Вести

ВЕСИЋ: БАХАЋЕЊЕ КАКВО СУ СПРОВОДИЛИ ЂИЛАС И БАСТАЋ НИЈЕ ЗАПАМЋЕНО ОД ВРЕМЕНА ТУРАКА

Политика која се води у Београду од 2014. године почива на неколико стубова - решавање вишедеценијских инфраструктурних проблема, уређење града и његово претварање у пожељну туристичку дестинацију, вођење одговорне еколошке политике, стварање претпоставки да Београђани имају запослење, а млади шансу да остану, као и убрзани развој града и посао за градску привреду, пре свега, за грађевинску индустрију која је мотор развоја. Члан Председништва СНС и заменик градоначелника Београда Горан Весић, за „СНС Информатор“ каже да је највећи искорак направљен у решавању вишедеценијских инфраструктурних проблема, попут изградње метроа, канализације, пет фабрика за прераду отпадних вода, спољне и унутрашње обилазнице, саобраћајног тунела испод центра града, два нова моста, проширења трамвајске мреже...

- То су проблеми које наш град има дуже од једног века, а са којима ниједна власт није хтела да се суочи јер не доносе политичке поене. Истовремено, настављамо да уређујемо град због Београђанки и Београђана, и због туризма. Прошле године имали смо око 2,2 милиона ноћења у 115 хотела. Године 2013. када је Ђилас владао Београдом, било је 67 хотела. Само у првој половини ове године, Београд је посетило 531.333 туриста, који су остварили 1.170.734 ноћења, што значи да у односу на исти период 2018. године имамо 18 одсто више страних туриста, који су остварили 12 одсто више ноћења. Београд је прошле године зарадио од туризма више од 850 милиона евра, и то не само град, већ и хотели, ресторани, радници који раде у тој индустрији... Ако хоћемо више туриста, треба да уређујемо град и да им понудимо боље културне, спортске и манифестационе садржаје. Зато је важно што смо поново отворили Народни музеј и Музеј савремене уметности, као и што почиње реконструкција Музеја града и Музеја Николе Тесле. Александар Вучић је 2014. године, када је изабран за премијера, рекао да му је циљ да заврши два музеја. Он је био први српски премијер који је то урадио. Могли су и други, али нису хтели. Од 2014. године, сваке године имамо бар по једно велико спортско такмичење у Београду, као и разне манифестације, од Бир феста, који окупи и 500.000 људи, до концерата и дочека Нове године.

 * Колико су дивљачки упади дела опозиције, Ђиласа, Обрадовића, Бастаћа и других, њихове претње радницима, чупање саобраћајних знакова - утицали на то да се продуже радови на Тргу Републике и околним улицама?

- Штета коју је Град Београд имао од заустављања радова износи више милиона динара, колико смо морали да платимо извођачима. Поднели смо тужбе за накнаду штете против ових хулигана и надам се да ће их суд осудити да плате. Зашто би сви грађани Београда плаћали штету коју направи Ђилас са својим хулиганима? Рокови нису продуживани јер су извођачи продужили радно време и сустигли заостатак који су имали због блокаде радова. И ту је наш највећи успех, јер Ђилас је управо то желео. Његова намера је била да се радови не заврше, како би могао да прича Београђанима да не можемо да завршимо започето. „Што горе за грађане, то боље за њега“ јесте Ђиласова политика. Зато је заустављао радове, зато су његови хулигани нападали раднике комуналних предузећа, зато је уништавао саобраћајне знакове. Јер Ђилас је увек волео Београд онолико колико је могао на њему да заради.

* Како коментаришете то што се Марко Бастаћ хвали на друштвеним мрежама како зауставља багере по Београду?

- Наш народ каже чега се паметан стиди, тиме се будала поноси. То је Ђиласова политика коју овај мали потрчко црногорских криминалних група, Бастаћ, спроводи. Да ли сте чули да су нешто саградили, уредили, лепо урадили? Наравно да нисте. Њихова политика је деструкција и напад на нашу политику, јер своју немају. За спровођење такве политике Ђилас је нашао идиота, не баш велике памети, али огрезлог у криминал - Бастаћа.

* Град је преузео управљање Спортским центром „Милан Гале Мушкатировић“ од Општине Стари град. Какво је стање затечено? Колики су дугови и колико је потребно за опоравак?

