Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЛАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СУ ДЕО КАМПАЊЕ САВЕЗА ЗА СРБИЈУ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је данас тврдње дела опозиције, која је за сутра у Београду најавила митинг својих присталица, да ће путеви и прилази граду бити блокирани.

Стефановић је рекао да су то лажне информације и апеловао на учеснике тог скупа да се уздрже од сваке врсте насиља.

Поручио је да је полиција спремна да чува јавни ред и мир и обезбеди сигурност свих грађана.

Са жаљењем је приметио да није први пут да се шире лажне информације и истакао да је то део кампање којом СзС покушава да створи стресну ситуацију и прикаже себе као угрожене.

Стефановић каже да на сутрашњем скупу СзС не очекује већи број грађана.

"Људи су имали прилике да виде у протеклих неколико месеци у свим протестима који су одржавани да нигде ниједне ни најмање баријере није било на путу, потпуно слободно, нормално, демократски је било, исто тако ће бити и сутра", рекао је Стефановић.

Критику СзС да броји људе, Стефановић је коментарисао рекавши да постоје полицијске процене за сваки скуп, не само за политичке скупове, већ и за спортске, културне догађаје и манифестације.

Објашњава да није иста организација када се скупља 500 људи или 2.000 или као на утакмицама понекад када има 50.000 навијача, а све то због организације и регулисања саобраћаја и преузимања безбедносних мера.

Министар, каже, не види у чему је проблем да се грађани обавесте о броју присутних на неком скупу. О томе, истиче, постоје фотографије, снимци и сваки грађанин може да погледа и сам процени колико је на неком скупу било људи.

Учеснике сутрашњег скупа у Београду Стефановић је позвао да се уздрже од насиља и да не упадају у институције.

"Немојте да упадате у институције, да тучете људе, да вршите насиље над женама. Не желимо да будемо земља где се упада у телевизије са тестерама, где се полицајцима прети ножевима, где се лаје на њих, псује им се мајка, то није нормално. Само то не треба да буде", казао је Стефановић.

Очекује, навео је, да сутрашњи скуп у Беогаду буде организован на начин на који је то било јуче у Новом Саду, када је између 35.000 и 40.000 људи дало подршку председнику Александру Вучићу, а који је прошао без иједног инцидента.

Коментаришући најаве о радикализацији протеста, Стефановић каже да, после оног што се догодило испред ТВ Пинк, када су две новинарке повређене, након насртаја на председницу Скупштине, претњи премијерки, упад у РТС, пребијања новинара уза зид, нада се да тога више неће бити.

"Очекивао сам да ће Ђилас, Јеремић, Обрадовић схватити да такво понашање њима шкоди, али они су прибегли насиљу и ми смо после свих ових ствари били забринути", рекао је Стефановић и поновио апел на свест обичних људи који не мисле као СНС или неко из владајуће коалиције да не прибегавају насиљу, да не дозволе да буду злоупотребљени и да не дозволе да буду пиони у игри, у коју ће неко да их само гурне, а потом да се извуче", рекао је Стефановић.

 

Полиција ради на графитима којима се прети Вучићу

Полиција ради на случају графита којима се позива на смрт председника Србије Александра Вучића, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и приметио да у друштву има много мржње и насиља.

Стефановић је рекао да се такви графити и поруке не појављују први пут, као и да су упозоравали лидере СзС-а да не сеју мржњу у друштву, јер се са њихових трибина, митинга и говорница, како каже, говори говором мржње.

"Вучић се оптужује за све и свашта, он је крив и за оно што су они урадили у УН против наших интереса везано за Косово и Метохију и за то што су пребацили одлучивање из УН у ЕУ, као и за све што су потписали у бриселском споразуму и поставили царину и границу између централне Србије и Косова и Метохије", рекао је Стефановић.

Подсетио је да је за време бивше власти у Србији просечна плата била 320 евра, а да је данас 462 евра.

"Али, они су задовољнији када људи имају 320 евра. Вучић им је крив за све, а Вучић је отварао и отвара фабрике, а они их затварали", додаје министар.

Истиче да та мржња коју они свакога дана изговоре рађа нову мржњу и подстиче на безумље као што је то на графитима.

"Полиција ће радити на откривању, али наш је посао да апелујемо на друштво и да градимо друштво у којем је што мање насиља и толеранције на насиље", закључује Стефановић.

 

Повећан број кривичних пријава за дела криминала и корупције

Показано је да је држава одлучна да стане на пут свакој врсти криминала и корупције, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, наводећи да је повећан број поднетих кривичних пријава за таква дела.

Стефановић је то рекао, говорећи о резултатима оствареним од почетка примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Каже да је тај закон био последњи у сету антикоруптивних закона, којим је показано да је Србија земља у којој нема заштићених.

"Уверен сам да ће ови резултати дати подстрек и мотивацију људима у полицији да наставе да раде на томе и да и даље бележимо добре резултате", рекао је Стефановић.

Упитан о борби против криминала и обрачуну кланова, министар је рекао да је било пораста тих дела у целом региону, али да се снажном акцијом полиције и разменама информација дошло до тога да су многи од њих данас у затворима.

Додаје да се показало да је полиција у Србији, као и она у региону, довољно способна да то сузбије и истиче да је на том плану кључна сарадња.

"Имали смо снажне активности и радили на томе да велики број људи притиснемо на различите начине како бисмо их процесуирали за дела која су учинили. Постигнути су рекордни резултати и важно је да полиција има механизам да стане у одбрану Србије од сваке врсте криминала", поручио је министар Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг/О2