Вести

СТЕФАНОВИЋ: НЕ ЗНАМ КАКО БИСМО СЕ ТАКМИЧИЛИ У КАМПОВИМА ЗА НИНЏЕ

Не знам како бисмо се такмичили у камповима за нинџе, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, поводом постављања шатора опозиције испред Председништва Србије у Пионирском парку у Београду.

"Те кампове за нинџе нисмо до сада отварали, не знам како бисмо се у томе такмичили, али ако је то оно што се нуди грађанима Србије, не знам шта бих озбиљно могао да кажем на то", рекао је Стефановић.

Стефановић је у више наврата нагласио да не зна шта да каже тим поводом и подсетио да је јуче чуо да ће се опозиција понашати као "нинџе и командоси".

Он је рекао да су лидери опозиције који су били на власти, затварали фабрике и истакао да, с друге стране, садашња власт отвара фабрике и сваке године ради на томе да се повећавају пензије и плате и на доласку инвеститора.

Стефановић је истакао и да је минимална зарада у време Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Бориса Тадића и Мирка Цветковића за четири године повећана са 159 на 162 евра, односно за само три евра, док сада износи 230 евра.

Министар је оценио да то није идеално, али је много веће.

Стефановић је рекао да је код опозиције приметан недостатак програма.

"Потпуни недостатак програма, немате било какву идеју шта бисте људима понудили ни по једној теми, осим повратка на власт оних који су нас већ опљачкали. То је једино што сам чуо да се нуди као део програма", рекао је Стефановић.

 

За пет дана 60 вожача са 2 промила

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је потресна чињеница да су и поред измена Закона о саобраћају, на друмовима све учесталије саобраћајне несреће с трагичним исходима и да лица у алкохолисаном стању угрожавају себе и друге учеснике у саобраћају.

"Недавно смо у контроли за пет дана открили 60 људи који су имали преко 2,0 промила алкохола у крви. Ја не знам како ти људи могу да нађу свој ауто, а камоли да седну да возе, јер је 2,0 већ близу коме", рекао је Стефановић.

Он је подсетио да су казне за вожњу у пијаном стању ригорозне и да није спорно да ће ти људи ићи у затвор, али да је проблем у томе што може да се деси да они, управљајући возилом у пијаном стању, изазову саобраћајну несрећу у којој ће неко да изгуби живот.

"Ми стално апелујемо, пооштрили смо закон два пута, полиција је стално присутна на терену, али није ствар у томе што ће полиција или државни органи да вас казне. Ви треба да бринете о свом животу, о животу других у саобраћају, и то је суштина зашто људи треба да возе на одговоран начин, зашто не смеју да пију, зашто морају да воде рачуна о ограничењу брзине, зашто се везује појас", нагласио је Стефановић.

На питање да ли измене закона, попут трајног одузимања возачке дозволе, могу да допринесу већој безбедности у саобраћају, он је рекао да је увек за то да закон буде пооштрен и подсетио да је Министарство предложило измене Кривичног закона у смислу пооштравања свих санкција за учиниоце кривичних дела где има елемената насиља, као и да се сваки поврат драконски кажњава.

Министар је, међутим, поновио да није суштина у томе да се возачима који крше закон наплати казна, већ да они буду свесни да поштовањем закона штите себе и друге људе и да треба нормално да стигну тамо куда су кренули.

"Боље је возити нормално, возити трезан, и то треба да буде ваш мотив да везујете појас и возите по ограничењу брзине," истакао је Стефановић.

Говорећи о тешкој саобраћајној несрећи која се прошле недеље десила недалеко од Куршумлије, он је подсетио да је у питању било директно прелажење аутобуса у други смер, или зато што је возач заспао или зато што му се нешто друго десило, што је изазвало судар са камионом и додао у таквој ситуацији нико не може ништа да уради.

Стефановиће се осврнуо и на изјаве појединих опозиционих лидера да је пут Прокупље - Куршумлија црна тачка и да треба урадити нови пут.

"Ти исти људи су износили критике када је председник Вучић најавио и покренуо велики број пројеката у вези са изградњом путева. Он се лично заложио и још као премијер и од 2014. године покренуо модеран нови начин изградње путева и ауто-путева у Србији. Када је говорио о ауто-путу Београд-Приштина, који између осталог пролази туда и који ће растеретити саобраћај, он је у целој председничкој кампањи због тога био изложен нападима и Вука Јеремића и Саше Јанковића", навео је Стефановић.

Стефановић је додао да су Јеремић и Јанковић тада рекли да је то бесмислен пут, да он неће ништа решити.

"Сад исти ти људи кажу да треба да радимо пут. Ја не разумем у чему је поента, осим да се нешто нападне. Зашто они када су били на власти нису урадили било који од тих путева?", запитао је Стефановић.

"Лако је рећи Вучићу уради и он то уради, што њима најтеже пада, али је најбоље по Србију", закључио је Стефановић.

 

Ситуација на КиМ сложена, увукли нас у проблеме

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је садашња опозиција док је била на власти земљу увукла у највеће проблеме, пре свега у вези с Косовом и Метохијом, а које председник Србије Александар Вучић сада покушава да исправи.

"То је тако сложена ситуација", рекао је Стефановић и подсетио да је Вучић унапред рекао, на време, пре потписивања Бриселског споразума, да ће то бити споразум на који ћемо се позивати када будемо говорили о стабилности и безбедности Србије.

Истакао је да је још тада Вучић упозорио шта ће се све дешавати, ако не будемо имали снаге да се изборимо за стабилност у целом региону.

Он је додао да зато Вучић инсистира на тако великом броју пројеката, јер, како је нагласио, изградња путева, укидање свих царинских баријера и јачање економије повећавају стабилност.

"Више можете да урадите када је Србија економски јача, када је на различите начине јача, она може регионално да заштити стабилност и да заштити Србе ма где живели", рекао је Стефановић.

Он је, међутим, истакао да је ситуација на КиМ најсложенија и истакао да је кључни проблем то што су припадници претходних власти - Тадић, Јеремић, Ђилас и Стефановић - "преко ноћи променили резолуцију у УН" и одлучили да преселе преговоре из УН у ЕУ.

Стефановић је рекао да су они то учинили, иако су, знали да ће се ти преговори водити тамо где је већина земаља признала независност КиМ, "где су то урадиле најмоћније и највеће земље ЕУ и где су наши изгледи ту доста лошији и где немамо заштиту".

Он је нагласио да када је Вучић нудио свима да се укључе у дијалог о КиМ и позвао их да смисле најбоље решење, одговор је био ћутање.

"Није хтео нико да се укључи да преузме одговорност", нагласио је Стефановић, додајући да нико неће да преузме одговорност како би имао позицију да, шта год да се деси, може да напада Вучића.

Он је додао да су лидери опозиције, док су били на власти, увукли Србију у "најгоре ствари".

"О корупцији нећу ни да причам, као ни о уништавању и разарању наше привреде", рекао је Стефановић, додајући да је минимална зарада, за време Ђиласа, Јеремића, Тадића и Цветковића за четири године порасла са 159 на 162 евра.

"За цела три евра за четири године. Па како их сад није срамота да причају?", упитао је Стефановић, истичући да је та зарада данас 230 евра.

Суштина је, нагласио је, да су нас ти људи увукли у највеће проблеме.

"Они су нам донели царине и границе између два дела Србије, они су нам донели то да се преговара уместо у УН у ЕУ, они су започели све процесе због којих ми данас имамо тешке муке и онда беже од одговорности, а кад их питате било шта везано за КиМ, само чекају да кажу нешто негативно", рекао је Стефановић.

Министар је додао да се Закон о пореклу имовине налази у јавној расправи и подсетио да је власт 2012. године обећала Закон о јавним набавкама.

"Јавне набавке су биле један од највећих извора корупције", рекао је Стефановић истичући да су оне спровођене кроз "буразерско партнерство - ја теби, ти мени".

Он је истакао да је то било у време када су Ђилас, Јеремић, Тадић, Цветковић и Ђелић управљали земљом, када је Србија, како је навео, могла да се мери са само још пет држава по нивоу корупције.

"Домети и начин онога што су радили за време своје власти, ми ћемо морати да исправљамо још много година", оценио је Стефановић.

Он је, ипак, истакао да су Вучић и Влада Србије поправили део ствари, отворивши 200 фабрика, док опозиција, како је навео, не може да поброји 200 ствари које је урадила за многи дужи временски период.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк