Вести

Стефановић: Да се ниjедан криминалац не осећа сигурним

Припадници Жандармерије, настављајући традицијиу дугу 154 године, данас су обележили свој дан и славу Видовдан, уз поруку министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да је намера власти да се ниједан криминалац не осећа сигурним у држави.

"Морамо да сломимо кичму организованом криминалу у овој земљи", истакао је Стефановић на свечаности у Другом одреду у Раковици.

Он је нагласио да Жандармерија може да испуни сваки задатак од копнене зоне безбедности до београдских улица.

"Очекујем од вас да када Србији то треба ви будете њен бедем да будете мач и ослонац, гарант сигурности за све грађане Србије", рекао је Стефановић. 

Он је навео и да од припадника Жандрмерије очекује да буду пример не само за нашу полицију него за целу државу и да покажу шта значи част, храброст и постење и како се бори против корупције и криминала. 

"Хоћу вашу помоћ да се ниједан криминалац у овој земљи не осећа сигурно ма ко он био и ма како се звао.Морамо да сломимо кичму организованом криминалу у овој земљи", истакао је он.

Честитавши им Дан јединице и славу, Стефановић је одао признање припадницима Жандрамерије на свему што су урадили за грађане током кататсрофалних поплава.

"Током свих ванредних ситуација имао сам прилику да видим какви су то људи колико могу и хоће и колико су били стуб наших могућности да обранимо људе да их спасимо из поплава", рекао је он.

Стефановић је навео и да је упознат са проблемима са којима се суочава Жандармерије додавши да у сарадњи са дирекцијом полиције и другим државним органима активно ради како би се они решили. 

Командант Жандармерије Миленко Божовић, који је данас промовисан у генерала полиције, истакао је да је та јединица стуб безбедности државе и да служи на понос и МУП-у и Дирекцији полиције.

Божовић је истакао да је заустављен негативан тренд који је због појединаца рушио углед Жандрмерије истакавши да "у јединици више не може да буде свако, нити да опстане свако, а ни да буде примљен било ко".

Он је истакао и да припадници те јединице извршавају најсложеније задатке - од борбе против тероризма у копненој зони безбедности до борбе против хулиганизма на улицама, хапшења опасних криминалаца... 

Стефановићу и директору полиције Милораду Вељовићу, за подршку Жандармерији уручени су симболични поклони док су, на свечаности најистакнутији припадницји јединице између два празника унапређени и награђени пиштољима.

Историја српске Жандармерије као специјалне војно полицијске јединице, почела је 1860. године, а њен положај био дефинисан Законом о устројству Војног министарства који је ступио на снагу 1864. године.

Касније, 1881. и 1921. године донети су нови закони о Жандармерији, а организација и надлежност тадашње српске Жандармерије били су исти као и код већине јединица тог типа у европским државама.

Након Другог светског рата, установљен је потпуно нов систем управних власти и прекинут сваки континуитет са предратном Жандармеријом да би, 25. јуна 2001. на основу одлуке Владе Србије, у оквиру МУП-а поново оформљена Жандармерија.

Жандармерија у свом саставу има Команду, која је смештена у Београду, и четири одреда: у Београду, Нишу, Краљеву и Новом Саду. 

Као организациона јединица Дирекције полиције у МУП, Жандрамерија планира, организује и извршава најсложеније безбедносне задатке на целој територији Србије у случајевима сузбијања тероризма и превентивне антитерористичке делатности.

Уз директне интервенција са циљем елиминисања терористичких група и разбијања организованих мрежа терориста, у задатке Жандармерије спада и обезбеђивања јавног реда и мира у ситуацијама високог ризика као и обезбеђење јавних скупова високог ризика.

Успостављање јавног реда и мира нарушеног у већем обиму, пружања помоћи у ванредним ситуацијама - поплавама, пожарима, земљотресима..., такође су задаци припадника те јединице.