Вести

Орлић: Ђилас се обогатио, а у политику ушао "го као пиштољ"

Члан Председништва СНС Владимир Орлић изјавио је данас да се бивши градоначелник Драган Ђилас „бесомучно“ обогатио од бављења политиком, у коју је, каже, ушао „го као пиштољ“ и истакао да грађани Србије имају право да добију објашњење за то.

Орлић је, на конференцији за новинаре испред Старог двора, навео да је у Ђиласово време набављено 180 аутобуса од пољске компаније, иако њихова понуда није била најповољнија и додао да је сваки од тих аутобуса плаћен 50.000 евра више.

Такође, додао је, приликом набавке 30 трамваја из Шпаније није се бирало на основу најниже цене због чега је, тврди, плаћено два милиона евра више за возила.

Орлић тврди и да је 2,5 милиона евра плаћено за рекламирање Ђиласа и, како каже, „такозваног успеха његове власти“.

„Који је интерес грађана Београда да се њихов новац овако потроши очекујемо да чујемо одговор“, истакао је Орлић.

Навео је и да је ЈКП „Градска чистоћа“ купила зграду „Инекса“ за 601 милион динара, на основу, како тврди, налога градске власти на чијем је челу био Ђилас.

Орлић је рекао да је „Бус плус“ систем који је постојао у Ђиласово време „слика и прилика“ како је могуће урадити све на штету грађана.

Тај посао, рекао је, није реализован у складу са законом који прописује поступке у јавним набавкама, иако је тај закон у то време постојао, већ у складу са одлуком коју су донели Ђилас и његова власт.

„Нису хтели да поштују закон него су поштовали правила која су сами донели и зато је тај посао од самог почетка био до те мере споран и неисправљив да је то скандал и срамота какву Београд не памти“, оценио је Орлић.

Он је истакао да за све ово грађани Србије имају право да траже објашење и додао: „Обогатити се тако бесомучно од бављења политиком, током вршења јавних функција захтева сваки одговор. То су питања за Ђиласа и теме од којих не може да побегне. Може да напада, да клевеће колико хоће, али ова питања остају, довољно су јака и важна да неће помоћи никакав смешан маневар да се ова питања избегну“.

На питање новинара о дипломи основних студија министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, коју опозиција оспорава, Орлић је рекао да то раде јер желе да скрену пажњу са истраге коју је Стефановић покренуо против Ђиласа.

„Смешно ми је када о образовању прича Обрадовић који је функционално непсимен. Смешно ми је и да Ђилас прича о образовању јер знам да он, када сретне своје професоре са Машинског факултета поглед обори ка земљи, а ви га питајте зашто“, додао је Орлић.

 

 

Извор: Танјуг