Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ОСУЂУЈЕМ СВE НАПАДE НА НОВИНАРЕ И МЕДИЈЕ

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва Српске напредне странке Зорана Михајловић, осудила је увреде које је на друштвеној мрежи Твитер уредници емисије “Упитник” на РТС-у, Оливери Јовићевић, упутио председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић.

“Можете да се не слажете с тим како неко ради свој посао, али немате право никог да вређате. Нажалост, није први пут да политичари из опозиције користе најпримитивнији сексистички речник кад су у питању жене, а то што је Сергеј Трифуновић тек недавно ушао у политику не чини га мање одговорним за јавно изнете ставове”, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да осуђује свe нападe на новинаре и медије, те да је добро да су увреде које је упутио Трифуновић осудили НУНС и УНС, јер су тиме показали да је недопустиво да се политичари на овакав начин обраћају новинаркама.

Упад РОСУ на север КиМ злоупотреба истраге о убиству Оливера Ивановића

Михајловић је рекла да је јутрошњи упад припадника РОСУ на север Косова и Метохије покушај да се истрага о убиству Оливера Ивановића злоупотреби за застрашивање српског народа и скретање са новог дебакла тзв. Косова на међународној сцени.

“После повлачења захтева за пријем Косова у Интерпол, власти у Приштини покушавају да прикрију свој најновији дебакл полицијским акцијама у вези са убиством Оливера Ивановића, које приштинске институције не могу да реше већ 21 месец”, рекла је Михајловић.

Михајловић истиче да je Србија уз своје грађане на Косову и Метохији и да ће знати да их заштити. “Политичарима из Приштине боље би било да схвате да треба хитно да се врате дијалогу са Београдом, а претходно да укину таксе које је осудио цео свет”, додаје Михајловић.

У 2021. години за пола сата возом од Београда до Новог Сада

Михајловић је рекла данас да ће радови на две деонице брзе пруге од Београда до Новог Сада бити завршени до јесени 2021. године и да ће се тада између ова два града возом путовати 30 минута.

Михајловић је, обилазећи радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, на деоници Београд центар - Стара Пазова, рекла да је изградња брзе пруге највећи и највреднији инфраструктурни пројекат у југоисточној Европи, чија је укупна вредност на територији Србије и Мађарске око четири милијарде евра, од чега око две милијарде евра на територији Србије.

“Ова пруга је важна не само због тога што ће се од Београда до Новог Сада возом стизати за пола сата, него и зато што се овим пројектом Србија укључила у глобалну кинеску иницијативу “Један појас, један пут”, као једна од првих земаља која је са НР Кином потписала меморандум у вези с овим пројектом”, рекла је Михајловић.

Михајловић је нагласила да је на првом делу деонице Београд центар - Стара Пазова, од станице Београд центар до Земуна, изведено око 40 одсто радова, а да ће се од децембра радити на свим деловима трасе истовремено.

“Хвала кинеским и српским железницама што се радови изводе 24 сата дневно да би се испоштовали рокови, а посебно је важно што ће сви радови бити изведени по европским стандардима, што проверава нотификационо тело”, рекла је Михајловић, и додала да ће до краја 2021. бити завршена и нова аутобуска станица на Новом Београду.

Михајловић је нагласила да се радови на деоници од Старе Пазове до Новог Сада одвијају у уговореним роковима, а да су за деоницу од Новог Сада до Суботице потписани комерцијални и финансијски уговор и да се почетак радова може очекивати у фебруару или марту 2020. године. “Читава брза пруга на територији Србије требало би да буде завршена 2022. или 2023. године, а приближно у исто време требало би да буду завршени и радови на територији Мађарске“, додала је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг