Вести

Потребна је провера народне воље

Вучић је на самом почетку говорио о постигнутим резултатима, борби против корупције и криминала. Он је оценио да је Србија извор политичке стабилности у региону.

"Србија је не довољно брзим, не довољно јаким, али сигурним кораком кренула у будућност", рекао је Вучић.

Додао је да у Србији данас нико не ломи латиничне написе и табле, и да су поједини случајеви лоше намештени од стране поједних из опозиције, који желе да садашња Србија личи на деведесете.

Србију морамо да поставимо на здраве ноге, потребно је да у наредном периоду извршимо озбиљне реформе у држави и друштву, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је неопходно и поставити на неким местима друге директоре, који ће више водити рачуна о друштвеном благостању. Тражим од вас да се да се борите за боје ваше странке, за Србију, рекао је Вучић обраћајући се члановима СНС.

Свим својим снагама борићемо се са свим проблеми у Србији, рекао је он. "Не тако што ће држава да запошљава, већ тако што ће да помогне приватни сектор. Да не буде једина нада да се неко запосли у јавни сектор", рекао је он.

Најавио је и неке промене, додајући да ће се "освежити" Председништво СНС.

"Биће и неких нових имена", рекао је Вучић и додао да се није много бавио странком у протеклом периоду.

Лидер СНС Александар Вучић поручио је данас да је циљ те странке да на предстојећим ванредним изборима победи, али да СНС, ако победи неће владати сама.

"Ако добијемо поверење народа, нећемо владати сами, тражићемо широку подршку народа, јер нам је та подршка много потребна, потребно је да радимо, а не само да критикујемо, да показујемо делима, а не само речима да смо способнији од наших претходника", рекао је Вучић на изборној скупштини СНС.

Позвао је, такође, чланове да ако СНС победи, победу скромно прихвати, "да не показујемо да смо много јачи и надмоћнији".

"На вама је да објасните нашу политику, а уверен сам да ће грађани Србије то умети да препознају и измере. Ваш задатак је победа, да покажете да можемо више, боље, снажније. Ако будемо поражени, пораз ћемо примити часно и озбиљно, онако како то примају људи који воле свој народ и земљу, а не да кукумавчимо да су нам сви други криви", рекао је Вучић и позвао чланове странке да буду посвећени будућности Србије, напретку и развоју економије.

На данашњој изборној скупштини, приметио је, није изговорено име ниједне политичке странке, ниједног лидера, јер, како је истакао: "Није наше да се бавимо њима, наше је да решавамо проблеме у Србији, у томе се разликујемо од других".

Вучић је, обраћајући се члановима СНС на изборној скупштини у центру "Сава", рекао да неће говорити лоше о коалиционим партнерима.

"Много смо доброг направили, направили смо добре темеље", рекао је Вучић говорећи о партнерима у Влади Србије. "Мислим да можемо боље и брже у будућности".

"Дошло је време да положимо рачуне", рекао је Вучић.

Лидер напредњака наводи да у друштву влада амосфера неразумевања за реформе које СНС прелаже. Он је додао да је тешко радити у атмосфери у којој сте главна мета.

Тражим од вас да се да се борите за боје ваше странке, за Србију, рекао је Вучић члановима СНС, који су одлуку да сутра предложи нове парламентарне изборе поздравили дугим аплаузом.

Лидер напредњака је рекао да је ова странка постигла највећи резултат од увођења вишестраначја у Србији, и да је "најважније да Србија постигне још веће успехе", а да СНС, као странка, може да има и слабије резултате.

 Небојша Стефановић рекао је новинарима испред Сава Центра да би ванредни парламентарни избори требало да буду одржани 16. марта, истог дана када и градски.

"Очекујем да ће Председништво прихватити предлог председника за расписивање ванрених парламентарних избора. Иако сматрам да је ова влада имала доста успеха пре свега у борби против корупције и организованог криминала, мислим да је потребно убрзати реформе. Потребна је провера народне воље", рекао је Стефановић.

Потпредседник СНС је додао да очекује "убедљиву већину на Председништву сутра", као и да због рационалности избори би трабало да буду 16. марта када и градски.

Стефановић је новинарима рекао да је најзначајнији разлог због којег треба ићи на изборе то што је грађанима потребна "брза трака и неупоредиво брже напредовање".

Он је навео да је најважније да се јасно поручи да су избори разлог да се нешто промени у Србији, истичући да не зна каква ће бити процедура и да све зависи од корака владе, јер постоји неколико сценарија за расписивање избора.

"Не знам каква ће процедура бити даље, али парламент нема никакву улогу више у томе", рекао је Стефановић који је и председник Скупштине Србије.

Он је додао да ако се предлог СНС реализује брзо више не може бити седница парламента.

Стефановић је навео и да све опозиционе странке траже изборе и да су избори добар начин да се провери шта народ мисли о политици Александра Вучића и СНС-а.

Упитан, да ли се министар привреде Саша Радуловић препоручује или дисквалификује за даље реформе Стефановић је рекао да у овом тренутку не жели да коментарише потез министра Радуловића јер је напредњацима, како је рекао, најважније да Србија брже иде напред и да је та странка томе посвећена.

Стефановић је рекао да у Србији постоји доста људи који тешко живе и доста проблема са којима треба да се суочи и да, иако је влада имала добре потезе и почела снажну борбу против корупције и криминала, приступање ЕУ и стабилизовала економију, и даље је грађанима потребна брза трака и неупоредиво брже напредовање.

Александар Вучић рекао на Изборној скупштини странке да ће сутра на седници Председништва СНС предложити да се одрже ванредни парламентарни избори.

Селаковић: Напредњаци ће показати зрелост

Функционер СНС Никола Селаковић изјавио је да је уверен да ће странка дати подршку њеном председнику Александру Вучићу за расписивање ванредних парламентарних избора и поручио да су напредњаци показали зрелост и државотворност.

"Проблема има још много који су се гомилали деценијама и који нису решавани на адекватан начин и зато је потребна нова подршка и да ту енергију која се осети медју градјанима и подршку проверимо", рекао је Селаковић новинарима у београдском Сава центру где се одржава изборна скупстина напредњака.

Селаковић, који је члан председништва СНС, а који се у медијима помиње као нови потпредседник странке, није желео да каже да ли очекује да буде изабран на то место будући да ће скупштина о тој тачки разговарати у току дана, али је нагласио да би то за њега представљало додатну одговорност.

"Не бих спекулисао. Нисмо дошли до те тачке дневног реда. То би за мене било нешто изузетно, али и нешто што обавезује на још пожртвованији рад и у странци и у држави Србији", рекао је Селаковић који је и министар правде.

Он сматра да је СНС на овој ванредној скупштини показала своју политичку зрелост и државотворност, као и спремност да настави интензивније да ради на путу модернизације и осавремењавања Србије.

"То је пут који је СНС вођена Вучићем показала и то је нови ветар који се осетио на политичком небу у последњих годину и по дана", поручио је Селаковић, закључујући да су градјани препознали жељу напредњака да проблеме решавају.

Скупштина СНС је усвојила је данас измене Статута којим је, измедју осталог, предвидјено да се број потпредседника повећа са досадашњих пет на шест.

Вучић је изабран гласовима свих 3.804 присутних делегата Скупштине СНС.

Гласање је било јавно.

Вучић је био једини кандитат за председника странке, а његов поновни избор предложило је 188 општинских одбора, што је Скупштина странке једногласно подржала.

Делегати изборне скупштине Српске напредне странке једногласно су подржали и предлог да Јоргованка Табаковић буде нови заменик председника те странке и именовали чланове Председништва.

Гувернерку Народне банке Србије Јоргованку Табаковић предложио је на скупштини у београдском Центру "Сава" Вучић, који је истакао да она показала како се професионално и одговорно понаша.

"Иако је на почетку мандата нападана, она је показала како може одговорно и професионално да се понаша, омогућила је монетарну и фискалну стабилност", казао је Вучић.

Он је навео да ће министар правде Никола Селаковић бити шести потпредседник те странке, а да ће сада садашња чланица Представништва Јадранка Јоксимовић бити интернационални секретар.

Након ових предлога, Главни одбор СНС је изгласао постављање ових функционера напредњака на те функције.

Поново су за потпредседнике изабрани Зорана Михајловић, Братислав Гашић, Горан Кнежевић, Небојша Стефановић и Игор Мировић.

За председника Извршног одбора СНС-а поново је изабран Радомир Николић.

На изборној скупштини изабрани су и чланови Председништва: Јоргованка Табаковић, Љубиша Стојмировић, Небојша Стефановић, Никола Селаковић, Гојко Радић, Александар Николић, Радомир Николић, Игор Мировић, Милосав Миличковић, Зорана Михајловић, Горан Кнежевић и Јадранка Јоксимовић.

Чланови Председништва су и Алекса Јоцић, Марко Ђурић, Дејан Ђурђевић, Бојан Димитријевић, Маја Гојковић, Милош Вучевић, Братислав Гашић, Верољуб Матић (председник општине Коцељева), Милан Бачевић, Владанка Маловић, Александра Томић, Бранислав Простран, Златибор Лончар, Зоран Бабић, Горан Цветановић и Зоран Перишић.

Вучић је захвалио делегатима на указаном поверењу што су га поново изабрали за лидера странке.

"Увек се мора поштовати воља народа, то је добро и важно. Имамо кандидате за изборе унутар странке од месних одбора до председника. Не бих волео да будем ни на једној функцији, а да немам вашу подршку и подршку грађана", казао је Вучић.

Он је оценио да Српску напредну странку очекује прљава предизборна кампања и навео да ће на њих ударити сила која ће потрошити на десетине милиона евра.

"Није страшно ако изгубимо, ако паднемо, страшно би било да не устанемо, а устајаћемо стално", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће највећу одговорност за пораз сносити он, али је поручио да од сваког члана странке очекује да буде посвећен будућности Србије.