запосленима на Београдској тврђави смањио плате за 20% незаконито, онда су нас сви тужили и ми смо морали да им вратимо паре. За пет година ништа није урадио на тврђави, све што је рађено тамо, рађено је за време Богдановића. Ми смо реновирали мало и велико степениште, урадили плато око Победника, реконструисали Споменик захвалности Француској, чесму Мехмед-паше Соколовића, споменик Победник, мост на Сахат-кули...

 

Срби на једној листи

ПАТРИОТСКА ОДЛУКА

* Како коментаришете одлуку Ксеније Божовић, односно ГИ СДП, да се нађе на листи Српске листе?

- То је логична и патриотска одлука јер Србима на Косову треба јединство. Приштинским властима и међународној заједници је циљ да подели Србе. Њима је важно да нађу неке своје Србе, зато су Ђиласу добри изборни услови на КиМ, а у Београду најављује бојкот избора који нису још ни расписани. А изборни услови нису ни промењени од 2012, бољи су му изборни услови на КиМ. Своју политичку организацију тамо не зове Савез за Србију, него Савез за Косово, значи за њих тамо нема Србије. Албанцима су потребни такви људи да би завршили посао који очигледно не могу са Србима. Срби треба да буду на једној листи, то је једини предуслов за спас Срба на КиМ.

 

 

 

Извор: Курир