Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА ВЕЋ ГОДИНАМА САРАЂУЈЕ СА ОЕБС

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да се налази на челу радне групе за праћење примене препорука Организације за Европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), која је недавно формирана одлуком Владе Србије.

Стефановић је рекао да радна група треба да служи за унапређивање изборних услова, додајући да је један од њих потпуно транспарентан бирачки списак.

"Србија већ годинама сарађује са ОЕБС-ом, они износе различита запажања за обезбеђивање фер изборних услова, а њихов први извештај за Србију је из 2003. године. Ова радна група треба да обезбеди добре изборне услове, да бирачки списак буде потпуно транспарентан и он је већ данас неупоредиво бољи него што је био ранијих година", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да се све измене брзо региструју у бирачком списку и да више нема опасности да бирачи буду уписани са погрешним подацима.

Стефановић истиче да осим бирачког списка, радна група жели да разговара и са другим домаћим и међународним институцијама о томе који су други услови које Србија може да унапреди за побољшање изборног процеса.

"То није процес који је почео данас, ми са ОЕБС-ом од 2017. радимо на промени различитих ствари везаних за законодавство и подзаконске акте и надам се да ће ОЕБС видети труд који смо уложили и који је резултирао унапређењем изборних услова", рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће на тај начин бити остварен један од услова опозиције, Стефановић је одговорио да не размишља о њиховим условима, већ о томе шта може, као неко ко је на челу такве радне групе, да учини да грађани Србије буду задовољни.

"Мислим да грађани могу да примете да су изборни услови данас неупоредиво бољи од оних који су били 2004, 2008. и 2012. године. Не постоји ниједан параметар који је данас лошији, напротив, по свим параметрима су услови бољи", истакао је Стефановић.

Говорећи о најављеном бојкоту избора, рекао је да део опозиције не најављује бојкот избора јер мисли да не постоје довољно добри изборни услови, већ да је то "политичка тактика како да избегну политички пораз".

"Они то раде због очекиваног лошег резултата, неће да ризикују да добију седам, осам или 10 одсто гласова на изборима, па да не могу више да причају како су огромна сила у Србији, зато су се одлучили на бојкот", навео је Стефановић.

 

Просечна плата у Нишу за 14.000 већа него 2012.

Стефановић је изјавио да је запосленост у Нишу у последњих неколико година значајно повећана захваљујући новим инвестицијама и да је просечна плата у Нишу за 14.000 динара већа него 2012. године.

"Сведоци смо већ неколико година великих инвестиција у Нишу, нарочито након огромног залагања председника Александра Вучића који је фактички још као председник Владе покренуо нови циклус инвестиција довођењем пет великих компанија које су отвориле радна места у овом граду и који је успео снажним радом и деловањем да повећа број запослених за готово 20.000 људи", рекао је Стефановић.

Додао је да осим улагања Владе у изградњу комуналне и локалне инфраструктуре и Град Ниш, захваљујући значајно већем буџету, грађанима обезбеђује боље услове за живот.

Стефановић је навео да се ради и на отварању нових радних места у малим и средњим предузећима у власништву наших држављана.

"Инвестиције попут изградње новог Клиничког центра, фабрика, изградње комуналне инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже и у сеоским подручјима, радови на путевима који крећу већ сутра и нови пројекти омогућиће квалитетнији и бољи живот за грађане Ниша и читавог овог округа", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, повећање плата у јавном сектору и повећање пензија, које ће уследити већ током ове године, само су део мера које Влада Србије и председник Републике заједнички реализују и представљају испуњење дела обећања грађанима о квалитетнијем животу.

"Очекујем да ће и локална самоуправа пратити активности Владе. Одговорном политиком Град Ниш успео је да стабилизује јавне финансије и врати део дугова које је оставило претходно руководство. На такав начин Град ће моћи да тај новац из буџета, који износи готово девет милијарди динара, инвестира у комуналне радове, уређење трга, тврђаве и свега онога што грађани Ниша очекују", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг