Вести

ОБРАДОВИЋ: БОШКО ЈЕ САМО ПИОН ДРАГАНА ЂИЛАСА

Марија Обрадовић, народна посланица и потпредседница СНС-а, налази се од петка ујутру у Скупштини Србије, где заједно са посланицима владајуће већине борави како би парламент одбранили од, како наводе, оних који насиљем покушавају да преузму власт.

Обрадовић истиче да је реч о одбрани достојанства, нормалности и пристојности.

У Скупштину Србије можете ући само преко изборног резултата, никако насиљем и агресијом. Путујем по Србији и разговарам са грађанима који инсистирају да се ухапсе вандали који чине насиље у Београду. Опозиционари организују протесте у различитим градовима, на којима су најпре имали по неколико стотина људи, а сада се то свело на 30-50 људи. Опозиција плаћа дневницу у износу од 1.500 динара за долазак на протест, не говорим ништа ново, у малим градовима се све зна. Треба нагласити и да поједини посланици опозиције који бојкотују парламент редовно узимају дневнице и иду на службена путовања, бирају само оно што им одговара, а немају одговорност према грађанима.

* Пре десетак дана ваше колегинице из Скупштине града изашле су испред те зграде и на тај начин спречиле упад опозиционара, да ли сте ви и ваше колегинице из Скупштине Србије спремне на сличан потез?

- Сасвим је могуће да се то догоди. СНС има нешто мање од 50 посланица и све су од петка у парламенту. Колега Мартиновић је, када смо говорили о штрајку глађу, казао колегиницама да не очекује да се оне изложе том физичком напору. Ми смо се побуниле и казале му да не треба да одваја мушкарце и жене. Ми смо политички равноправне и ако било која од нас осећа да на тај начин треба да да допринос, то ће и учинити. Жене се неће склањати, бићемо равноправне са колегама.

* Председник Србије Александар Вучић поручио је на скупу у Новом Саду да је обавеза свих у парламенту да разговарају, да ли је тај дијалог могућ?

- Ми смо апсолутно расположени за дијалог, али он не зависи од нас јер поједини посланици опозиције бојкотују парламент. Ми смо ту, парламент као институција функционише, закони се доносе, одбори раде, постоји и пленумска расправа.

* Александар Вучић је више пута најавио да ће се повући са чела СНС-а, како то коментаришете?

- Ја за ових десет година нисам упознала човека у странци који мисли да је добро да Вучић не буде председник СНС-а. Рејтинг који он има јасно показује да је незаменљив.

* Да ли је сада право време за одржавање ванредних парламентарних избора?

- Као политичарка и потпредседница највеће странке, мислим да су нам у овом тренутку потребни избори. Мислим да би та кампања направила једну врсту пресека и умирила страсти, али ми не можемо никад бити сигурни. Након што је Бошко Обрадовић упао у РТС са људима који су носили моторну тестеру, ви од тог човека можете да очекујете било шта.

* Шта мислите о томе што опозиција окупљена око Савеза за Србију не жели на изборе?

- Виде свој рејтинг. Савез за Србију нема ни политички програм, ни страначку инфраструктуру. Како онда очекују да се грађани определе за њих и да буду алтернатива Александру Вучићу, који је политички џин. Он је председник највеће странке у Србији која има преко 700.000 чланова, озбиљан политички програм, страначку инфраструктуру и оно што је највећа Вучићева предност јесу резултати које је остварио.

* Дуго сте се бавили новинарством, како сте се осећали када сте гледали упад опозиционара на РТС, а међу њима су били и људи који су носили моторне тестере?

- Апсолутно није било разлога за то, то одлично знају и Бошко Обрадовић и Драган Ђилас, који је улетео за њим како би га зауставио. Занимљиви су ми сукоби међу лидерима Савеза за Србију. Новац је код Ђиласа и Јеремића и Обрадовић је само пион, који је спољни играч, али степен агресивности и насиља који он носи у себи ескалира у непредвиђеним ситуацијама на терену. Сво оно хистерично дивљање Бошка по РТС-у, где је он преслишавао новинаре и тражио да му кажу где је просторија из које се емитује Дневник, јесте застрашивање и ту има много елемената за кривичне пријаве. Избегава се коришћење речи „фашиста“, кажу да је то много, али ово што Бошко ради је фашизам, јер он забрањује неком да се креће, он одређује ко може бити новинар, које су групе људи пожељне и он позива на линч свих оних који подржавају СНС.

* Опозиционари су покушали да изазову инцидент и пре вашег гостовања на ТВ Трстеник, шта се тачно догодило?

- Та телевизија ради под кључем због страха од опозиционара. Неколико присталица СзС-а предвођени послаником Мирославом Алексићем, који је и потпредседник Јеремићеве странке, окупило се испред те телевизије и узвикивали су погрдне речи. Кренула сам на гостовање, колеге из СНС-а су ми предложиле да уђем на задњи улаз, али ја нисам желела. На самом улазу у ту телевизију, када су мени откључавали врата, Алексић се залетео и улетео је кроз та врата. Упитала сам га: „Зашто то радиш?“, он ми је одговорио: „Хоћу да се поздравим са тобом.“ Да је хтео да се поздрави, он би то урадио испред телевизије, он је хтео инцидент, а то не приличи неком ко је народни посланик.

* У оквиру кампање „Будућност Србије“ у Новом Саду одржан је велики митинг, којем је присуствовало 40.000 људи, шта очекујете у Београду 19. априла?

- Биће то једна празнична шетња. Прославићемо резултате које смо остварили, огроман број људи жели да дође и да покажемо колика је снага нас који не дамо да опозиционари врате Србију у нестабилност. Треба нам позитивна, нормална и модерна будућност Србије, а то ова владајућа већина може да уради. СНС, предвођен Александром Вучићем, има подршку 55 одсто бирача, а Савез за Србију, који дивља и малтретира целу земљу, има око десет одсто.

* Вучић је најавио да ће од 1. септембра кренути унутарстраначки избори у СНС-у, да ли је странци потребно, лаички речено, „проветравање“?

- Ја често користим тај термин „проветравање“. То значи да отворите и излаз и улаз, па када ту мало дуне ваздуха и када се промешају карте, онда они којима ту није место испадну из игре, а уђу неки нови и млади људи. Треба нам више жена у политици, јер нам треба женски поглед на политику.

* Како жене да се одлуче да уђу у политику ако на политичкој сцени месецима имамо агресију, насиље и увреде упућене женама? Да ли су жене након свега уплашене да се баве политиком?

- Из разговора са женама у нашој странци, схватам да оне нису уплашене. То им је додатни мотив да покажу да су раме уз раме са колегама и да имају још боља решења за неке од проблема. Разговарала сам са председником Вучићем да направимо измене у страначким документима и да уведемо квоте које ће женама гарантовати да ће бити у општинским и градским одборима. Ми у држави на најмоћнијим позицијама имамо жене. Лако је стићи на позицију где те кандидује странка, али како ту жену да странка кандидује када она није видљива у страначкој инфраструктури. Овако, када од 100 чланова општинског одбора, морате да имате 30 жена, е то је већ другачија ствар. Вучић подржава ту идеју, морају сада и органи странке да се изјасне о томе.

* Премијерка Ана Брнабић присуствовала је седници Председништва СНС-а, да ли бисте ви волели да је видите у редовима СНС-а?

- За мене лично она је већ једна од нас.

 

 

 

Извор: Ало