Вести

СТЕФАНОВИЋ: ПОДРЖАВАМО ДИЈАЛОГ, АТМОСФЕРА ДАЛЕКО БОЉА

Члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић изјавио је да та странка подржава дијалог и сваку нормалну комуникацију са свима који желе другачију изборну атмосферу.

Стефановић је рекао да само у другачијој атмосфери може да се види шта је то што може да се поправи.

Оцењујући да је изборна атмосфера боља него што је била, уз уверење да ће бити још боља, Стефановић је рекао је да ће трочлану делегацију СНС на разговорима, у Скупштини власти и дела опозиције под окриљем ЕУ, предводити заменик шефа посланичке групе напредњака Владимир Орлић.

"На састанку у Скупштини разговараће се о томе шта смо спремни да унапредимо у најкраћем року, шта је то што Скупштина може да усвоји у наредних 90 дана да поправи изборне законе који су донети од 2008. до 2012. године, као и све што можемо да урадимо додатно", рекао је Стефановић.

Циљ СНС је, истакао је, да процес у Републичкој изборној комисији буде потпуно транспарентан.

"Дакле, имаћемо могућност да имамо директне седнице РИК-а, директне резултате и једну нову ствар коју ће РИК моћи да спроведе, а то је да омогући сваком грађанину да након избора дође и провери у изводу из бирачког списка да ли је неко уместо њега гласао", рекао је Стефановић и додао да је таквих инсинуација било у прошлости и да грађани нису били сигурни.

Стефановић је напоменуо да ће се на том састанку разговарати и о 10 закључака владе усвојених на основу препорука невладиних организација.

Као пример је навео закључке о изменама закона о финансирању политичких странака, изменама закона о предузећима, изменама закона о агенцији за борбу против корупције.

Један од механизама, како је рекао, је и скраћивање рокова Агенцији за борбу против корупције за доношење одлука.

Стефановић је рекао и да се данас о људима из власти умешаним у корупцију не пише, већ се они процесуирају.

 

 

Извор: Танјуг/РТС