Вести

СТЕФАНОВИЋ: БУДИТЕ УЗ НАРОД, ШТИТИТЕ ЗЕМЉУ, БРИНУЋЕМО О ВАМА

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да ће држава наставити да брине о припадницима МУП-а, а да је њихов задатак да буду у служби грађана и да покажу да је Србија јача од криминалаца.

Стефановић је у Новом Саду на промоцији три нове класе припадника МУП рекао да ће од сутра на улицама Србије бити 711 нових полицајаца и ватрогасаца чиме ће се осигурати већа безбедност за грађане Србије, те истакао да је посебно поносан што је 125 жена одабрало да носи униформу своје земље.

Министар је рекао да су будући полицајци и ватрогасци одабрали позив који никад није лак, који носи велике изазове, јер да ће морати да ризикују свој живот да би заштитили друге, али и да нема веће радости од спасеног људског живота.

"Ваш је задатак да будете у служби грађана, да оправдате поверење, будете добар пријатељ и комшија и пружите руку спаса. Важно је и да немиле догађаје спречите и да увек будете доступни свом народу", рекао је Стефановић.

Он им је саветовао да од сутра почну да уче од својих искуснијих колега и да дају свој допринос да МУП постиже све боље резултате и да стопа криминала буде још нижа.

"Морате бити одлучни и храбри, показати да ће свако ко прекрши законе одговарати и да ће Србија бити јача од криминалаца који не смеју да се осећају спокојно у нашој држави", истакао је Стефановић.

Министар је навео да су припадници МУП који ће од сутра бити на задацима само један корак у запошљавању и подсетио да је у последњих пет година примљено 3.000 нових полицајаца и ватрогасаца и да се на томе неће стати.

Он је навео да ће од октобра на улицама Србије бити полазници још две класе центра за основну полицијску обуку са скоро 700 полицајаца, те да је завршен конкурс за још 400 нових полазника који ће се следеће године придружити колегама и још 200 ватрогасаца спасилаца.

Министар је навео да су у последње време значајно унапређени услови рада набавком нове опреме и возила, али и кроз значајно повећање плата.

"Купили смо нове униформе, заштитну опрему, МУП је реконструисао и модернизовао 40 борбених оклопних возила, а припадници Жандармерије и САЈ-а имају нова оклопна возила Лазар и Милош", рекао је Стефановић.

Он је додао да је договорена куповина нових седам хеликоптера, од којих ће четири Ербасова стићи до краја године.

"Зараде су значајно повећане последњих година и захваљујући одговорној политици можемо очекивати и нова повећања", истакао је Стефановић и додао да је почела и изградња јефтиних станова за припаднике полиције и војске.

То је, истакао је, јасан показатељ бриге Србије о положају припадника Министарства унутрашњих послова, што они и заслужују својим посвећеним радом, храброшћу одговорношћу.

Додао је да држава брине и о породицама запослених у МУП, подсетивши да је ове године примљено у радни однос 130 чланова породице припадника МУП који су тешко повређени или погинули на радном месту, те да ће до краја године бити запослено још 140 чланова породица оних који су пали бранећи земљу.

"Будите увек уз свој народ и штитите земљу. Поносан сам на вас и очекујем много", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б