- Ђиласова екипа, која влада Општином Стари град, коју води Бастаћ, довела је спортски центар до банкрота, односно задужили су га скоро милион евра. Годинама нису плаћали ни струју, ни воду, ни грејање. О сумњивим набавкама које се сада испитују упознаћемо јавност када истрага буде завршена. Годинама нису улагали у овај Спортски центар који им је служио за прање пара и за пошљавање одборника који су због тога гласали за Бастаћа. Довео је спортски центар до просјачког штапа, као што је његов шеф Ђилас урадио са Београдом, али зато је четвртину општинског буџета (скоро милион евра) потрошио на две приватне фирме „Кодекс трејд“ и „Риспект легал“, преко којих „изнајмљује“ радну снагу, а у ствари пере паре, плаћа одборнике да гласају за њега, плаћа Ђиласове страначке активисте и финансира протесте. За то има да потроши милион евра пара државе и зато Спортски центар дугује милион евра, јер никоме не плаћа рачуне. Срамота. Град је преузео Спортски центар на основу Закона о јавној својини, који је донет када је Ђилас био на власти, а по коме општине у Београду немају имовину, већ је има само Град. Тада им је одговарало да тако уреде ствари, а сада се буне. Зато када кукају, кажем им да иду код Ђиласа да га питају зашто је општинама одузео имовину док је био градоначелник Београда. Поставили смо ново руководство које домаћински управља Спортским центром, Град ће уложити више милиона евра у његову реконструкцију, повећали смо плате запосленима којима је Бастаћ дуговао и по неколико месеци за 20 одсто, а цену карте за купање одмах снизили са 250 на 200 динара. Брзо ћемо опоравити СЦ јер ће дугове које су направили враћати Општина Стари град. Било би непоштено да Бастаћеве дугове плаћају сви Београђани.

* Грађани веома добро реагују на акције уклањања нелегалних прикључака од стубова јавне расвете до локала оних који краду струју у центру Београда. Шта сте све открили у акцијама и да ли ће се наставити?

- Ми смо странка закона, која уводи ред у све области друштва. То је политика нашег председника Вучића. Грађани треба да буду заштићени и нико не сме да користи јавна добра и да зарађује, а да не плаћа обавезе држави. Ако грађани морају да плате сваког месеца струју и воду, па то ваљда морају и власници кафића. Нажалост, у држави коју смо наследили све је било могуће. Тако је Општина Стари град допустила да се многи власници кафића нелегално прикључе на струју преко стубова јавне расвете и да користе струју коју плаћају сви грађани Београда. Али Бастаћева логика била је више него јасна. Пуштао их је да граде нелегално да би могао да их рекетира да му уплаћују донације на рачун разних невладиних организација, које после финансирају протесте. Зато је Град током маја одузео надлежности Општини Стари град над културно - историјским целинама, међу којима је најужи центар Београда, јер бахаћење какво су спроводили Ђилас и Бастаћ вероватно није запамћено од времена Турака. Сад сви власници кафића регуларно треба да плате све обавезе према држави, укључујући струју, и нема тајних рачуна и мистериозних невладиних организација. У томе је разлика између нас и Ђиласа. Овакве акције сигурно настављамо.

* Каква је ситуација са нелегално постављеном опремом СББ-а и крађом струје од грађана Београда?

- То што ради СББ је посебна крађа која се не дешава само у Београду. Али пре него што објасним како краду струју, морам да појасним везу Ђиласа и Шолака и зашто су њих двојица опасност за демократију. Шолак, који је у тесним пословним везама са лидером опозиције Ђиласом, власник је преко „Јунајтед групе“ највећег кабловског оператера у Србији „СББ“-а. Овај оператер држи 49 одсто тржишта. Истовремено, „Јунајтед група“ је сувласник телевизије Н1 која 24 сата напада председника Вучића и нашу власт и потпуно је у функцији опозиције. Шолак је од Ђиласа купио компанију „Дајрект медија“, која има монополски положај у трговини рекламним простором у медијима, што значи да директно утиче на уређивачку политику. Купио је од њега и пословну зграду која је преплаћена. Ђилас, потом, оснива своју телевизију Нова, а Шолак противзаконито на прва два места у свом кабловском оператеру СББ ставља ове две телевизије. Дакле, они директно покушавају да утичу на грађане Србије и да им наметну да гледају њихове две телевизије. План им је једноставан: пошто грађани не гласају за њих, да власт преузму преко медија. За то су им биле потребне још две телевизије са националном фреквенцијом, Прва и О2. Зато су тешко поднели пораз. Пре тога, купили су телевизије у Хрватској, Црној Гори и БиХ и само су им недостајале телевизије у Србији. И онда би у Србији радили оно што су покушали да раде у Словенији и Хрватској, да руше владе и мешају се у политику. У Словенији су добили вишемилионску казну, а из Хрватске су их избацили. Е када се све ово зна, крађа струје делује као дечија игра. А да краду струју - краду је. То су сами признали у одговору када сам показао јавности како краду струју на примеру зграде у Дринчићевој улици. У свакој згради где је СББ, они појачивач накаче или на заједнички струјомер или на струјомер неког станара. Тако краду струју, не плаћају постављање свог струјомера и таксе за прикључење. То што раде је кривично дело. Сами су то признали када су у одговору написали да је тачно да краду струју, али да њихови појачивачи троше мање од сијалице, па, како кажу, мало краду. Да преведемо на српски, рекли су да не краду, већ да крадуцкају и мисле да то може да прође. Е, па неће моћи.

 

 

Извор: СНС Информатор